Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu Yılı - Son Dakika
Yerel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu Yılı

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: "Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir.

24.04.2014 11:23

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,  "Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir" dedi.

Yılmaz, Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına yaptığı konuşmada, yaklaşık 100 yıl önce dünyanın dört bir köşesinden gelip on binlerce askerin hayatını kaybettiği kutsal topraklarda, birbirleriyle mücadele eden ülkelerin temsilcileri olarak şehitleri anmak ve onlara şükranlarını ifade etmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Derin bir düşünceyle yoğrulmuş, yoğun duygular içinde bulunduklarını, bundan 100 yıl önce dünyanın daha önce benzeri görülmemiş bir savaşla tanıştığını belirten Yılmaz, "Burada temsilcileri bulunan ülkelerin hepsinde derin yaralar açan bu savaşta, zamanın büyük güçlerinin saldırısı altında kalan Osmanlı İmparatorluğu, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya ve Balkanlar'a, birçok cephede bir neslini yitirdi" ifadesini kullandı.

Yılmaz, bu cepheler arasında tüm zamanların en şiddetli çarpışmalarından birine sahne olan Gelibolu Yarımadası'ndaki mücadelenin, sonuçları itibarıyla sadece Birinci Dünya Savaşı'nın değil, tarihin de seyrini değiştirdiğini vurguladı.

Çanakkale'nin, bu törende temsil edilen tüm ülkelerin, savaşla başlayan bir ilişkiyi barış ve güvene dayalı bir dostluğa dönüştürebildikleri için bir zafer olduğunu dile getiren Yılmaz, "Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir" diye konuştu.

"Tarih, ancak gerekli dersleri almayanlar için tekerrürden ibarettir"

Yılmaz, savaşlardan gelecek nesillere aktarılanın çoğu zaman vatan sevgisi ve kahramanlık hikayeleri olduğuna değindi. Gelecek nesillere aktarmak istenenler sadece bunlarla sınırlı kalırsa tarihten gereken derslerin alınmayacağını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tarih, ancak gerekli dersleri almayanlar için tekerrürden ibarettir. Burada, bugün, toprağa verdiğimiz evlatlarımızı anıyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız miras, dayanağını geçmişe dayalı husumetten değil, dostluk ve barıştan almalıdır. Gurur ve mutlulukla ifade etmek isterim ki Çanakkale, geçen zaman içinde evlatlarımızın fedakarlıkları ve hayatları pahasına kurduğu barış ve dostluğun özel bir sembolü haline gelmiştir. Bugün bu topraklarda yan yana yatan askerlerimizin mezarları da daimi bir barış anıtına dönüşmüştür. Büyük babalarını yitirmiş olan bizler, bugün dünyaya güçlü bir barış mesajı vermek üzere bir araya geldik. Ortak amacımız ve arzumuz dünyaya dostluk, barış ve kardeşlik mesajı vermektir. Bu dostluk sahnesinde verilmiş ve verilecek barış mesajlarının özellikle çatışmaların ve gerginliklerin sürdüğü bütün bölgelere yayılması ve tüm dünya halkları tarafından benimsenmesi, içten temennimizdir. Gelibolu Yarımadası'ndaki savaşın içinden gelen bir komutan olarak 'Anafartalar kahramanı' unvanı alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Barış milletleri refah ve mutluluğa eriştiren en iyi yoldur' sözünü, tüm hayatımıza hakim kılmalıyız. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale'de savaşmış kahramanların ve ebedi uykularını bu topraklarda uyuyan tüm evlatlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Burada ülkelerini temsil eden tüm konuklarımızı bu topraklarda can vermiş kahramanların evlatları olarak saygıyla selamlıyorum." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement