Uzay Çöpleri Tehlikeli Miktara Geldi - Son Dakika
Teknoloji

Uzay Çöpleri Tehlikeli Miktara Geldi

Uzay Çöpleri Tehlikeli Miktara Geldi

Dünya'nın çevresindeki yörünge, uydular ve uzay araçları için gittikçe daha tehlikeli olmaya başladı.

29.07.2014 11:11

Dünya'nın çevresindeki yörünge, uydular ve uzay araçları için gittikçe daha tehlikeli olmaya başladı.

ABD, Washington'daki Savunma Bilgi Sistemleri Merkezi'nindeki Uzay Güvenliği Birimi'nin eski yöneticisi olan Theresa Hitchens, önemli bir uyarıda bulundu. Dünya'nın çevresindeki uzay alanı ile ilgili endişelerini anlatan Hitchens, yörüngede oluşan tehdite dikkat çekiyor.

Hitchens'ın verdiği bilgiye göre, NASA'nın 2013 gözlemlerine bakılırsa uydular için sıkça kullanılan Alçak Dünya Yörüngesi'nde çapı 1-10 cm arasında değişen 500,000 parça uzay çöpü birikmiş. Bunların 21,000 adetten fazlası 10 cm'den büyük. Ayrıca NASA yörüngelerde çapı 1 cm'den küçük ve Dünya'dan görülemeyen 1000 milyon parça daha bulunduğunu tahmin ediyor. Bu çöpler, genelde işi biten ve kullanımdan kalkan uyduların başka nesnelerle veya küçük asteroidlerle çarışıp dağılması ile meydana geliyor.

1 cm büyüklüğündeki bir parça çöp bile, yeri geldiğinde uzay araçları için ölümcül olabiliyor. Yörüngelerdeki nesnelerin ne kadar hızlı hareket ettiğini düşünürsek, bir uyduya veya operasyon halindeki bir uzay gemisine çarpacak bir parça, çok büyük hasara yol açabilir. Şu anda yörüngelerde 750 adet aktif uydu bulunduğunu belirtelim, bu da tehlikenin çapını artırıyor.

Şu anda yörünge kazaları yaklaşık 10 yılda bir gerçekleşiyor ama kirlilik bu şekilde artmaya devam ederse, durum 5 yılda bir kaza oluşma olasılığına doğru ilerliyor. Ayrıca küçük bir kazanın, zincirleme bir reaksiyonla devasa bir yörünge kazasına dönüşme ihtimali de mevcut. "Kessler Sendromu" denilen bu durum, geçen sene sinemalarda izlediğimiz Gravity isimli bilimkurgu filmde çok açık şekilde işlenmişti. Aşağıda bir hatırlatma olarak filmin fragmanını ve en can alıcı kaza sahnelerini görebilirsiniz.

Kaynak: SilikonVadisi.tv

Son Dakika Teknoloji Uzay Çöpleri Tehlikeli Miktara Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement