ABD Dışişleri Başkan Yardımcısı Gordon: Sırbistan, Kosova Gerçeğini Kabul Etmeli - Son Dakika
Dünya

ABD Dışişleri Başkan Yardımcısı Gordon: Sırbistan, Kosova Gerçeğini Kabul Etmeli

ABD Dışişleri Başkan Yardımcısı Gordon: Sırbistan, Kosova Gerçeğini Kabul Etmeli

ABD Dışişleri Başkan Yardımcısı Philip Gordon, Fransa, Hırvatistan ve Sırbistan'dan sonra Kosova ziyaretinde bulundu.

10.07.2012 11:28

ABD Dışişleri Başkan Yardımcısı Philip Gordon, Fransa, Hırvatistan ve Sırbistan'dan sonra Kosova ziyaretinde bulundu.

Belgrad'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile görüşen Gordon, ardından akşam saatlerinde Priştine'ye geçti. Gordon, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga tarafından cumhurbaşkanlığı ofisinde karşılandı. 1 saat süren görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında ikili, görüşmenin ayrıntıları konusunda medyaya bilgi verdi. Görüşmede Kosova-Sırbistan arasındaki gelişmeler, Kosova'nın denetimli bağımsızlığının sona ermesi ve ABD ile Kosova ilişkilerinin konuşulduğu bilirtildi. Gordon, Sırbistan ziyaretinde Sırbistan Cumhurbaşkanı'na, Kosova gerçeğini kabul etmesini ve Kosova ile görüşmelerin devam etmesini istediğini iletiğini söyledi. Ayrıca Gordon, Kosova'nın denetimli bağımsızlığının sona ermesinin ABD'yi ve dost ülkeleri sevindirdiğini belirtirken bundan sonra Kosova kurumlarına büyük görevler düştüğünü belirtildi.

Gordon, Kosova Anayasa Mahkemesi'nin Yahyaga'nın görev süresini 2016 yılına kadar uzatmasının doğru bir karar olduğunu; Yahyaga'nın örnek bir Cumhurbaşkanı olduğunu belirtti. ABD'nin Kosova'ya desteğinden dolayı Gordon'a teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova'nın bölgede barış ve istikrarın korunması adına önemli faktör olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'nın Sırbistan dahil bütün bölge ülkeleri ile iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğini belirterek, bunun Avrupa entegrasyonu yolunda önemli olduğunu belirtti. "Kuzey için çözüm Ahtisaari Paketi'ndedir" diyen Cumhurbaşkanı Yahyaga, kuzeydeki üç belediye için bölünme ya da özel statü olmayacağını bir kez daha vurguladı. Yahyaga, Kosova'nın, AB ve NATO üyesi olması çin elinden geleni yapacağını vurgularken, Kosova'daki azınlıkların haklarının tahsisi konusunda hassa davranılmaya devam edeceğini söyledi. Philip Gordon, Mitroviça'nın kuzeyini ve KFOR barış güçleri ile EULEX grubunu ziyaret ettikten sonra Kosova'dan ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya ABD Dışişleri Başkan Yardımcısı Gordon: Sırbistan, Kosova Gerçeğini Kabul Etmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement