AB ve Batı ülkelerinden diplomatlar, İsrail'in zorla tahliye kararı verdiği Filistinli aileyi ziyaret etti - Son Dakika
Dünya

AB ve Batı ülkelerinden diplomatlar, İsrail'in zorla tahliye kararı verdiği Filistinli aileyi ziyaret etti

AB ve Batı ülkelerinden diplomatlar, İsrail\'in zorla tahliye kararı verdiği Filistinli aileyi ziyaret etti

Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkelerinden diplomatlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail makamlarının evlerinden zorla çıkarılma kararı verdiği Filistinli Sub Leben ailesini ziyaret etti. Diplomatlar, Filistinli ailenin onlarca yıldır İsrail mahkemelerinde verdikleri 'hukuk' mücadelesi ve İsrail'deki Yahudi yerleşimci örgütlerin söz konusu aileyi evlerinden çıkarmak için kullandığı yöntemler ve bölgede benzer zorluklarla karşılaşan diğer Filistinli ailelerin durumu hakkında bilgi aldı.

06.06.2023 13:45  Güncelleme: 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) ve Batı ülkelerinden diplomatlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail makamlarının evlerinden zorla çıkarılma kararı verdiği Filistinli Sub Leben ailesini ziyaret etti.

Avrupa'nın farklı ülkelerinden diplomatlar ve AB Filistin Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yaşayan, İsrail mahkemesi tarafından 11 Haziran'da evlerinden tahliye edilmeleri kararı çıkarılan Sub Leben ailesi ile görüştü.

Diplomatlar, Filistinli ailenin onlarca yıldır İsrail mahkemelerinde verdikleri "hukuk" mücadelesi ve İsrail'deki Yahudi yerleşimci örgütlerin söz konusu aileyi evlerinden çıkarmak için kullandığı yöntemler ve bölgede benzer zorluklarla karşılaşan diğer Filistinli ailelerin durumu hakkında bilgi aldı.

Sub Leben ailesinin üyeleri, İsrailli yerleşimcilerin yaşadıkları büyük binadaki dairelerde ikamet eden Filistinli ailelerin 70-80'li yıllarda zorla tahliye edildiğini ve kendilerinin bölgedeki tek aile olarak kaldığını aktardı.

Aile üyeleri, uluslararası toplumu, 75 yıldan beri devam eden bu adaletsizliği gidermek için harekete geçmeye çağırdı.

Diplomatlar, bu ziyaret vasıtasıyla İsrail'in uluslararası kanunlara aykırı yerleşim politikaları ve Filistinlilerin zorla evlerinden çıkarılmaları kararlarına karşı olduklarını vurgulayarak, "konunun her düzeyde takipçisi olacaklarını" dile getirdi.

Sub Leben ailesi 45 yıldır mücadele ediyor

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa'ya çok yakın bir noktada evi bulunan Sub Leben ailesi, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimci örgütlerin evlerinden zorla çıkarmaya çalıştığı 6 aileden biri.

Kudüslü aile, 45 yıldır önce İsrail hükümeti ardından da Yahudi yerleşimci örgütlerin girişimlerine karşı yasal mücadele verse de İsrail makamları, evi boşaltmaları için 11 Haziran'a kadar aileye mühlet tanıdı.

Doğu Kudüs, yerleşimci örgütlerin istilası altında

Filistin mahallelerinin merkezindeki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini genişletmek için yürütülen tahliye davalarında, İsrail makamlarıyla işbirliği içinde çalışan yerleşimci gruplar tarafından Yahudilere ayrıcalık sağlayan İsrail yasaları esas alınıyor.

Sub Leben ailesi ve benzer durumdaki diğer Filistinli ailelerin tahliye davaları, yerleşimci gruplar tarafından İsrail'in 1970 tarihli "Hukuki ve İdari İşler Yasası" temel alınarak açılıyor.

Söz konusu yasa, şu anda bu mülklerin çoğunda Filistinliler yaşamasına rağmen 1948'den önce Doğu Kudüs'te Yahudilere ait olduğu iddia edilen varlıklar için uygulanıyor ve yalnızca Yahudilere toprak iadesi hakları sağlıyor.

Filistinlilerin, halihazırda mülklerini geri almaları içinse hiçbir paralel yasal mekanizma mevcut değil. Tam tersine, 1950 tarihli "Gaiplik Yasası", 1948 savaşı sonrası İsrail'e dönüşen topraklarda evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin bu mülklerini geri almalarını kesin bir şekilde engelliyor.

Tahliyeyle karşı karşıya kalan Filistinlilerin çoğu, 1948'de İsrail tarafında evlerini kaybeden ve şimdi ikinci, hatta üçüncü kez yerinden edilmek üzere olan Filistinli mültecilerden oluşuyor.

İsrail devlet kurumlarının ve uluslararası Siyonist kuruluşların desteğini alan yerleşimci örgütleri, eski Yahudi sahipleri olduğu iddia edilen kişilerle veya burada oturanlarla hiçbir ilişkileri olmamasına rağmen, bu evlerin mülkiyet haklarına çeşitli yollarla el koymak için çalışıyor.

İsrail Adalet Bakanlığına bağlı Genel Muhafızlık birimi de yerleşimci örgütlerin 1970 tarihli yasa yoluyla Filistinli ailelere karşı tahliye davaları başlatması ve bu mülkleri Filistinlilerden "geri alması" için yasal platform sağlıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya AB ve Batı ülkelerinden diplomatlar, İsrail'in zorla tahliye kararı verdiği Filistinli aileyi ziyaret etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • Tokat'ta depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
    07:18 Tokat'ta depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta 5.6'lık depremin etkisi gün ağarınca ortaya çıktı. Adeta beşik gibi sallanan Sulusaray ilçesinde hasarın boyutu havadan alınan görüntülerle gözler önüne serildi. Görüntülerde çok sayıda binanın yıkıldığı, minarelerin düştüğü görülürken kentteki insanlar sabaha kadar korku dolu bir gece geçirdi.

  • İsrail'den İran'a misilleme saldırısı! İsfahan'ı hedef alan 3 drone imha edildi
    07:14 İsrail'den İran'a misilleme saldırısı! İsfahan'ı hedef alan 3 drone imha edildi

    İsrail, İran'ın 300'e yakın füze ve İHA ile düzenlediği "Gerçek Vaat" operasyonuna misilleme yaptı. İran Devlet Televizyonu hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve İsfahan'ı hedef alan 3 dronenin havada imha edildiğini açıkladı. İran'da tüm uçuşlar askıya alınırken, yetkililer füze saldırısı olmadığını belirtip, "İsfahan'daki patlamalar hava savunma sistemimizden kaynaklı" ifadelerini kullandı.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor
    05:22 İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor

    İsrail 7 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güney sınırında, Hizbullah hedeflerine karşı beyaz fosfor kullandığını kabul ediyor.


Advertisement