Beypazarı'nda Gümüş, İğne Oyası Gibi İşleniyor - Son Dakika
Yerel

Beypazarı'nda Gümüş, İğne Oyası Gibi İşleniyor

Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı, turizmde olduğu kadar gümüş işlemeciliği ile dikkati çekiyor.

29.06.2015 16:56

Başkentin tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı, turizmde olduğu kadar gümüş işlemeciliği ile dikkati çekiyor.

Gümüş işleme ustası Orhan Işık, AA muhabirine, çocukken ustasının yanına başladığı mesleği 34 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Gümüş işleme sanatının Beypazarı ilçesine ahilik yoluyla kazandırıldığını aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca önemli ticaret yolları üzerinde bir Pazar niteliği taşıyan bölgede herhangi bir gümüş madeni yok. Eskiden olduğu gibi bugün de gümüş başka illerden getirilir. Daha çok süs eşyası ve takı yapıldığı gözleniyor. Külçe halinde getirilen gümüş birçok safhadan geçirilerek işlenir. Kullanılan teknik "telkaridir". Eritilip tel haline getirilen gümüş, haddeden geçirilerek inceltilir. Saf halde olduğu için kolayca bükülür. Sanatkar, ufak el aletleri kullanarak telleri istediği şekilde keser ve kıvırır. Parçaları birbirine gümüş kaynak kullanarak kaynatır ve eserini ortaya çıkarır."

Gümüş işlemeciliğinin sabır, el emeği göz nuru, dikkat ve özenli işçilik gerektirdiğine dikkati çeken Işık, "Pazarlama ve turistik satım gücünün artması da üretimin eskiye oranla daha da çoğalmasına imkan sağlamıştır. Yurdumuzda yok olmaya yüz tutmuş sanat kollarımızın canlandırılmasında Beypazarı'nın örnek olduğunu ve yüzlerce kişinin bu sanat dalında çalıştığını görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beypazarı'nda Gümüş, İğne Oyası Gibi İşleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement