İstanbul'da Kültür-sanat - Son Dakika
Yerel

İstanbul'da Kültür-sanat

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 27 Kasım Pazar günü saat 11.30'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki geleneksel konserlerine devam edecek.

24.11.2011 11:20

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 27 Kasım Pazar günü saat 11.30'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki geleneksel konserlerine devam edecek.

Şef Fatih Salgar'ın yönetimindeki koro, klasik musikimizin -geç kalmış klasikçilerinden biri- olarak değerlendirilen Ali Efendi-nin bir Ramazan ayı süresinde bestelediği Sûzidil Takım-ına ek olarak, konserinin ilk bölümünde Hisarbûselik ve Şehnazbûselik gibi diğer iki nadide makamdan da eserler seslendirecek. Konserin saz eserleri bölümünde sahne alacak olan üç sanatçı, saz mûsıkîsi repertuarından seçme örnekler ve taksimleriyle dinleyici huzurunda olacaklar. Demet Gürsoy ile Atakan Akdaş ise Türk Musikisi-nin neoklasik dönemlerinden eserlerle sahne alacaklar.

ABD'li rock müzik grubu Toto'nun 5 Grammy Ödüllü efsane gitaristi Steve Lukather, 29 Kasım'da Jolly Joker Sahnesi'nde Türkiye'deki ilk konserini verecek.

Toto ile 35 milyonun üzerinde albüm satan ve solo albümlerinde rock, caz ve funk gibi türleri ustalıkla harmanlayan gitarist, vokalist ve şarkı yazarı Steve Lukather, geçen yıl yayımladığı ve eleştirmenlerden tam not alan "All's Well That Ends Well" albümü için çıktığı dünya turnesinin son konserini İstanbul'da gerçekleştirecek.

12 kez aday olduğu Grammy ödülünü hem şarkı yazarı, hem prodüktör, hem de müzisyen olarak 5 kez kazanma başarısını gösteren Lukather, aynı zamanda tüm zamanların en önemli stüdyo gitaristlerinden birisi olarak tanınıyor.

Pop müzik tarihinin en çok satan albümü Michael Jackson'ın "Thriller" albümünde de çalan Lukather'ın uzun ve görkemli kariyeri boyunca konuk olduğu yüzlerce ismin arasında Elton John, Miles Davis, Rod Stewart, Aretha Franklin, Quincy Jones ve George Benson da bulunuyor.

"Ska" türünün en aranan ismi Ernest Ranglin, yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dinleyicileriyle buluşacak.

Jamaikalı sanatçı, 1948 yılında ilk grubu olan Val Bennett Orkestrası'na katıldı. Kısa süre içerisinde diğer grupların da ilgisini çeken Ranglin, 1950'li yılların başında Jamaika'nın en bilinen grubu Eric Deans Orkestra'da çalmaya başladı. Ranglin'in akıcı, çok yönlü gitar stili ve düzenlemelerdeki başarısı onu

"Ska" türünün en aranan ismi haline getirdi. 1964 yılında kaydettiği "My Boy Lollipop", tüm dünyada çok ses getirdi ve bu sayede "Ska" kelimesi de pop müzik literatürüne eklenmiş oldu. Aynı yıl Londra'da Ronnie Scott'ın kulübünde çalmaya başlayan Ranglin, sayısız albüme düzenlemeleriyle de katkı yaptı.

Geleneksel Türk müziğini apayrı bir elektronik düzlemde işleyen "BaBa ZuLa", özel konuğu Cahit Berkay ile yarın Babylon'da sahne alacak. Halk müziğinin bilinen usullerine yeni bir yorum getiren grup, bir yandan elektronikle akustiği harmanlarken bir yandan da İstanbul'un güncel kaotik durumunu yansıtmayı başarıyor.

Eski swing plaklarına bambaşka bir hava kattıkları toplama albüm serileriyle adını duyuran White Mink, yarın Babylon Lounge'da konser verecek.

"Electro Swing vs. Speakeasy Jazz" adlı albüm çalışmalarıyla 1920'lerin ve 30'ların ruhunu günümüz modern dünyasına uyarlamayı başaran White Mink DJ'leri, caz çağının tartışmasız en önemli müziği swingi yeniden yorumlayarak "electro swing" tarzını oluşturdu.

Türk Halk Müziğinin usta sanatçıları Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, 26 Kasım'da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde türkü sevenlerle buluşacak.

Solo ve Supersilent adlı toplulukla yaptığı birçok kaydı bulunan Arve Henriksen, 26 Kasım'da Borusan Müzik Evi'nde ülkesinin en iyi perküsyonistlerinden Audun Kleive ve Helge Norbakken ile sahnede olacak.

Bugüne kadar 10 Grammy adaylığı bulunan Meshell Ndegeocello, merakla beklenen 9. albümü "Weather"ın Avrupa turnesi çerçevesinde 26 Kasım'da Tamirane'de sahne alacak.

The Rolling Stones, Herbie Hancock, Prince, Alanis Morrisette, Madonna, Lenny Kravitz, George Clinton, Marcus Miller gibi sanatçılarla aynı sahneyi paylaşan ve çalışmalar yapan Meshell, aktivist kimliğiyle de tanınıyor.

-Sahne sanatları-

Levent Kazak'ın yazıp Laçin Ceylan'ın yönettiği tiyatro oyunu "Cam", yarın KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak.

Dolunay Soysert, Mete Horozoğlu, Deniz Çakır, Bülent Alkış ve Selen Uçer'in rol aldığı oyun, kadının sosyal konumuna dikkat çekerek, kadına dair birçok şeyi sorgulatıyor.

Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği "Kazaen/Beyoğlu'nda Çarpışmalar" adlı oyun, yarın Tiyatro Pera Eren Uluergüven Sahnesi'nde sahnelenecek.

Nesrin Kazankaya, Mehmet Aslan, Zeynep Özden, Linda Çandır, İlker Yiğen ve Bahar Karoğlu'nun rol aldığı oyun, günümüz Beyoğlu'nun çeşitli mekanlarında kazaen karşılaşan insanların, birbirlerinin yaşamlarını etkilemeleri ve yeni başlangıçlara evrilmelerini konu alıyor.

Gordon Smith'in yazdığı tek kişilik oyun "Van Gogh", 26 Kasım'da Akbank Sanat'ta perdelerini açacak.

Ülkü Tamer'in çevirip Hakan Gerçek'in yönettiği ve oynadığı oyun, dünyaca ünlü ressam Van Gogh'un eserlerini meydana getirme sürecinde yaşadıklarını ele alıyor.

Genco Erkal'ın, Aziz Nesin'in öykü, masal, şiir ve taşlamalarından uyarladığı ve oynadığı "Nereye Gidiyoruz- Azizlikler..." adlı tiyatro oyunu, 26 Kasım'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

"Nereye gidiyoruz-" sorusuna cevap aranan oyunda, büyük gülmece ustası Aziz Nesin'in güncelliğini ve etkisini günümüzde de koruyan metinleri ile Genco Erkal'ın etkileyici performansı birleşiyor.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstanbul'da Kültür-sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement