Türkmen Yetkiliye Düzenlenen Suikast - Son Dakika
Güncel

Türkmen Yetkiliye Düzenlenen Suikast

Türkmen siyasiler, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Münir Kafili'nin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı sert bir şekilde kınadı ve Kafili'nin neden hedef alındığını AA'ya anlattı Münif Kafili'nin özel kalemi Ahmet: "Kafili, Türkiye'den gönderilen gıda yardımlarını dağıtmakla ilgileniyordu.

24.06.2014 18:51

Türkmen siyasiler, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Münir Kafili'nin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı sert bir şekilde kınadı ve Kafili'nin neden hedef alındığını AA'ya anlattı.

Münif Kafili'nin, Kerkük İlçe Meclisi'ndeki özel kalemi Mustafa Ahmet, Kafili'nin, Türkiye'den gönderilen gıda yardımlarını dağıtmakla ilgilendiğini belirterek, "Kafili, yardım paketlerini sabahın erken saatlerinde Kerkük'e sığınan ailelere dağıttı. Eve dönüş yolunda suikaste uğradı. Yanındaki koruması saldırıda yaralandı, şimdi hastanede tedavi görüyor" dedi.

Irak Türkmen Cephesi eski Diyala Milletvekili Hasan Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kafili'nin öldürülmesini sert bir şekilde kınadığını ifade ederek, "Önemli bir siyaset adamımızı kaybettik. Türkmen halkının başı sağolsun" diye konuştu.

Suikast hakkında bilgi veren Özmen, dördüncü köprü mevkiinde Kafili'nin aracına yanaşan başka bir araçtaki silahlı kişilerce öldürüldüğünü söyledi. Kafili'nin başına ve vücuduna çok sayıda mermi isabet ettiğini aktaran Özmen, suikastin profesyonelce işlendiğinde işaret etti.

Bu tür saldırılarla Türkmen toplumunun yıldırılmak istendiğine dikkati çeken Özmen, "Türkmen halkını da yönetici kadrosunu da öldürüyorlar. Bu, yürütülen savaşın bir parçasıdır" ifadesini kullandı.

Özmen, "Kafili'yi öldürenler kimler olabilir" sorusuna, "Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları" cevabını verdi.

"Mezhebine bakmıyorlar Türkmen olması yeterli"

ITC Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu'nun, 25 Haziran 2013'de düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini hatırlatan Özmen, şöyle devam etti:

"Onun ölüm yıldönümünü anmaya hazırlandığımız bir günde Münir Kafili'nin öldürülmesi manidardır. Ali Haşim, Şiiydi. Kafili ise Sünnidir. Ama Sünni, Şii olmasına bakmıyorlar. Bunlar için Türkmen olması yeterli."

"Amaç Türkmen halkı korkutmak"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu ITC Milletvekili Aydın Maruf da terör gruplarının, bu suikastle Türkmenleri korkutmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu saldırı, Kerkük'te hala güvenlik sıkıntısı olduğunu gösteriyor. Günlerdir Türkmenlerin tehlikede olduğunu ifade ediyoruz. Türkmenleri korumuyorlar. Irak Türkmen Cephesi olarak saldırıyı şiddetle kınıyoruz."

"Siyasi sahada önemli bir rolü vardı"

Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammet İlhanlı ise Türkmenlerin önemli bir siyasetçilerini kaybettiğini ifade ederek, "Üzüntümü dile getirmek istiyorum. Münir Kafili, Baas rejimi döneminde siyasi suçtan 20 yıl cezaevinde kaldı. 2003'ten sonra hapisten çıkarak yeniden siyasete döndü. Aynı zamanda ITC Seçim Kurulu Başkanıydı. Kerkük'te siyasi sahada önemli bir rolü vardı" dedi.

"Birileri Kerkük'teki durumdan rahatsız oldu"

İlhanlı, Kafili'yi hedef alanın IŞİD veya başka bir taraf da olabileceğine değinerek, "Kerkük'ün içinde bulunduğu şartlar, Türkmenler için daha iyiydi. Birileri bundan rahatsız oluyordu. 'Peşmerge, Kerkük'ü koruyamıyor' propagandası yapmak için de bu suikasti yapmış olabilirler. Amaç Kürtler ile Türkmenlerin arasını bozmaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Musul'un 10 Haziran'da IŞİD'in eline geçmesinden sonra Irak Türkmen Cephesi lideri Erşed Salihi, yaptığı  açıklamada, Türkmen halkının korumasız olduğuna dikkati çekmişti. "Her an her şey olabilir" diyen Salihi, bu nedenle üstünde çelik yelek ve silahla dolaştığını ifade etmişti. Salihi'nin açıklamalarından bir hafta sonra Kafili'nin suikaste kurban gitmesi Türkmenlerin güvenlik sıkıntısını yeniden gündeme getirdi.

Aynı zamanda Kerkük merkez ilçe meclisi başkanlığı görevini yürüten Kafili, Kerkük'ün dördüncü köprü mevkiinde aracında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Türkmen nüfusun yoğun olduğu Kerkük'ün güvenliğini 12 Haziran'dan beri peşmerge sağlıyor. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmen Yetkiliye Düzenlenen Suikast - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement