Tuzhurmatu'daki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Tuzhurmatu'daki Çatışmalar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosundaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşananların iktidar ve hakimiyet kurma girişimi olduğunu belirterek, olayları Türkmen-Kürt çatışması olarak ele alanların yanlış hesaplar yaptığını ifade etti.

26.04.2016 14:39

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosundaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşananların iktidar ve hakimiyet kurma girişimi olduğunu belirterek, olayları Türkmen-Kürt çatışması olarak ele alanların yanlış hesaplar yaptığını ifade etti.

Türkmen milletvekili Maruf, İran'la yakınlığıyla bilinen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Şii Türkmen milisler arasındaki gerginliğin nedenleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede, terör örgütü DAEŞ'in Haziran 2014'teki ilerleyişiyle oluşan güvenlik boşluğuna dikkati çeken Maruf, "Türkmenleri ve bölgedeki diğer etnik unsurları terör tehdidinden koruma bahanesiyle KYB'ye bağlı Peşmerge güçleri ve Haşdi Şabi'ye bağlı milisler Tuzhurmatu'ya geldi. Türkmenlerle istişare edilmeden, ilçe merkezi ve çevresine yerleştiler." dedi.

Tuzhurmatu'daki olayları Türkmen-Kürt çatışması olarak yorumlamanın yanlış olduğunun altını çizen Maruf, "KYB'li Peşmergeler ile Haşdi Şabi arasında iktidar çatışması yaşanıyor. Her iki taraf da tam hakimiyet kurmak istiyor. Bu etnik değil, ancak mezhep ve çıkar çatışmasıdır." diye konuştu.

Gerginlik ve çatışmaların sona ermesi için Tuzhurmatu'daki Türkmenlerin kendi güvenliklerini sağlaması gerektiğini belirten Maruf, şunları kaydetti:

"Türkmenlerin dışında ve Türkmenlerle istişare edilmeden kurulan silahlı grupların varlığı kabul edilemez. Bu durum her zaman çatışmalara yol açacaktır. Daha önce de bunu ifade etmiştik. Bunların son bulması için Türkmenlere ait bir askeri gücün oradaki güvenliği sağlaması lazım."

Çatışmalar bölge halkına zarar veriyor

Çatışmaların en çok bölge halkına zarar verdiğini dile getiren Maruf, "Türkmen coğrafyası üzerinde yaşanan çatışmalarda elbette zarar gören ilk taraf Türkmenler oluyor. Taraflar arasındaki iktidar çatışması, DAEŞ'in elindeki bölgelerin geri alınmasına büyük bir engel teşkil ediyor. DAEŞ'in bölgedeki varlığı unutuluyor ve Türkmenler sürekli zarar görmeye devam ediyor." diye konuştu.

Irak merkezi hükümetinin yanlış politikaları sonucu Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerinde birçok örgüt ve silahlı grubun ortaya çıktığını söyleyen Maruf, "Kerkük ve Tuzhurmatu'da KYB'ye bağlı Peşmergeler, terör örgütü PKK militanları, Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Bedir ve Abbas Tugayları, Ehli Hak ve Irak Hizbullahı yer alıyor." bilgisini paylaştı.

Tuzhurmatu ilçesinde, KYB'ye bağlı Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi'ye bağlı Şii Türkmen milisler arasında cumartesi gecesi çıkan çatışmalarda 8 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi ise yaralanmıştı.

Tuzhurmatu'daki gerginlik ilk olarak Aralık 2015'te yükselmiş, bu dönemdeki çatışmalar sırasında çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, birçok ev ve iş yeri ise zarar görmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tuzhurmatu'daki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement