Bilim İnsanları Dünya'da Hayatı Durdurabilecek Güçte Bir Güneş Fırtınasına Karşı Çalışıyor - Son Dakika
Dünya

Bilim İnsanları Dünya'da Hayatı Durdurabilecek Güçte Bir Güneş Fırtınasına Karşı Çalışıyor

Bilim İnsanları Dünya\'da Hayatı Durdurabilecek Güçte Bir Güneş Fırtınasına Karşı Çalışıyor

Birçok insan hala Güneş'ten gelen ve Dünya'daki yaşama büyük zarar verebilecek jeomanyetik fırtına olasılığını önemsemiyor ya da durumdan haberdar bile değil. ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı ve NASA'nın da aralarında bulunduğu kurumlar, böylesi bir ihtimalden "düşük olasılıklı fakat yüksek etkili vaka" olarak bahsediyor.

08.04.2016 16:16

Birçok insan hala Güneş'ten gelen ve Dünya'daki yaşama büyük zarar verebilecek jeomanyetik fırtına olasılığını önemsemiyor ya da durumdan haberdar bile değil.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı ve NASA'nın da aralarında bulunduğu kurumlar, böylesi bir ihtimalden "düşük olasılıklı fakat yüksek etkili vaka" olarak bahsediyor.

İngiliz Independent'ın haberine göre; uzay iklimi, geçmişte bazı sorunlara neden olmuş; teknolojiyi inceden sekteye uğratmış ve görülebilir değişikliklere yol açmıştı.

Fakat son dönemde hiçbiri 1859 yılındaki 'Carrington Vakası' kadar dramatik olmadı. Bu olay, bilinen en kötü jeomanyetik fırtınalara neden oldu. Hatta bugün yaşansaydı, iletişim teknolojilerinin büyük bölümünü yok ederdi.

Böylesi bir olay bugün yaşansa, iletişim uydularını durdurabilir, GPS sistemlerini bozabilir, uçakların uçmasını engelleyebilir. Ayrıca bilgisayarların hafızasındaki bilgileri yok etmek gibi daha kalıcı problemlere bile yol açabilir.

Yetkililer, modern dünyanın bel bağladığı altyapıyı onarmakla uğraşırken, bu durumun etkileri aylar ve hatta yıllar sürebilir.

Londra merkezli sigorta şirketi Lloyd's, tüm bu problemlerin çözülmesi için 600 milyar ila 2.6 trilyon dolar arasında tutabileceğini tahmin ediyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Bilim İnsanları Dünya'da Hayatı Durdurabilecek Güçte Bir Güneş Fırtınasına Karşı Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement