Tunus ile Suriye arasında güvenlik alanında işbirliği mutabakatı sağlandı - Son Dakika
Güncel

Tunus ile Suriye arasında güvenlik alanında işbirliği mutabakatı sağlandı

Tunus ile Suriye arasında güvenlik alanında işbirliği mutabakatı sağlandı

Tunus ile Suriye, güvenlik alanında işbirliği hedefiyle istişare ve koordinasyonun arttırılması konusunda anlaştı.

18.04.2023 18:57  Güncelleme: 00:50

Tunus ile Suriye, güvenlik alanında işbirliği hedefiyle istişare ve koordinasyonun arttırılması konusunda anlaştı.

Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad başkent Tunus'ta bir araya geldi.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Tunus ile Suriye arasında özellikle terör, organize suç ve insan kaçakçılığı şebekeleri olmak üzere güvenlik alanında ortak mücadele ve iş birliğinin geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldı." ifadeleri kullanıldı.

Görüşmede, iki ülke arasında çeşitli konuların ve ortak çıkarların ele alındığı belirtilen açıklamada, istişare ve koordinasyonun arttırılması, ortak komite oluşturulması ve iki ülke arasındaki iletişimin arttırılmasının gerekliliği konusunda mutabık kalındığı bilgisi verildi.

Görüşmede, Tunus'un Suriye'nin tekrar Arap Birliğine dönmesini desteklediğini teyit ettiği aktarılan açıklamada, Suriye'nin güvenlik ve istikrarının tüm bölgenin istikrar ve güvenliğinin ayaklarından biri olduğu vurgulandı.

Ayrıca Tunus ile Suriye'nin Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'ya yönelik sistematik saldırıları kınadıkları belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tunus ve Suriye, kardeş Filistin halkının meşru ve vazgeçilmez haklarını geri kazanma ve başkenti Kudüs olan bağımsız egemen devlet kurma mücadelesini destekleme konusunda kararlı duruşlarını teyit eder."

Resmi temaslarda bulunmak üzere pazartesi Tunus'a gelen Mikdad, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile de bir görüşme gerçekleştirmişti.

Suriye ile diplomatik ilişkiler 11 yıl önce kesilmişti

Tunus, Esed rejiminin ülkede Arap Baharı ile patlak veren halk ayaklanmalarını şiddet kullanarak bastırmasına tepki olarak yaklaşık 11 yıl önce Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, 2012'de Suriye'nin Tunus Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesi kararı almıştı.

Tunus, 2017'de Suriye ile sınırlı diplomatik temsile geri dönmüş ve 2018'in sonunda da iki ülke arasındaki hava trafiği yeniden başlamıştı.

Tunus Cumhurbaşkanlığından 9 Şubat'ta yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kays Said'in, Suriye'deki diplomatik temsil düzeyini yükseltmek istediği belirtilmişti. 4 Nisan'da yapılan açıklamada da Cumhurbaşkanı Said'in Suriye'ye büyükelçi atanması için işlemlerin başlatılması talimatı verdiği duyurulmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunus ile Suriye arasında güvenlik alanında işbirliği mutabakatı sağlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement