Üç Güneşli, 340 Işık Yılı Uzaktaki Yeni Gezegende 140 Yıl Gece Olmuyor - Son Dakika
Teknoloji

Üç Güneşli, 340 Işık Yılı Uzaktaki Yeni Gezegende 140 Yıl Gece Olmuyor

NASA, dünyadan 340 ışık yılı uzakta, kütlesinin Jüpiter'den dört kat daha büyük olduğu aktarılan gezegende, etrafındaki üç güneşin cömert ışıkları sayesinde 140 yıl gece yaşanmadığını duyurdu.

10.07.2016 18:12  Güncelleme: 18:18

NASA dünyadan 340 ışık yılı uzakta, üç güneşli, mevsime bağlı olarak günde üç kez gündoğumu ve batımı yaşanan bir gezegen keşfedildiğini duyurdu. Gezegende mevsimler ortalama insan ömründen daha uzun ve 550 yıl süren yörüngede dönüş süresinin neredeyse yarısı boyunca gökyüzünde bu üç güneş de görülebiliyor.

140 YIL GECE YAŞANMIYOR

NASA'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, HD131399AB adı verilen gezegen Centaurus takım yıldızında yer alıyor. Kütlesinin Jüpiter'den dört kat daha büyük olduğu aktarılan gezegende, etrafındaki üç güneşin cömert ışıkları sayesinde 140 yıl gece yaşanmıyor.

BİLİNEN TÜM DÜNYALARDAN DAHA FARKLI

Arizona Üniversitesi'nden astronomlardan oluşan bir araştırma ekibi tarafından keşfedilen genç gezegen, bu özelliği ile şimdiye kadar bilinen tüm 'dünyalardan' daha farklı.

16 MİLYON YIL YAŞINDA

16 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen gezegene genç denmesinin nedeni aslında en son keşfedilen olması. Yüzey sıcaklığının 580 C olduğu tahmin edilen HD131399AB, bu haliyle güneş sistemi dışında doğrudan gözlemlenebilen en soğuk ve küçük gezegenlerden de biri.

SIRA DIŞI BİR YOL İZLEYEREK DÖNÜYOR

Araştırma ekibinde yer alan Daniel Apai, HD 131399AB'nin gözlemlenebilir gezegenler içinde en ilginç ve dinamik yörünge düzenine sahip olduğunu ifade etti. Araştırmacıların verdiği bilgilere göre gezenin etrafında döndüğü güneşlerden ikisi birbirine oldukça yakın, diğeri ise görece uzakta. Gezegen bu üç yıldızın etrafında oldukça 'sıra dışı' bir yol izleyerek dönüyor.

Üç Güneşli, 340 Işık Yılı Uzaktaki Yeni Gezegende 140 Yıl Gece Olmuyor

Son Dakika Teknoloji Üç Güneşli, 340 Işık Yılı Uzaktaki Yeni Gezegende 140 Yıl Gece Olmuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Mancınık: Antalya bakırtepe uzay gözlem evindeki teleskopun aynası etraftaki mermer ocaklarından çıkan tozlardan 2021 kadar etkilenecek.maden ocaklarının ruhsatı o tarihe kadarmış. bu, ülkemizde ilime bilime verilen değeri gösteriyor, malesef. 0 1 Yanıtla

Advertisement