Bakü'nün Kurtuluşunun 95. Yıldönümünde Türk Şehitliği Ziyaretçi Akınına Uğradı - Son Dakika
Dünya

Bakü'nün Kurtuluşunun 95. Yıldönümünde Türk Şehitliği Ziyaretçi Akınına Uğradı

Bakü\'nün Kurtuluşunun 95. Yıldönümünde Türk Şehitliği Ziyaretçi Akınına Uğradı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıldönümünde Bakü'deki Türk Şehitliği ziyaretçi akınına uğradı.

15.09.2013 14:47

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünde Bakü'deki Türk Şehitliği ziyaretçi akınına uğradı.

Başkent Bakü'nün Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden Kafkas İslam Ordusu tarafından kurtarılmasının 95. yıldönümünde Türk Şehitliği'nde Türkiye Bakü Büyükelçiliği tarafından tören düzenlendi. Törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, Askeri Ateşe Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunarak başlandığı törende, Büyükelçi Alper Coşkun Şehitlik abidesine çelenk bıraktı ve Şehitlik defterini imzaladı.

Daha sonra konuşma yapan Alper Coşkun, "Aziz şehitlerimiz, yüce Türk milletinin kahraman evlatları. Azerbaycan'ın düşman işgalinden kurtarılmasının 95. yıldönümü vesilesiyle Kafkas İslam Ordusunun kahramanlıklarını anmak, Azerbaycan'ın bekası uğrunda kardeşlerinizle omuz omuza çarpışırken yaptığınız fedakarlıkları yad etmek üzere bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyoruz. Türkiye ve Azerbaycan'ın birlik beraberliği ve kardeşliği böyle güçlü bir temel üzerine kurulmuştur. Sizlerin yaptığı fedakarlık 95 yıl sonra bile Azerbaycanlı kardeşlerimizce minnetle anılmaktadır. Her iki ülkenin bağımsızlık mücadelesinde fedakarlıklarını esirgemeyen kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Törenin ardından gazetecilere açıklama Alper Coşkun, "Bugünü anarken ve o dönemdeki mücadelenin ne anlam ifade ettiğini yeniden hatırlama gayreti içerisinde olurken o dönemde en büyük fedakarlığı yapmış olan bu mücadelede hayatını vermiş olan Azerbaycanlı ve Türkiyeli şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Her sene yaptığımız gibi buradaki Türk Şehitliğine gelmek suretiyle onlara olan manevi borcumuzu eda ettik ve aynı zamanda o güç mücadelelerden çıkan Azerbaycan'ın bugün geldiği noktada ne ölçüde gururlu olduğumuzu hissettik. Bugün ilişkilerimiz o hale gelmiştir ki Azerbaycan, Türkiye'deki en önemli yatırımcılardan biridir. Biz Azerbaycan'la birlikte birbirimizden daha büyük güç alan ve uluslararası platformlarda daha etkili sonuçlar alabilen bir tablo çiziyoruz. Bu da bir gurur vesilesidir" dedi.

TÜRK KAFKAS İSLAM ORDUSU VE BAKÜ'NÜN KURTULUŞU

Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuri Paşa, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı Devleti'nden yardım talep etmesi üzerine ordusuyla Azerbaycan'ı düşman işgalinden kurtarmak için görevlendirildi. Azerbaycan'ın çeşitli vilayetlerinde Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerine karşı verilen mücadelenin ardından 15 Eylül 1918'de Bakü'de işgalden kurtarıldı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için verdiği mücadelede bin 142 şehit verdi. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakü'nün Kurtuluşunun 95. Yıldönümünde Türk Şehitliği Ziyaretçi Akınına Uğradı - Son Dakika


Advertisement