Bahçeşehir Üniversitesi, dünyanın çeşitli noktalarında başlattığı programın Amerika Birleşik Devletleri ayağı çerçevesinde yirmi beş master öğrencisini Washington'a getirdi. İki hafta yoğunlaştırılmış bir program ile master öğrencileri düşünce kuruluşlarına, üniversitelere, Kongre'ye ve Boing ile Coca-Cola gibi şirketlere düzenlenen ziyaretler ile global bir bakış açısı edinme şansını yakaladı.
Bahçeşehir Üniversitesi, Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Burak Kuntay'ın liderliğinde, öğrenciler Beyaz Saray'ı da ziyaret etme fırsatını buldu. Burak Kuntay, master öğrencilerinin derslerini alacakları yeri seçme noktasında sunulan imkanlardan bahsederken şunu söyledi:
"İster Türkiye'de almaları gereken 10 dersi normal bizim alıştığımız tarzda, oturup sınıflarda hocalarından alabilirler. İsterlerse de son sunduğumuz şekilde, iki derslerini bugün bulunduğumuz Washington DC, New York'ta alabilirler. İki derslerini yeni açtığımız Silikon Vadisi kampüsümüzde alabilirler. İki derslerini Berlin'de alabilirler, iki derslerini Hong Kong'da alabilirler, iki derslerini Orta Doğu'da alabilirler. Yani burada biraz da maksadımız oturduğunuz yerden dünya ile fikir edinmenin dışında dünyayı gezerek ve aksiyonun olduğu yerde bizzat bu organizasyonları yapanlar, bu karar mercileri ile oturup konuşup bizzat işin içinde olmayı ve buradan bilgiler almaya yönelik bir program dizayn ettik" dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin bu programları ile hedeflerine de dikkat çeken Kuntay, "Global liderler, global işadamları, global siyasetçiler yetiştirme yolundayız. Yani burada kullanmayı özellikle istediğim tabir global sözü" dedi.
Türkiye'nin yeni bir eğitim sistemine ihtiyacı olduğunu belirten Burak Kuntay, "Biz hali hazırda artık sınıflarda bir hocayla dört duvar arasında bir sırada eğitimi büyüyen Türkiye'de bölgesinin değil dünyanın liderliğine gitmek zorunda olan Türkiye'nin artık yeni kadrolarının normal eğitim sistemi ile kafi kalmayacağını düşünüyoruz. O yüzden yerinde, yapmanız gereken noktada bizzat en iyiler tarafından dünyayı görerek, dünyanın içinde olarak, dünyayı yönetenler ile oturup kalkarak, kısacası global seviyede üst seviyeye gelebilmeniz için, global gezerek tozarak global eğitim alarak bu işi yapmaları gerektiğine inanıyoruz."
Programa katılan girişimci ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde Executive MBA öğrencisi olan Yasemin Saral bu program hakkında öğrendiklerini özetledi ve "Global olarak birçok ekonomik ve siyasi gelişmeyi takip etmeye çalışıyorsunuz. Bunun için basını kullanıyorsunuz. Fakat buraya geldiğimde özellikle şunu anladım, satır arasını okumanın ötesi var. Yani buraya gelip, hissedip, insanların anlattıklarıyla çok farklı bir vizyona sahip oluyorsunuz. Bazı gelişmeler var, herkes bununla ilgili bir takım yorumlar yapıyor. Medyada yorumla sizin için yapabiliyor. Fakat buraya geldiğinizde dünyanın bambaşka olduğunu, daha insani ilişkilerin önem teşkil ettiğini bilmek gerekiyor. İş hayatim için bana çok büyük katkısı var. Buradaki ilişkileri doğru dürüst anlamadığınız sürece, iş hayatınızda çok başarılı olabileceğinize inanmıyorum. Siyasi profesyonellikte de aynısı geçerli, kendi hayatınızdaki ikili ilişkiler için de geçerli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Master öğrencisi Adıyaman'dan eczacı Engin Akel ise, "Biz her zaman Türkiye'den dünyaya bakıyoruz. Aslında dünyayı anlayabilmek için Amerika'dan bakmak gerekiyor, çünkü dünya politikalarına burada yön veriliyor. Özellikle Amerikan politikalarına yön veren uzmanlarla görüştük. Obama'nın yemin törenine katıldık. Üniversiteler ile temasta bulunuyoruz. Önümüzdeki hafta Boeing ile görüşmeler olacak, Coca-Cola ile olacak. İş dünyasından önemli kişilerle görüşüyoruz, haftaya Kongre'de görüşmelerimiz olacak. Yani çok verimli geçiyor" dedi.
İşadamı İsmail Özmen ise bu ziyaretler esnasında birçok şey öğrendiğini belirtti ve "Benim için en değerli görüşme, Amerika'nın ekonomik sıkıntılarından dolayı önümüzdeki dönemde Orta Doğu ve diğer politikalarında kısıntıya gideceğinden dolayı oradaki hareketlerini taşeron ülkeler vasıtasıyla devam ettirecek, kendilerinin daha çok Asya-Pasifik ülkelerine yöneleceği izlenimini edindim. Bundan sonraki işlerimizi ona göre değerlendireceğiz" dedi.
Kütahya'dan kahve üretici ve Bahçeşehir Üniversitesi hafta sonu MBA öğrencisi olan Mehmet Orhan Düzgören ise, bu programın kendisi için çok faydalı olduğunu söyledi ve "Biz Türk kahvesi üreticisiyiz. Brezilya'dan çekirdek kahveleri ithal edip kavurup, öğütüp, paketleyip, perakende olarak satışını sağlıyoruz. Çekirdek kahve noktasında kendimizi daha çok geliştirip buraya pazarlayabileceğimizi düşündüm. Bu konuda burada çok fazla çeşit var. Bu konuda ufkumuzu biraz daha genişletip çalışmalar yapmak lazım" dedi.
25 kişilik grubun en genç üyesi, 20 yaşındaki Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Sura Yılmaz ise, en çok Obama'nın yemin töreninden etkilendiğini belirtti ve şunları söyledi: "Okulumuzun Siyaset Okulu sertifika programına katıldım. Burada çeşitli think-tank kuruluşları, üniversitelerde Amerikan politikası hakkında bilgiler aldık. Benim bölümümle ilgili olduğu, buna ilgi duyduğum için ben de bu programa katildim. Benim için çok farklı bir deneyimdi. Özellikle Obama'nın yemin töreni eşsiz bir deneyim oldu benim için."
20 Ocak tarihinden beri Washington'da bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencileri, düşünce kuruluşları, Amerika Dış İşleri Bakanlığı, Kongre'nin yani sıra, Raytheon, Boeing, Coca-Cola ve GE gibi lider şirket temsilcileri ile görüşmelerin ardından 2 Şubat'ta İstanbul'a geri dönecek. - WASHINGTON
Son Dakika › Dünya › Bahçeşehir Üniversitesi Master Öğrencileri Washıngton'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?