Çanakkale'deki Turizm Yatırımları ve Faaliyetler - Son Dakika
Yerel

Çanakkale'deki Turizm Yatırımları ve Faaliyetler

İl Kültür ve Turizm Müdürü Alarslan: "Eşsiz güzellikte bir coğrafya üzerinde bulunan, insanlık tarihinden süzülüp gelen uygarlık mirasına sahip olan ilimiz, bu özelliklerini turizm olgusu üzerinden zenginliğe dönüştürecek potansiyele sahiptir"

14.03.2014 17:07

Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Alarslan, "Eşsiz güzellikte bir coğrafya üzerinde bulunan, insanlık tarihinden süzülüp gelen uygarlık mirasına sahip olan ilimiz, bu özelliklerini turizm olgusu üzerinden zenginliğe dönüştürecek potansiyele sahiptir" dedi.

Alarslan, yaptığı yazılı açıklamada, Çanakkale'nin iki kıta, iki deniz, iki körfez, iki kıyı, iki ada, iki yarımada, iki iklim, iki savaş ile Çanakkale Boğazı ve Kazdağları gibi coğrafi ve kültürel varlıkları ile tarif edildiğini belirtti.

Çanakkale'nin 2013 yılı sonu itibariyle turizm işletme belgeli 50 konaklama tesisi bulunduğu, bunların 5 bin 104 yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Alarslan, "Belediye belgeli 412 konaklama tesisi 14 bin 168 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Toplam 462 konaklama tesisi ile yatak kapasitemiz 19 bin 272 yataktır. İlimize gelen yerli yabancı ziyaretçi sayısı 2013 yılı sonu olarak müze ve örenyerlerimize giriş yapılan bilet ve giriş sayısına göre toplam 553 bin 324 kişidir. Bu ziyaretçi girişinde en çok gezilen örenyeri, Troia örenyeridir. Çanakkale'de gezilen yerler arasında Troia örenyeri başta olmak üzere Assos örenyeri, Gülpınar Apollon Smintheion örenyeri, Ezine Dalyan Alexandreia Troas örenyeri, Kilitbahir Kalesi ile merkez de Arkeoloji Müzesini sayabilirim. Bunların dışında il merkezinde Çimenlik Kalesi ve Askeri Müze ziyaretleri, Aynalı Çarşı, Valiliğimiz karşısındaki Troia atı en çok ziyaret edilen yerlerdendir" diye konuştu.

Eceabat'taki  şehitlik anıt ve kabirlerinin  ziyaretçi sayısının ise Milli Park Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre 2 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Alarslan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İlimizde yıllara sari olarak devam eden 8 kazımız bulunmaktadır. Troia örenyeri kazısı, Assos kazısı, Apollon Smintheion kazısı, Alexandreia Troas kazısı, Biga Parion kazısı, Gökçeada Zeytinli, Bademli Höyük kazıları, Eceabat Maydos Kilisetepe Höyüğü kazısı olmak üzere. Buralardan çıkan buluntular Çanakkale Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Kimi ören yerlerinde uygun bölümlerde ziyaretçilerin görmesi için sergi alanları oluşturulmuştur. Gelibolu'daki Mevlihane, Gazi Süleyman Paşa Camii ve Bolayır Gazi Süleyman Paşa Türbesi Vatan Şairimiz Namık KEMAL'in kabri, yine  Çardak-Bolayır arasında Türklerin Rumeliye geçiş yaptığı Namazgah mevkii Osmanlı Dönemi eserleri olup ilimiz bu tarihi eserleriyle de  iyi tanıtıldığı zaman yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında artış olacaktır.

Cittaslow markasını alan Gökçeada, köyü olmayan ilçe merkezi, iskelesi ve kıyılarıyla Bozcaada, Ayvacık Assos Behramkale ve Kadırga koyundaki mavi bayraklı kıyılarımız, Karabiga mavi bayraklı plajımız, Saroz körfezi denize girmeye gezmeye değer yerlerdir. Bol balık çeşitleriyle mezesiyle ve yöresel yemekleriyle damak tadına hitap etmekte, turizm açısından gezilip görülecek, kalınacak özellikleri taşımaktadır. Bize düşen bu güzellikleri korumak, tanıtmak, gelen ziyaretçilere misafirperverliğimizi göstermektir.  Bütün bu yatırımlar ve gelişmeler 2014 yılı ve sonrası için Çanakkale'nin turizm potansiyeline katkı sağlayacaktır." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale'deki Turizm Yatırımları ve Faaliyetler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement