TBMM İnternet Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM İnternet Araştırma Komisyonu

Mutlu Çocuklar Derneği Proje Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Mehmet Akif Ocak, internet kullanım kültürünün toplumda bir an önce oluşturulması gerektiğini belirtti.

23.05.2012 14:49

Mutlu Çocuklar Derneği Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Ocak, internet kullanım kültürünün toplumda bir an önce oluşturulması gerektiğini belirtti.

TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın başkanlığında toplandı.

Toplantıda Mutlu Çocuklar Derneği Proje Danışmanı, Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Akif Ocak, " Türkiye'de internet kullanım trendleri" başlıklı bir sunum yaptı.

İnternetin toplum üzerindeki etkilerini tam olarak anlayabilmek için Türkiye'deki internet kullanımına bakmak gerektiğini ifade eden Ocak, internet kullanımının, "vakit kaybı, asosyal yaşam, kötü içeriklerin psikolojik etkileri, bağımlılık" gibi riskleri bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de google arama trendlerine bakıldığında, en çok "youtube, mynet, msn, indir, mp3 ve facebook"un kullanıldığını vurgulayan Ocak, İngiltere'de daha çok haber okuma, Fransa'da ise bilgi alma için internette arama yapıldığını söyledi.

Facebook arama teriminde de Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını dile getiren Ocak, " Facebook gerçeği toplumumuzun kanayan yarası olma yolunda hızla ilerliyor" dedi.

Youtube'un yasaklandığı dönemde alternatif sitelerin kullanımının arttığına işaret eden Ocak, yasaklamanın bir çözüm olmadığını, internet kullanım kültürünün toplumda bir an önce oluşturulması gerektiğini vurguladı.

İnternet teknolojilerinin kullanımının Türkiye'de informal öğrenmeden çıkarılıp formal olarak öğretilmesi gerektiğini ifade eden Ocak, bu kapsamda ilkokulda çocuklara bilgisayar ve internet kullanımının öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Ocak, "4+4+4 eğitim sistemini ve Fatih Projesini fırsat bilerek, internet teknolojisini formal olarak ele almamız lazım" dedi.

-"Çocuklar ve gençler kendilerini risklerden korumalı"

UNICEF Türkiye İletişim Sorumlusu Sema Hosta da "Dijital yurttaşlık ve güvenlik" başlıklı bir sunum yaptı. Hosta, değişen dijital ortam ile internet erişiminin pek çok fırsatı ve bazı riskleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Gençleri ve çocukları fırsatlar ve kendilerini risklerden nasıl koruyacakları konusunda eğitmek gerektiğini vurgulayan Hosta, şöyle devam etti:

"Dijital yurttaşlık bir haktır. Kanun koyucular, gençlik ve dijital medya konularını fırsat ve riskleri de içererek kanıta dayalı biçimde tüm paydaşlarla, eğitimciler, kamu kuruluşları, ebeveynler, bakımla yükümlü olanlar, STK'lar, medya ve özel sektör ile değerlendirmelidirler. Politika yapıcılar gençlik ve dijital medya konularını ele alırken çatışan değerler ve yöntemler arası farklılıklar konusunda şeffaf olmaya hazırlıklı olmalıdır."

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM İnternet Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement