Gaziler Günü - Son Dakika
Yerel

Gaziler Günü

Kore Savaşı'na katılan 83 yaşındaki Gazi Mustafa Yazkan, savaşların insanları derinden etkilediğini belirterek, "Kore'de ölen insanları gördükçe içim yandı."

19.09.2012 11:07

Kore Savaşı'na katılan 83 yaşındaki Gazi Mustafa Yazkan, savaşların insanları derinden etkilediğini belirterek, "Kore'de ölen insanları gördükçe içim yandı. Değil 60 sene, üzerinden 100 sene de geçse bu acıyı unutamam" dedi.

Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Demirce köyünde eşi Hatice Yazkan (74) ile yaşayan Gazi Mustafa Yazkan, ilçede "Koreli Dayı" olarak tanınıyor.

Kore'de bir yıl savaşan ve topuğundan vurulan Yazkan, başından geçen olayları dün gibi hatırlıyor.

Yazkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950 yılında Ankara'dan piyade er olarak Kore'ye gittiğini belirterek, o dönemde askerlik süresinin 24 ay olmasına karşın, Kore'ye gittiği için 30 ay askerlik yaptığını söyledi.

Askerliğini fazla yaptığı için kendisine tazminat ödendiğini ifade eden Yazkan, şöyle konuştu:

"Gemiyle 30 günde gittiğimiz yolculuktan sonra elbiselerimizi çıkartıp, Amerikan elbiseleri giydirdiler. Harp ettik. Bir yıl orada kaldım. 5 gün boyunca kuşatma altında kaldık. Bir çatışmada beni topuğumdan vurdular. Birliğimiz dağıldı. Ben tek başıma kaçarak kurtuldum. 3 gün 3 gece aç susuz kurtulmaya çalıştım. Kurtulmam şans eseri oldu. Bir köprünün yanında sürücüsü Türk olan bir Birleşmiş Milletler kamyonuna beni aldılar. Hastanede tedavi oldum."

Kore günlerini hatırladıkça gözlerinin dolduğunu aktaran Yazkan, savaşta bir askerin ölümüne şahit olduğunu söyledi.

Yazkan, savaşın insanları etkilediğini vurgulayarak, "Kore'de ölen insanları gördükçe içim yandı. Değil 60 sene, üzerinden 100 sene de geçse bu acıyı unutamam" dedi.

Savaştan sonra köyden çıkmadığını belirten Kore Gazisi Yazkan, şöyle devam etti:

"Kore'den ülkeme döndükten sonra köyüme giderek burada yaşamaya devam ettim. Kendi kendime 'Bir daha gurbetçilik çekmeyeceğim' dedim. O zaman işe de girebilirdim. Ama ben istemedim. Gurbetçiliğin en ağırını yaşadım. Köyümde kaldım, çiftçilik yaptım. Eşimle birlikte yaşıyorum. Çocuklarımı ve torunlarım da beni görmeye geliyor. Onlara başımdan geçen olayları anlatıyorum. Çok şükür üç ayda bir maaş alıyorum. Geçinip gidiyoruz."

Gazi Yazkan, televizyonda şehit haberlerini görünce çok üzüldüğünü de sözlerine ekledi.

Muhabir: Yaşar Kuru-Yusuf Çelik/Sinan Özmüş

Yayıncı: Nurhan Çorlu - KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaziler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement