Tuz Gölü'ndeki Flamingoların Geleceği Tehlikede - Son Dakika
Güncel

Tuz Gölü'ndeki Flamingoların Geleceği Tehlikede

Tuz Gölü\'ndeki Flamingoların Geleceği Tehlikede

Flamingo kolonilerinden birine ev sahipliği yapan Tuz Gölünde son yıllarda yaşanan kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları, bu kuşların geleceğini tehdit etmeye başladı.

09.07.2014 10:26  Güncelleme: 10:31

Dünyadaki önemli flamingo kolonilerinden birine ev sahipliği yapan Tuz Gölü'nde son yıllarda yaşanan kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları, bu kuşların geleceğini tehdit etmeye başladı.

305 önemli doğa alanından birisi olan Tuz Gölü, dünyadaki en büyük flamingo üreme sahalarından birisi olma özelliği taşıyor. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Göl'ünde 2013 yılında 22 bin flamingonun kuluçkadan çıktığı öğrenildi. Ancak son yıllarda artan kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları flamingoların yaşam alanlarını tehdit etmeye başladı. Yetkililer, geçen yıl kuluçkadan çıkan yavru sayısında bu yıl ciddi oranda düşüş olduğunu açıkladı.

Konya'nın Cihanbeyli İlçe Belediye Başkanı Mehmet Kale, bölgede yaşayan birisi olarak her geçen yıl flamingolarda bir azalma olduğunu ifade etti. Bu durumu teknik anlamda değil ama normal bir vatandaş gözlemiyle kuraklığa bağladıklarını aktaran Başkan Kale, "Gölde küçülmeler var. Uzaydan bakıldığı zaman göl ciddi anlamda küçülmüş. Flamingolarda azalma var mı? Var. Ama nedeni nedir, kuraklığın dışında bir nedeni var mı? Onu bilemiyoruz. Biz de şu anda belediye imkanlarıyla araştırmaya çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'ne bağlı koruma sahasında olduğu için bizim oraya müdahil olmamız, biraz sıkıntılı. Görev sahamız değil maalesef" dedi.

Başkan Kale, göldeki kurumayı sadece yanlış ve bilinçsiz tarımsal faaliyetlere bağlanmaması gerektiğini de belirterek, "Tuz Gölü'nün çevresindeki işletmeler özelleştirildi. Tabi bu özelleştirmeler yapılırken de bu işletmeler kendilerine göre daha önce de vardı. Ama şu an işletme sayısı arttı. Buradaki özel işletmeler ne tür ve nasıl işletme yapıyor? Denetim altında mı, değil mi? Bunu incelemek ya da kontrol etmek lazım. Orada bu işlem yapılırken havuzlar oluşturuluyor. Bu havuzların göle olumlu veya olumsuz etkisi nedir? Bunu araştırmak lazım. Çünkü ciddi anlamda havuzlar yapılıyor. Buradan tuzlar alınıyor, suyun hareketi önlenmiş oluyor. Dolayısıyla ileriki yıllarda gölün o havuzların ileride bir bataklığa dönüşmesine imkan veriyor mu, vermiyor mu bunların araştırılması lazım diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tuz Gölü'ndeki Flamingoların Geleceği Tehlikede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement