Afyonkarahisar'da Maden Hukuku Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Afyonkarahisar'da Maden Hukuku Sempozyumu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye'nin, krom, manyezit, kömür, altın ve gümüş gibi bazı endüstriyel ham maddelerin üretimi ve sahip olduğu rezerv bakımından dünyanın söz sahibi ülkeleri arasında bulunduğunu söyledi.

03.10.2015 14:02

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye'nin, krom, manyezit, kömür, altın ve gümüş gibi bazı endüstriyel ham maddelerin üretimi ve sahip olduğu rezerv bakımından dünyanın söz sahibi ülkeleri arasında bulunduğunu söyledi.

AKÜ Hukuk Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen Maden Hukuku Sempozyumu başladı.

Afyonkarahisar'daki bir termal otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak, bor, mermer, toryum gibi madenlerde dünyanın önemli rezervlerinin Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de son yapılan bir araştırmaya göre 40'ın üzerinde maden çeşidinin olduğunu anlatan Solak, "Ülkemiz, krom, manyezit, kömür, altın ve gümüş gibi bazı endüstriyel ham maddelerin üretimi ve sahip olduğu rezerv bakımından da dünyanın söz sahibi ülkeleri arasında bulunmaktadır" dedi.

Solak, toplumların gelişmişlik ve refah düzeylerinin doğal kaynakların etkin ve nitelikli kullanımıyla doğru orantılı olmasının, madenciliğin insan ve toplum hayatında taşıdığı hayati önemi gösterdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ülkemizde madencilik alanında ilginin ve yatırımların arttığı gerçektir. Ancak son verilere göre 2 trilyon doların üzerinde bir maden varlığına sahip olan ülkemizde madenciliğin geliştirilmesi için yasal, idari, teknolojik ve ekonomik düzenlemeler yapılması elzem görülmektedir. Madencilik sektörünün önünü açacak en önemli düzenleme alanı ise maden hukuku olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda düzenlen sempozyum büyük önem taşımaktadır."

Çevre ve iş güvenliği

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu da madencilikte en önemli konunun çevre ve iş güvenliği olduğunu dile getirdi.

3 bin yıllık madencilik geçmişinde bu iki faktöre yaklaşımda önemli gelişme kaydedildiğini vurgulayan Uslu, "Madencilik faaliyetlerinde çevreye duyarlılığın gelişmesi ve çalışanların iş güvenliğini ön planda tutunan çağdaş yaklaşım ile madencilik yeni bir evreye geçmiş bulunmaktadır" diye konuştu.

AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy, iki gün sürecek sempozyumda 7 oturumda 32 bildiri sunulacağını ifade etti.

Daha sonra "Madencilik ve Tarihsel Gelişimi" konulu ilk oturuma geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Afyonkarahisar'da Maden Hukuku Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement