Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudıa Roth, İha'ya Konuştu - Son Dakika
Dünya

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudıa Roth, İha'ya Konuştu

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudıa Roth, İha\'ya Konuştu

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, "Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin uzaması beni kaygılandırıyor" dedi.

19.11.2012 21:38

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, " Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin uzaması beni kaygılandırıyor" dedi.

Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen parti genel kurulunda aynı göreve yeniden seçilen Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Berlin Parti Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, gelecek yıl Aşağı Saksonya Eyaleti'nde yapılacak olan eyalet seçimlerinden zaferle çıkarak, Angela Merkel'in saltanatını devireceklerini söyledi. Roth, düzenlenen basın toplantısının ardından İHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

"AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNİN UZAMASI BENİ KAYGILANDIRIYOR"

Öncelikli olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci hakkındaki düşüncelerini paylaşan Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, "Biz İnsan Hakları problemlerini çözmüş, Kürt sorunu ve farklı inanç gruplarının özgürlüklerini garanti altına almış demokratik bir Türkiye görmek istiyoruz. Böyle bir Türkiye'nin yeri Avrupa Birliği'dir" dedi.

Roth, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve eski Başbakan Gerhard Schröder ile devam ettirdiklerini ifade ederek, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 'İmtiyazlı Ortaklık' önerisini gerçek dışı bulduğunu belirtti.

"Üyelik süreci uzadıkça, Türk halkı Avrupa Birliği'ne karamsar bakıyor" diyen Roth, Avrupa Birliği içerisinde yaşanan sorunların, Türkiye'deki insanların birlik hakkındaki fikirlerini değiştirmesinden korktuğunu söyledi.

Roth, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek istemesini, olumlu karşıladığını belirterek, "Türkiye bundan vazgeçmemeli" dedi. Roth, "Avrupa Birliği, batının Hıristiyanlar birliği olamaz. Türkiye'ye, ekonomik ve güvenlik konuları açısından ihtiyacımız olduğu gibi, Türkiye'nin, çok problemleri olan Ortadoğu ile Avrupa arasında da bir köprü olmasını istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

"TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILDI"

Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını kaydeden Claudia Roth, "Türkiye'nin bu duruma üzülmesini çok iyi anlıyorum. Ben, Suriyeli mültecileri Hatay yakınlarında ziyaret ettiğimde, Almanya ve Avrupa Birliği mültecilere kapılarını açsın dediğimde, Türkiye; buna gerek yok, biz hallediyoruz dedi. Fakat aradan geçen zaman zarfında mültecilerin sayısı 100 bini buldu. Kış geldi ve bazı yerlerde çadırlar yaşamaya ve kış şartlarına elverişli değil. Türkiye'ye yardım etmek gerekiyor" dedi.

Roth, Suriye konusunda, Türkiye'nin 'Patriot' talebini ise desteklemediğini ifade ederek, "Türkiye'nin Patriot füze kalkanı talebine karşıyım. Böyle bir girişimin Suriye sınırında, hava sahasının uçuşa yasak olacağı anlamına gelir. Askeri güç kullanmak yeni anlaşmazlıkların ve sorunların çıkmasına neden olarak savaşa yol açar" şeklinde konuştu.

Roth, "Eğer problem mültecilerin sorunlarını çözmek, onları korumak ise, askeri güç kullanmak yerine, Almanya ve Avrupa devletleri, mültecileri kendi ülkelerine alabilir" dedi.

"ÇİFTE VATANDAŞLIĞIN BEDELİ, GEÇMİŞİNİ UNUT OLMAMALI"

Almanya'da çifte vatandaşlık talebinde bulunanların çeşitli sorunlar yaşadığına değinen Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, "Biz Alman vatandaşlığına geçiş işlemlerinin kolaylaştırılmasından yanayız. Dünyanın birçok ülkesinde çifte vatandaşlık var. Burada neden olmasın - İnsanların çifte vatandaşlık hakkına sahip olmasının bedeli, geçmişini ve kökeni unut olmamalı" şeklinde konuştu.

Roth, "İktidar, 18 ile 21 yaş arasındaki insanlara, 'ya Alman ya Türk olmak zorundasın' şeklinde bir şart koymamalı. Aile birleşiminde Almanca öğrenme şartını da çok yanlış buluyorum. İnsanların evlenmek için hangi dili konuşacağı, Alman Devleti'ni ilgilendirmez" dedi. - BERLİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudıa Roth, İha'ya Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement