Türkiye'nin AB müzakerelerinde 22. başlığın açılması konusunun, yarın ayrı ayrı toplanacak olan AB Daimi Temsilcileri Komitesi'nin (COREPER) ve AB Dışişleri Bakanlarının resmi gündemlerinde bulunmamasına karşın yine ele alınabileceği belirtiliyor. Almanya'nın 22. başlık ile ilgili olumsuz görüşünü değiştirmesi veya yeni bir öneri sunması durumunda konunun COREPER tarafından görüşülebileceği ifade ediliyor.
ABHaber'e göre, Türkiye-AB katılım müzakerelerinde Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu'na ilişkin 22. başlığın açılmasıyla ilgili AB üyesi ülkeler arasında temaslar sürüyor.
Haberde Almanya'nın 22. başlık ile ilgili görüşünü değiştirmesi veya yeni bir öneri sunması durumunda COREPER'de Türkiye'nin görüşülmesi beklenebileceği belirtiliyor. Buna karşın,bu konudaki bir gelişmenin ancak Almanya 22. başlıkla ilgili görüşünde bir değişikliğe giderse yaşanabileceği vurgulanırken de "Almanya AB Dönem Başkanı İrlanda aracılığıyla 22. başlık konusunu COREPER gündemine son dakikada alınması sağlayabilir" deniliyor.
-ALMANYA NE YAPABİLİR?-
ABHabere göre, Almanya 22.başlığın açılması için yeni bir öneride sunabilir. Buda 22. başlığın, 1 Temmuz'da AB başkanlığını İrlanda'dan devralacak olan Litvanya döneminde açılması olabilir. Haberde şu değerlendirme yapılıyor:
"Almanya Gezi Parkı sonrası yaşananlardan dolayı müzakerelerde yeni bir başlığın açılmasının, Ankara'ya yanlış bir sinyal vereceğini düşünüyor. Bu açık ve net.Almanya kendi iç istişarelerini yaptıktan sonra Türkiye konusunu COREPER gündemine getirilmesi için AB İrlanda Dönem Başkanlığına başvurabilir. O zamanda Türkiye COREPER gündemine gelir.Almanya bu konunun AB Dışişleri Bakanları toplantısı gündemine alınmasını da isteyebilir.O zaman Türkiye konusu Lüksemburg'daki AB Dışişleri bakanları toplantısı gündemine son dakikada alınabilir.Tüm bunlar olasılık."
-GÜNDEME GELİRSE NE OLUR?
Bu arada, Türkiye'nin COREPER toplantısına getirilirse iki olasılıklı bir sonuç beklemek gerekeceği de belirten ABHaber, şöyle devam ediyor:
"Birincisi 22. başlığa yeşil ışık yakılır. İkincisi ise 22. başlık ön şartla açılabilir veya yeni bir öneri sunulur. Türkiye'nin gündeme getirilmesi durumda COREPER'den iki seçenekli sonucun dışında başka bir sonuç beklememek lazım.
COREPER'de son anda Türkiye gündeme getirilir 22. başlığın açılması için ön uzlaşı sağlandık denilelebilir.Ancak bazı teknik ve bürokratik sorunlar yüzünden 22.başığın açılması Litvanya dönem başkanlığına bırakılabilir.
ABHaber'in aldığı bilgilere göre Almanya 22. başlığa siyasi müdahale yaparak bloke ettiği görüntüsü vermek istemiyor.22. başlığın burokratik daha açıkcası teknik sorundan dolayı (hemen) açılamayacağı görüntüsü vermek için çabalıyor." - Ankara
Son Dakika › Dünya › Abhaber: 'Almanya 22 Başlığa İlişkin Yeni Bir Öneri Sunabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.