Uzman Dr. Atılgan: "Günlük Hayatın Koşturmasının Sebep Olduğu - Son Dakika
Yaşam

Uzman Dr. Atılgan: "Günlük Hayatın Koşturmasının Sebep Olduğu

Uzman Dr. Atılgan: "Günlük Hayatın Koşturmasının Sebep Olduğu

Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Gökhan Atılgan, günlük telaşenin bir parçası zannedilen şikayetlerin altında, tiroid hastalıklarının yatabildiğini vurgulayarak tiroid bezi hastalıklarının genellikle iyot eksikliği, genetik ve çevresel nedenlere bağlı olabileceğini kaydetti.

24.03.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Acıbadem Ankara Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Gökhan Atılgan, günlük telaşenin bir parçası zannedilen şikayetlerin altında, tiroid hastalıklarının yatabildiğini vurgulayarak tiroid bezi hastalıklarının genellikle iyot eksikliği, genetik ve çevresel nedenlere bağlı olabileceğini kaydetti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Atılgan tiroid hastalıkları hakkında bilgiler verdi. Uzman Dr. Atılgan, tiroid bezinin her bireyde bulunan iki lobdan oluşan, bir salgı bezi olduğunu ifade ederek, "Tiroid bezi hastalıkları; tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), aşırı çalışması (hipertiroidi), guatr (tiroid bezinin büyümesi nodüllü veya nodülsüz), Hashimoto hastalığı olarak karşımıza çıkar. Aşağıda belirttiğimiz şikayet gruplarında birkaç şikayet sizde var ise troid fonksiyonlarımızı kontrol ettirme zamanımız gelmiş demektir" dedi.

Hipotiroidi (Tiroidin az çalışması ) belirtileri ile ilgili Uzman Dr. Atılgan, şu bilgileri verdi:

"Yorgunluk, deride kuruma, kilo alma, saçlarda kuruma, soğuğa tahammülsüzlük, reflekslerde ve hareketlerde yavaşlama, kas ve kemiklerde ağrı, uyuşma, tansiyon yüksekliği, kolesterolde yükselme, adet düzensizliği, kabızlık, şişkinlik, hafıza problemleri, depresyon belirtileri (isteksizlik, mutsuzluk)."

Uzman Dr. Atılgan, Hipertiroidi (Tiroidin aşırı çalışmasında ) belirtilerini ise şöyle sıraladı:

"Çarpıntı, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, sıcak ve nemli deri, sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı (iştahın iyi olmasına karşın zayıflama), ellerde titreme, saçlarda incelme, kırılma ve dökülme, ishal, göz bulguları (canlı bakış), adet düzensizliği."

Guatrda bezin tümü yaygın büyüyebilir veya bezde tek ya da çok sayıda nodüller olabileceğini ifade eden Uzman Dr. Atılgan, "Son yıllarda boyun muayenesi ile birlikte ultrasonografi de yapıldığı için küçük tiroid nodülleri de rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Anatomik değişikliklerle birlikte troid hormon salınımının düzeyi, TSH diye kısaltmasını gördüğümüz troidi uyarıcı hormonun buna bağlı artmış ya da azalmış olması tedaviyi etkilemektedir. Nodüller var ve 2.5cm'den büyükse cerrahi ile konsülte edilmesinde yarar vardır. Nodül var veya yok fakat troid hormon değerleri yüksek doz ilaç kullanımını gerektirecek düzeyde hipertroidi ile uyumlu ise atom tedavisi olarak bilinen tedavi içinde hastanın durumu değerlendirmeyi gerektirir. Tedaviyi değerlendirmede bir diğer tanıda yardımcı metodumuzda troid sintigrafisi olacaktır. Ultrasonografi ile kanser olma olasılığı yüksek görülen kişilerde operasyon kararı vermeden önce mutlaka yapılması gereken tetkiktir" dedi.

HASHİMOTO HASTALIĞI NEDİR?

Hashimoto Hastalığı ile ilgili de bilgi veren Uzman Dr. Atılgan, "Dönemsel olarak hem hipotiroidi, hem hipertroidi, hem ötroidi dediğimiz normal troid fonksiyonlarının yaşanması hali vardır. Bu açıdan kendimizi tekrar değerlendirmemiz gereğinde bir kan tahlili ve ultrasonografi ile klinik sağlamamızı yaptırabiliriz" ifadesini kullandı.

Tiroid Hastalığının tedavisindeki yönletmeleri de anlatan Uzman Dr. Ütılgan, bunları, 'Medikal tedavi, Radyoaktif İyot (atom) tedavisi, Cerrahi tedavi ' olarak sıralayarak şunları dedi:

"Kanser tablosu, radyoaktif iyot tedavisi alması uygun olmayan hipertroidi hastaları, kozmetik olarak dışardan belirgin büyük troid bezi, solunumu zorlayan içe doğru büyüme gösteren planjuan guatr dediğimiz klinikleri içeriyorsa cerrahi tedavi esastır. Haricinde kalan durumlarda öncelikle medikal tedavi ve gereğinde atom tedavisi planlanmaktadır."

Gebelik öncesi ve sonrası takibin önemine dikkat çeken Uzman Dr. Atılgan, "Konuyu ana başlıklarla özetlemek gerekirse; tiroid hastalığı belirtileri olanlarda kanda tiroid hormonları değerlendirilir ve tiroid bezi ultrasonografi ile görüntülenir. Troid hastalıkları özellikle gebelik sürecinde de büyük rol oynadığı için gebelik öncesi ve gebelik sürecinde sıkı takibi önem arz etmektedir. Sanılanın aksine ülkemiz guatr açısından genel olarak endemik kuşakta yer almaktadır. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3-4kat daha fazladır. Tiroid hastalıklarında tedavi; tiroid hormonlarının düzeyine, tiroid bezinin özelliklerine (büyüme, nodül özellikleri, tiroidit) göre belirlenir. Tedavide takip, ilaç, radyoaktif iyot veya operasyon seçeneklerinden uygun olanına karar verilir. İlaç tedavisi kararı verilen hastalarda tedavinin süresi, ilacın dozu, hastalığın seyrine göre düzenlenir. Düzenli takip hastalığın kontrolü açısından önemlidir" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Uzman Dr. Atılgan: 'Günlük Hayatın Koşturmasının Sebep Olduğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement