İznik, Unesco Dünya Mirası Listesine Aday - Son Dakika
Yerel

İznik, Unesco Dünya Mirası Listesine Aday

İznik, Unesco Dünya Mirası Listesine Aday

Bursa’nın adeta açık hava müzesini andıran İznik ilçesi UNESCO dünya mirası listesine girmeye aday.İznik Belediye başkanı Kadri Eryılmaz, 4 medeniyetin izlerini taşıyan ilçeyi dünya miras listesine sokabilmek için ilk adımları attı.

21.01.2014 15:34

Bursa'nın adeta açık hava müzesini andıran İznik ilçesi UNESCO dünya mirası listesine girmeye aday.

İznik Belediye başkanı Kadri Eryılmaz, 4 medeniyetin izlerini taşıyan ilçeyi dünya miras listesine sokabilmek için ilk adımları attı. Başkan Eryılmaz, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof Dr. Mustafa Şahin ve Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Şahin Kılıç'ın danışmanlığında İznik'i UNESCO'ya bağlı Dünya Mirasları Komitesine sokabilmek için müracaata bulunacak.

UNESCO birimi ve çeşitli üniversitelerden katılacak uzmanlar, 27-29 Şubat 2014 tarihinde İznik'te çalıştay adı altında bir araya gelerek, yol haritasını belirleyecek. Türkiye'de dünya mirası listesine girmeye aday 37 yer bulunuyor. 11 yer ise listeye girmiş durumda. İznik, çalıştay sonrasında listeye aday gösterilecek.

Dünya mirası listesi, UNESCO'ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenen ve bulundukları ülkenin devleti tarafından korunması garanti edilen, bütün dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkların yer aldığı bir liste. İnsanlığın ortak geçmişini oluşturan değerlerin korunmasında uluslararası işbirliğini mümkün kılan UNESCO, kültürel ve doğal kriterleri ile orijinal kalan varlıkları değerlendiriyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İznik, Unesco Dünya Mirası Listesine Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement