TEMA'nın 20. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

TEMA'nın 20. Kuruluş Yıl Dönümü

TEMA\'nın 20. Kuruluş Yıl Dönümü

TEMA ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, 20.yılını, "Toprak Yaşamdır" sloganıyla 2013 süresince ülke genelinde yapacağı bir dizi etkinlikle kutlayacak.

10.09.2012 15:28  Güncelleme: 15:49

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), 20. yılını, "Toprak Yaşamdır" sloganıyla 2013 süresince ülke genelinde yapacağı bir dizi etkinlikle kutlayacak.

TEMA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, "iki toprak sevdalısı", "Toprak dede" Hayrettin Karaca ve "Yaprak dede" Nihat Gökyiğit tarafından 20 yıl önce kurulan Vakıf, Anadolu'da yaşanan erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçlarken, bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamayı hedefledi.

"Türkiye Çöl Olmasın" sloganı toplumda büyük yankı uyandıran TEMA, Haziran 1992'de Brezilya'nın Rio de Janerio kentinde yapılan dünyanın ilk "Yeryüzü Zirvesi"nden birkaç ay sonra, 11 Eylül 1992'de kuruldu.

"Toprak Yaşamdır" mesajıyla 20. yılını, 2013 süresince ülke genelinde yapacağı bir dizi etkinlikle kutlayacak olan Vakıf, bugün 450 bini aşkın gönüllüsüyle, doğal varlıklara sahip çıkan, tehditlere karşı doğayı savunan bir sivil toplum kuruluşu olarak herkesi sürdürülebilir yaşama sahip çıkmaya davet ediyor.

Gücünü gönüllülerinden alan TEMA'nın, kuruluşundan bu yana mera ve toprak kanunlarının yasalaşmasını sağladığı, doğa koruma adına açtığı, müdahil olduğu 79 davayı kazandığı, yaklaşık 10 milyon fidanı ve 700 milyon meşe tohumunu toprakla buluşturduğu, 152 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesini hayata geçirdiği bildirildi.

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Arıkan, 20. yıla ilişkin değerlendirmesinde, sivil toplum örgütlerinin, harekete geçirme ve birleştirici güçleriyle toplumları ayakta tutan "güvenlik sigortaları" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"TEMA'nın erozyon ve çölleşme ile mücadelede bilinç oluşturulmasına önemli katkı sağladığına inanıyoruz. Bunun en önemli göstergesi 20. yaşımızda BM Çölleşmeyle Mücadele Sekreteryası tarafından dünyada ilk kez verilen Land for Life-Yaşam İçin Toprak ödülünü ülkemiz adına almamızdır. Hiçbir karşılık beklemeden 20 yıldır yaşam üreten toprağa ve doğal varlıklarımıza sahip çıkan gönüllülerimize, destekçilerimize, çalışanlarımıza ve medyaya teşekkür ederiz."

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TEMA'nın 20. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement