'Arıyorum' Sergisi Meke Sanat'ta - Son Dakika
Kültür Sanat

'Arıyorum' Sergisi Meke Sanat'ta

\'Arıyorum\' Sergisi Meke Sanat\'ta

Sergi 8 Eylül – 8 Ekim 2011 tarihleri arasında Meke Sanat'ta görülebilir.

06.08.2011 08:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İki farklı sanat ve iki sanatçı bir arada...

Bead-Work ve Fotoğraf sanatının, en estetik halleriyle buluşması, 8 Eylül 2011 Perşembe günü MEKE SANAT'ta gerçekleşiyor.

Bead-Work, kısaca süsleme ve yaratıclığın iplik ve boncukla dansıdır. Biçim, ölçü, materyal değişiklikleri ile gruplandırılır. Zengin ve varlıklı görünüşler elde etmek amaçlı giysilerde ve evlerde duvarları süslemekle ortaya çıkmıştır. Bütün Bead-Work teknikleri iplik ve tel ile boncukları dizayn etme üzerine kurulmuştur. Düzinelerce belki yüzlerce boncuk çeşitli dikiş teknikleri ile bir araya getirilerek objeler oluşturulur. Bu kadar eski tarihi olan boncuk bezeme sanatı ülkemizde Anadolu kadınlarının kendilerini ifade ettikleri göz nuru oyalarla birlikte, hapishanelerde mahkumların yaptıkları sınırlı objelerle tanınır. Bugün İngiltere'de bir müzede olan yılan figürü 1915'e ait bir Türk esir aracılığı ile buraya getirilmiştir. Bu figürün ilk kez Sinop cezaevinde yapıldığı bilinmektedir. Bead-Work bugün artık dünyada bir derneği olan, kongreleri yapılan, bu işe gönül vermiş sanatçıların bulunduğu bir sanat dalıdır.

Şükran ENGİN

Bursa Atatürk Lisesi'nden sonra 1983 yılında İ.Ü.Dişhekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Diş hekimliğinin yanında 1984 yılında akupunktur çalışmalarına başladı. Sağlık Bakanlığı Akupunktur Programı çerçevesinde Edirne Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden sonra Yeditepe Üniversitesi Akupunktur Eğitimi Sertifika Programı'nda ders vermektedir. Halen serbest dişhekimi olarak mesleğini sürdürmektedir.

Yin Yang felsefesi, Akupunkturun etki mekanizmaları, Dişhekimliğinde akupunktur, Oral akupunktur, Trigeminal nevraljininin akupunkturla tedavisi konularında yayınlanmış çalışma ve makaleleri var. "Bilimsel Akupunktur" isimli kitabın yardımcı editörlüğünü yaptı. Ülkemizde akupunkturun bilimsel temeller üzerine oturtularak uygulanması konusunda kamuoyunu bilinçlendirme amaçlı muhtelif sosyal kuruluşlarda yapılan prezantasyonları devam etmektedir.

2002 yılında başladığı Bead-Work'un, gerek ülkemizde gerekse dünyadaki tarihsel gelişimi konusunda çalışmalarına halen devam etmektedir. Bead-Work konusunda katıldığı çok sayıdaki yarışmalarda muhtelif ödüller almıştır. Anadolu'da yapılan Bead-Work tekniklerinin uluslararası düzeyde yerini alabilmesi için çabalarını sürdürmektedir.

Fotoğraf, temel olarak zamanın anlık bir kesitinin sabitlenerek ifade edilmesidir. İzleyende estetik çekicilik ve izlenme arzusu uyandırmalıdır. Bu anlatım biçiminin öğelerinden biri, belki de en önemlisi "fotoğrafın ne anlattığıdır". Fotoğraf sanatçısı, fotoğrafında sabitlediği zaman kesitini, doğrudan, veya imgelerle anlatır. Amaç izleyicinin duygularına hitap edebilmektir. Fotoğraf makinesinin sabitlediği anın, bir an öncesi ve bir an sonrası da aynı karede yer alırsa ne olur? Uzun pozlanmış fotoğraflar bu arayışın sonunda ortaya çıkmış, hareket fotoğraf karesine sığmıştır artık. Ancak asıl önemli olan durduramadığımız zamana ve parçası olduğumuz doğaya ayak uydurabilmektir.

Ömer ENGİN

1956 yılında Ankarada doğdu. Kabataş Erkek Lisesi'nin ardından 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun oldu. Diş hekimliğinin yanında 1984 yılında akupunktur çalışmalarına başladı. Sağlık Bakanlığı Akupunktur Programı çerçevesinde Edirne Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden sonra Yeditepe Üniversitesi Akupunktur Eğitimi Sertifika Programı'nda ders vermektedir. Halen serbest dişhekimi olarak mesleğini sürdürmektedir.

Ortaokul ve lise yıllarında fotoğrafla hobi olarak uğraşmaya başladı. 1975 yılından bu yana, katıldığı yarışmaların, karma sergilerin yanısıra, muhtelif yerli ve yabancı dergilerde fotoğrafları yayınlandı. 2005 yılında ilk kişisel sergisini açtı. "Institute of Medical Illustrators" çizgisinde 1990 yılından bu yana dental ve medikal illüstrasyonlar üretmektedir. Hazırladığı Dental İllustrasyonlar 1992 yılından bu yana farklı yerli ve yabancı bilgisayar programlarında kullanılmaktadır.

Fakülte yıllarında, mesleki gereksinim nedeniyle medikal ve dental fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Önceleri analog daha sonra dijital fotoğraf ekipmanlarının dental fotoğrafta daha işlevsel kullanılabilmesi ve bilgisayar programları ile denetlenmesi konusunda araştırmalar yaptı. Dental fotoğraf konusunda yayınlanmış makaleleri ve "Dental Fotoğrafçılık" isimli bir kitabı vardır. Profesyonel anlamda medikal, dental fotoğraf üzerine çalışmakta olup yayınlarda, kurs ve seminerlerde, uluslararası dental fotoğraf standartlarının ülkemizde de yerleşebilmesi için bu konudaki bilgilerini paylaşmaya devam etmektedir.

Bu iki birbirinden farklı sanatın buluşması 8 Eylül 2011 Perşembe günü 18.00 - 21.00 saatleri arasında yapılacak olan kokteyl ile sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır. Açılış kokteylimizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Sergi 8 Eylül – 8 Ekim 2011 tarihleri arasında Meke Sanat'ta görülebilir.

KOKTEYL : 8 EYLÜL 2011, 18.00-21.00

SERGİ : 8 EYLÜL - 8 EKİM 2011

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Arıyorum' Sergisi Meke Sanat'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement