BM Genel Sekreterinin Mektubuna Gkry Başkanı Hristofyas'ın Cevap Mektubu Hazır - Son Dakika
Dünya

BM Genel Sekreterinin Mektubuna Gkry Başkanı Hristofyas'ın Cevap Mektubu Hazır

BM Genel Sekreterinin Mektubuna Gkry Başkanı Hristofyas\'ın Cevap Mektubu Hazır

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un 22-24 Ocak'ta New York yakınlarındaki Long Island'da yapılacak Greentree-2 zirvesine davet mektubuna yanıtını hazırlayıp gönderdiği, "mektubun yolda olduğu" bildirildi.

11.01.2012 13:08

Güney Kıbrıs

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un 22-24 Ocak'ta New York yakınlarındaki Long Island'da yapılacak Greentree-2 zirvesine davet mektubuna yanıtını hazırlayıp gönderdiği, "mektubun yolda olduğu" bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Simerini haberi; "Başkan Ban'a Cevap Veriyor... Dimitris Hristofyas İlerleme Kaydedilmemesini Türk Tarafına Bağlarken, Son Bir Görüş Birliği Bulunması Çabasıyla Müzakere Grupları Arasında Belge Teatisi Oluyor" başlığıyla yansıttı.

Edindiği bilgilere dayanarak Hristofyas'ın, yeni üçlü görüşmenin manasını sorguladığı ruh halini Ban'a gönderdiği mektupta da yansıttığını kaydeden gazete, Hristofyas'ın Ban'a; "Greentree-1'den beri hiçbir ilerleme kaydedilmediği, bu durumun Greentree-2 üçlü görüşmesini sorunlu hale getirdiği; var olmayan bir şeyin değerlendirmesinin bir manası olmadığı" şikayetinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Hristofyas, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu; 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la uzlaşılanlardan caymak, Toprak, Mülkiyet ve Vatandaşlık konularında müzakere masasına veri koymamayı tercih ederek Greentree-1'de verdiği sözleri yerine getirmemekle suçladığı mektubunda sorumluluğun büyük bölümünü Kıbrıs Türk tarafına yükledi.

Gazete, yeni üçlü görüşmenin faydasının kuşkulu olduğu yorumunu yaptı, ancak buna karşın Rum Yönetimi Başkanı'nın cevap mektubunda, New York'a gideceği teyidinde bulunduğunu belirtti, özetle şöyle devam etti:

"Aynı zamanda müzakere grupları ve iki liderin temsilcileri; belge teatisinde bulunarak kayıp zemini kapatma yarışına girdiler ve buna Greentree-2'ye kadar devam edecekler. Alexander Downer önceki gün, New York öncesinde, müzakere gruplarının haricinde iki müzakerecinin de bir görüşme daha yapmaları ihtimalini göz ardı etmedi. Ancak diplomatik kaynaklar BM'nin, daha kolay 'yapıcı müdahalelerde' bulunabilmek veya masaya fikir koyabilmek için olguları temsilciler düzeyinde tutmayı tercih edeceği görüşünde.

Elbette tarafların 20'şer sayfalık belgeleri, uçurumun üzerine köprü kurmak üzere kullanılacakları için Greentree'de hammadde olarak değerlendirilecek. Son günlerdeki senaryo edebiyatı doğru çıkar ve Downer ile grubu tarafından bir orta mesafe çözümü bulunmasına çalışılırsa; bu mesafelerin belirlenmesi maksadıyla kullanılacak.

Dimitris Hristofyas dün, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin anahtarının, bu zeminin gerek sözde gerek pratikte taahhüt edilmesi olduğunu vurguladı ve 'daha fazla gecikmeden, Ekim ayında Greentree'de alınan kararların uygulanması gerekir ve bizim taraf bu istikamette aktif çalışacağını taahhüt eder' diyerek şunları söyledi:

'Kıbrıs Türk liderliğinin Kıbrıs sorununun ana başlıklarında varılan görüş birliklerini iptal eden öneriler sunması, ana başlıklarda müzakereden kaçarak ciddi gerilemeye neden olması ve müzakerelerde her türlü ilerlemeyi olumsuz hale getirmesi hayal kırıcıdır.'

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu takvim konulmadığı şeklindeki hükümet tezini tekrarladı ki bu ifadeyi Genel Sekreter de kullandı. Hakemlik prosedürünün kabul edilmeyeceğinin BM'de bilinmekte olduğunu hatırlatan Stefanu, Rum tarafının BM tarafından yapılacak köprü kurucu önerileri kabul etme ihtimalini de şiddetle reddetti, 'Genel Sekreter'in de mektubunda ifade ettiği gibi, Kıbrıs sorununun dış yönlerine ilerleyebilmemiz için iki tarafın iç yönlerinde uzlaşması gerekiyor' dedi.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Başkan Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs sorununun çözüm ilkeleri temelinde müzakere ettiğini belirterek 'ilk andan beridir bunu yaptı, şimdi yapıyor ve yapmaya devam edecek. Başkan Hristofyas'ın müzakerelerin bu aşamasının başından beri net bir müzakere çerçevesi koydu bu da bizim tarafı olası tehlikelerden koruyor ve çok önemlidir. Muhalefet Başkan'ı hedef alacağına onu zırhlandırsın, desteklesin ki samimiyetle harcadığı çabasında güçlü olsun ve tehlikeleri savuştursun'

ifadesini kullandı. Lukaidis, Başkan hedef alınır ve geçmişte yaşadığımız olası tuzaklardan kaçınmak için desteklenmezse bu halkımıza iyi hizmet olmaz' da dedi."

Politis; "Mektup Hazır... Hristofyas Ban Planı İçin Zamanın Azlığına İşaret Ediyor" başlıklı haberinde, Hristofyas'ın planına göre, Genel

Sekreter'e yazdığı cevap mektubunun dün gece veya en geç bu sabah gönderilmesinin söz konusu olduğunu yazdı.

Gazete, Hristofyas'ın dün kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, Genel Sekreter Ban Ki Moon'a gönderdiği cevap mektubunun içeriğinden sinyaller verdiğini yazdı.

Hristofyas'ın cevap mektubunun ana noktasının; "Kıbrıs Türk tarafının düğüm noktası olan Mülkiyette ilerleme sağlanmasına ilişkin zaman olanaklarını halen törpülediği" görüşünün oluşturduğunu belirtti ve bununla, "Ban Ki Moon'un ilan ettiği eylem planının başarı olanağı olmadığı" imasında bulunduğunu kaydeden gazete, özetle şöyle devam etti:

"Başkan Hristofyas, Kıbrıs'ın mümkün olan en kısa zamanda yeniden birleşmesinin anahtarının, uzlaşılmış zemini taahhüt edilmesi olduğuna işaret ederek Genel Sekreter'le New York'ta yapılacak bir sonraki görüşmeye kadar kalan zamanın sınırlı olduğunu bu nedenle daha fazla gecikmeksizin; Ekim ayındaki görüşmede alınan kararların uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Mektuptaki ikinci nokta Kıbrıs Türk tarafının Yönetim başlığında gerilediği (Özersay ve Yakovu dün başlığı görüştü ancak hiçbir değişiklik kaydedilmedi) ve bu başlıkta Eroğlu'nun taviz vermesi gerektiği vurgusudur.

Hristofyas, Kıbrıs Rum tarafının; hakemlik, arabuluculuk veya takvime ilişkin hiçbir çabanın kabul edilmeyeceği tezini tekrarladı."

Fileleftheros; "Dönüşümlü Başkanlıkta Yapışıp Kaldılar... Müzakere Gruplarının Dünkü Görüşmesi ve Tezlerin Tekrarı... Genel Sekreter'e Cevap Mektubu Hazır" başlıklı haberinde BM'nin, Genel Sekreter'in iki müzakereciye gönderdiği mektupta belirlenen yol haritasını tamamlamak hedefiyle ilerlediğini, Ada'da ise Özersay ve Yakovu başkanlığındaki müzakere gruplarının dün yürütme erkiyle ilgili konuları görüştüğ, kaçarak ciddi gerilemeye neden olması ve müzakerelerdünü yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, lider temsilcilerinin dün dönüşümlü başkanlık konusunu ele aldıklarını ve tezlerini yinelediklerini belirtti, özetle şunları yazdı:

"Kıbrıs Rum tarafı, dönüşümlü başkanlık ve ağırlıklı oy kombinasyonunda ısrar etti. Türk tarafı, ağırlıklı oyu kabul etmedi ve dönüşümlü başkanlıkta ısrar etti. BM yetkilisine göre, tezlerde değişiklik yoktur ve muhtemelen Greentree'de ortaya konulacak bir formül aranacak. Yarın müzakere grupları görüşmelerine mülkiyetle devam edecek."

HRİSTOFYAS'TAN ÜÇ HAYIR, BİR EVET

Alithia; "Üç Hayır Bir Evet'le Greentree'ye... Hükümet Genel Sekreter'e, Muhalefeti de Tatmin Etmek İçin Cevap Veriyor" başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'ın, Sözcü Stefanu'nun ve AKEL Basın Sözcüsü Lukaidis'in tek bir ses olarak Genel Sekreter'e yanıt verirken aslında (seslerini) DİSİ'ye duyurmak istediklerini (Kızım sana söylerim, gelinim sen anla) yazdı.

Gazete, Rum "hükümet bloğunun" bir evet ve üç hayır dediğini belirterek şunları yazdı:

"Greentree görüşmesine evet, ancak takvimlere hayır, hakemliğe hayır ve hatta BM'nin arabulucu önerilerine de hayır."

Haravgi; "Yeniden Birleşmenin Anahtarı Çözüm Zemininin Taahhüt Edilmesi...

Başkan, Greentree-1'deki Kararların Uygulanması Gereğini Vurguluyor" başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı'nın bazı ülkelerin yeni büyükelçilerinin itimatnamelerini kabulünde yaptığı konuşmaya yer verdi.

Hristofyas'ın dün itimatnamelerini aldığı yeni büyükelçiler şunlar:

Meksika'nın Güney Kıbrıs'a da akredite Atina Büyükelçisi Ricardo Tarcisio Nevarrete Montes de Oca; Irak'ın Güney Kıbrıs'a da akredite Atina Büyükelçisi Burhan Al - Jaf, Kolombiya'nın Güney Kıbrıs'a da akredite Roma Büyükelçisi Juan Manuel Prieto Montoya, Kanada'nın yeni Güney Kıbrıs Yüksek Temsilcisi Robert Pek, Lüksemburg'un Güney Kıbrıs'a da akredite Atina Büyükelçisi Ronald Dofing, Sri Lanka Sosyalist Cumhuriyeti'nin Güney Kıbrıs'a da akredite Roma Büyükelçisi John Asitha Iron Perera, Malta'nın Güney

Kıbrıs'a da akredite Atina büyükelçisi Walter Bazlan ve Filipinler Cumhuriyeti'nin Güney Kıbrıs'a da akredite Atina Büyükelçisi Meynardo LB. Montealerge.

Diğer gazetelerde, Ban'a gönderdiği cevap mektubunda yer alan ifadeleri büyükelçilere yönelik konuşmasında da tekrarlayan Hristofyas, ilaveten şunları da söyledi:

"Hristofyas, 'Bütün tarafların iyi niyet ve gerekli esnekliği göstermesi çok önemlidir. Ankara'nın sözlü korkutmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin MEB'i içerisinde doğalgaz rezervleri arama ve istifadesine ilişkin egemenlik hakkını kullanmasına ve AB dönem başkanlığını devralacak olmasına yönelik tehditleri engel oluşturuyor ve tahrik ediyor' dedi.

Türk Başbakan'ın; Maraş, Omorfo (Güzelyurt) ve Karpaz'ın iadesi gibi, toprak düzenlemelerini hariç bırakan açıklamalarına da işaret den Hristofyas, bunların çözüm çabaları açısından yapıcı olmadığını kaydetti, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni enerji kaynaklarına ilişkin araştırmalarının Kıbrıs halkının tamamının ortak menfaati olabileceğine işaret ederek üzüntü belirtti.

Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ve AB'ye karşı üstlendiği; çözüm ça, kaçarak ciddi gerilemeye neden olması ve müzakerelerdbalarına aktif destek vermek de dahil, bütün yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini de hatırlatan Hristofyas, bizim tarafın iyi niyetle gerçekçi ve mantıklı önerilerde bulunmaya devam edeceğini belirterek, aynı iyi niyeti Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye'nin de göstermesini diledi." - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya BM Genel Sekreterinin Mektubuna Gkry Başkanı Hristofyas'ın Cevap Mektubu Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement