Kalkınma Bakanı Yılmaz Van'da - Son Dakika
Yerel

Kalkınma Bakanı Yılmaz Van'da

Bakan Yılmaz: "Üniversiteler sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır.

22.11.2014 13:59

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Üniversiteler sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. İçinde bulundukları bölgeyi kalkındıran geliştiren kurumlardır" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından yaptırılan spor kompleksinin temel atma törenine katılmak üzere Van'a gelen Yılmaz, Ferit Melen Havaalanı'nda, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kamu kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı.

Havaalanında bir süre bekledikten sonra YYÜ kampüsüne geçen Yılmaz, temel atma töreninde yaptığı konuşmasında, 2011 yılında Van'da yaşanan depremin ardından en fazla üzerinde üzerinde durdukları ve yatırımlarla desteklemeye çalıştıkları alanlardan birinin yükseköğretim olduğunu bildirdi.

Yatırımlar kapsamında yeni bir hizmetin daha temel atma törenini gerçekleştirdiklerini aktaran Yılmaz, "Van'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Depremin acısını hep birlikte yaşadık ama depremle birlikte bütün Türkiye tek yürek oldu. Hükümeti, sivil toplumu, bütün dinamikleri Van'la birlikte oldu. Yaşanan hadise nedeniyle ülkemizin temel değerlerini, manevi değerlerini bir kez daha hatırlamış olduk. Kardeşliğimizi pekiştirdik ve Van'ın yaralarını hep birlikte sarmış olduk" diye konuştu.

Yılmaz, deprem günlerinin psikolojisini çok iyi hatırladığını, o zaman birçok insanın Van'dan insanların göç edeceğini, kentin eski günlerine dönemeyeceğini, üniversite öğrencilerinin durumunun ne olacağını konuştuğunu anımsatarak, o günlerden bu günlere yaraları sardıklarını ve bazı alanlarda eskiye göre daha güçlü çıktıklarını vurguladı.

YYÜ'nün depremden önce 18 bin olan öğrenci sayısının 28 bine yükseldiğini, aynı zamanda öğretim üyesi sayısının da arttığına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Üniversitemiz bir şantiye görünümünde. Mevcut binaları güçlendirdik. Üniversiteler son derece önemli. Kalkınmada gelişmede kritik kurumlar. Üniversiteler sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. İçinde bulundukları bölgeyi kalkındıran geliştiren kurumlardır. Sadece hoca ve öğrenci sayılarıyla değil, nitelikli kadrolarıyla ürettikleri projelerle bölgenin kalkınmasına katkı sunan kurumlarımızdır. YYÜ'de, Van'ımızın ve bölgenin kalkınmasında önemli öncü kurumlardan biridir. Biz de bu kuruma gereken yardımları yapmaya devam ediyoruz. Sadece 2015 yılı için üniversitelere 4 milyar liraya yakın ödenek tahsis ettik. 2011 sonrası 200 milyon lirayı aşan yatırım ödeneği tahsis ettik."

Konuşmasını dolu yağışının başlaması nedeniyle kısa kesen Yılmaz, "Baya bereketli bir günde yaşıyoruz. Geçen yıl kurak bir kış geçirdik. Bugünkü havadan da görüyoruz ki inşallah bereketli bir yıl geçireceğiz. Bu bereketin ve rahmetin ülkemize refah, kardeşlik, huzur getirmesini diliyorum. Buralar çok güzel değerleri olan bölgeler ve çözüm süreciyle birlikte daha da güzel günler olacak, çok hızlı şekilde kalkınacağız" dedi.

YYÜ Rektörü Battal ise Van'da olduğu gibi üniversitede hiç kimsenin aklının almadığı bir hızda güçlendirmelerin yapıldığını, yeni lojman ve yurtların hizmete sokulduğunu belirterek, hiçbir öğrenci ve personelin mağdur edilmediğini söyledi.

Depremden güçlenerek çıktıklarını bile söyleyebilecek ölçüde gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Battal, "Yeni yurtlar, yeni lojmanlar, akademik personele yapılan ek ödemelerle beklenenden daha güçlü bir üniversite haline geldik. Hükümetimizin bu desteği bizi de heyecanlandırdı ve gece gündüz demeden çalışarak üniversitemizi her alanda çok iyi seviyelere taşıdık. Bu kompleks ferdi sporların, salon sporlarının ve yarı olimpik yüzme havuzuyla birlikte bölgemizde hatta üniversiteler içerisinde en kapsamlı ve görkemli bir spor salonu olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından butona basarak kompleksin ilk harcını döken Bakan Yılmaz, beraberindekilerle yeni yapılan merkezi laboratuvarı gezerek yetkililerden bilgi aldıktan sonra Ağrı'nın Patnos ilçesine hareket etti. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kalkınma Bakanı Yılmaz Van'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement