Çanakkale'deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı - Son Dakika
Dünya

Çanakkale'deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde çıkan orman yangını 24 saat süren müdahale sonucunda kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 700 hektar orman alanı zarar gördü. Türkiye genelinde ise bugüne kadar 2 bin 484 orman yangınında 15 bin 111 hektar orman alanı etkilendi.

05.11.2023 15:34

Çanakkale'deki orman yangınında 700 hektarlık alan zarar gördü

Yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey: Türkiye genelinde bugün itibariyle 2 bin 484 orman yangının da 15 bin 111 hektar orman alanımız etkilendi

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesi Ilgardere köyü sınırlarında dün çıkan yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 700 hektar alan zarar gördü. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Türkiye genelinde bugün itibariyle 2 bin 484 orman yangının da 15 bin 111 hektar orman alanımız etkilendi" dedi.

Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında dün aaat 14.21 sıralarında orman yangını başladı. Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezinden bildirilen ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezindeki Bakacak tepe mobil kamerasından da tespit edilen yangına 9 hava aracı, 81 arazöz, 22 ilk müdahale aracı, 16 iş makinesi, 40 diğer kurum araçları ve 510 personelle havadan ve karadan müdahale edildi.

Ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın saatteki 80 kilometre hızıyla büyüdü. Pazarlı köyü tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Akşam saat 19.00 sıralarında başlayan sağanak yağışla yangın saat 21.30 sıralarında büyük ölçüde kontrol altına alındı. Pazarlı köyü tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Cumalı, Ilgardere, Cevizli köylerinde önleyici tedbirler alındı. Havanın aydınlanmasıyla birlikte hava araçları ve karadan ekipleri soğutma çalışmalarına devam etti. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile havadan ve karadan inceleme yaptı. Yangını koordine etti.

Yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 700 hektar alan zarar gördü. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Yangın Yönetim Merkezinde basın açıklaması düzenledi.

Çanakkale'de yaklaşık 700 hektarlık bir ormanlık alanı etkileyen yangının bugün saat 14.00 itibariyle kontrol altına alındığını açıklayan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Çanakkale'de dün 3'ü orman yangını, 4'te orman dışı yangın olmak üzere 7 yangın meydana geldi. Türkiye genelinde ise 18 orman yangını ve 12 kırsal alan yangını olmak üzere toplam 30 yangın meydana geldi. Çanakkale'de yıllık toplamda 144 orman yangını ve bunun neredeyse 4 katından fazla 655 kırsal alan yangını olmak üzere toplam yaklaşık 800 yangın meydana geldi. Bu yangınlarda maalesef 4 bin 966 hektar orman alanımız etkilendi, zarar gördü. Türkiye genelinde bugün itibariyle 2 bin 484 orman yangının da 15 bin 111 hektar orman alanımız etkilendi. Yangın başına düşen orman alanına baktığımızda 6 hektarlık bir alanın orman yangınlarından etkilendiğini görüyoruz. Bu rakam son 4 yılın ortalamasına baktığımızda aynı günün değerleri açısından en az etkilenen orman alanı olduğunu bize gösteriyor. Çanakkale'de 16 Temmuz'da ve 22 Ağustos tarihlerinde yangınlar meydana geldi. 16 Temmuz'daki Kızılkeçili yangınında 1240 hektar, 22 Ağustos'taki Damyeri yangınında da 2 bin 650 hektar olmak üzere toplamda 3 bin 890 hektar orman alanımız bu yangınlarda etkilendi. Bu sahalarda Orman Bölge Müdürlüğümüze ait personelimizin, arkadaşlarımızın yoğun çalışmalarıyla sahalardaki yanan ağaçların temizlenme işlemi büyük ölçüde tamamlandı. Bu çalışmalar devam etmekle birlikte 500 hektarlık bir alanda tamamen temizlendi. Bunun 250 hektarlık kısmı da şuanda tekrar ormanlaştırılmak üzere hazır hale getirildi. İnşallah 11 Kasım'da 11.11'de saat 11.00'de tüm Türkiye genelinde gerçekleştireceğimiz Milli Ağaçlandırma Günü kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Ormanı tesisimiz inşallah Radar Tepe mevkiinde gerçekleştirilecek" dedi.

Yangının çıkış sebebiyle ilgili şuan güvenlik kuvvetlerinin çalışmalarının devam ettiğini belirten Karacabey, "Bir takım tespitler yapılıyor. İnşallah onlar belli olduğunda paylaşacağız" diye konuştu.

Çanakkale\'deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Çanakkale'deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement