Çorum'da Toplu Temel Atma Töreni - Son Dakika
Yerel

Çorum'da Toplu Temel Atma Töreni

Çorum\'da Toplu Temel Atma Töreni

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Çorum’a yaptırılacak olan 11 yeni tesis için toplu temel atma töreni düzenlendi.

18.03.2014 20:20

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Çorum'a yaptırılacak olan 11 yeni tesis için toplu temel atma töreni düzenlendi.

54 milyon TL'ye mal olacak tesislerin hizmete girmesiyle birlikte 24 bin dekar arazi sulama imkanına kavuşurken, Bayat ilçesi, Eskialibey ve Kunduzlu beldeleriyle 31 köyünde içme suyu karşılanacak.

Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen temel atma törenine Vali Sabri Başköy, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ve davetliler katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, son 11 yılda Türkiye'de 249 barajın hizmete açıldığını belirterek, "Biz iş yapıyoruz, hizmet üretiyoruz" dedi.

Bakanlık olarak 11 yılda 65 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını açıklayan Akça, "2003 yılında ülkemizde 35 baraj vardı. Biz 249 baraj yaptık. Buda yılda 20 ila 22 baraj demektir. Bugün 284 barajımız var. Bunun 249'u 11 yılda yapıldı. O kadar yoğun bir çalışma yürütüyoruz ki yaptığımız işlerin reklamını dahi yapamıyoruz. Başbakanımız da ne diyor, "Ben lafa değil, icraata bakarım" Bizde reklam yapmıyoruz. Laf üretmiyoruz. İş yapıyoruz. Hizmet üretiyoruz" diye konuştu.

Bakanlık olarak master planı hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Akça, 10-15 yıl sonra hangi yerleşim biriminde hangi tesise ihtiyaç var, bunu bugünden bildiklerine dikkat çekti.

Hayata geçirdikleri projelerle ülkede sulanabilir alanları artırdıklarının altını çizen Akça, "Türkiye tarım arazilerin sulanmasıyla birlikte tarımsal üretimde dünyada yedinci sıraya yükseldi. Ülkedeki 850 milyon dekar arazinin 600 milyon dekarını sulanabilir hale getirdi. Geriye kalan kısmı ise 2023 yılına kadar sulanabilir seviyeye getireceğiz. Türkiye'de sulanamayan arazi bırakmayacağız. Topraklarımız suyla birlikte berekete kavuşacak, çiftçinin yüzü gülecek" dedi.

"ÇORUM, SANAYİSİNİN YANI SIRA TARIM KENTİ OLARAK ANILACAK"

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Çorum'a bugüne kadar 6.2 milyar TL yatırım yapıldığını açıkladı. Temeli atılan 11 tesisin hizmete girmesiyle kentte sulu tarıma geçileceğini dile getiren Uslu, artık Çorum'un sanayisinin yanı sıra tarım kenti olarak anılacağını kaydetti. 2002 yılında Çorum'da 13 gölet ve 2 baraj bulunurken bugün 97 göletin bulunduğunu anlatan Uslu, Çorum'un Türkiye'nin ikinci göller bölgesi olacağını belirtti.

AK Parti iktidarında Çorum'a yapılan yatırımların çetelesini tutmanın veya bir çatı altında toplamanın imkansız olduğunun dile getiren Uslu, yapılan hizmetlerin açılışına dahi yetişemediklerini belirtti.

Millete nutuk atmak yerine hizmet ürettiklerini anlatan Uslu, "Yapay gündemlerle veya iç ya da dış operasyonlarla uğraşmadığımızda biz daha çok ve daha iyi işler yapacağız" dedi.

AK Parti Çorum milletvekili Cahit Bağcı ise, Çorum'a yapılan yatırımlarda tarımsal sulamaya önem verildiğini belirterek bu alanda yapılan yatırımlarla bu alandaki kayıp yılların telafi edileceğini belirtti.

Sulama projeleriyle toprağı suyla buluşturacaklarını dile getiren Milletvekili Bağcı, "Koçhisar sulama projesi Çorum için hayati bir proje. 50 yıldır insanlar bunu bekliyordu. Çorumlu çiftinin ekmeğini büyütecek olan projelerin hayırlı olmasını diliyorum. Arazilerin verimini artıracak bu projelerin akabinde hayvancılık ve endüstri bitkilerinde gelişme göstererek geliri artıracaktır" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise, bu yatırımların Çorum'un ve köylerinin beklediği yatırımlar olduğunu ifade etti. Başkan Külcü, Başbakan Erdoğan'ın önce İstanbul'u ardından tüm Türkiye'yi suyla buluşturduğunu belirtti. Çorum Belediyesi olarak içme suyuyla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında da açıklamada bulunan Külcü, Çorum'un 30-40 yıllık ihtiyacını karşılayacak suyunun bulunduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Alaca Suyu Arıtma Tesisi, Bayat-Kunduzlu İçmesuyu Göleti, Ortaköy Daniş Göleti, Boğazkale- Evci Sulama Göleti, Sungurlu-Aşağı Fındıklı Sulama Göleti, Merkez Şeyhmustafa Sulama Göleti, Mecitözü Bayındır Sulama Göleti, Mecitözü Geykoca Sulama Göleti, Obruk-Dutludere Dodurga Pompaj Sulamaları, Oğuzlar Karavirançay Erozyon ve Hububat Zararlarından Korunma Tesisi ile Sungurlu Eşme Köyü Eşme Deresi Tesislerinin temeli atıldı. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çorum'da Toplu Temel Atma Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement