Çin'den Avrupa Atağı - Son Dakika
Dünya

Çin'den Avrupa Atağı

Çin\'den Avrupa Atağı

Almanya ve Çin'in Yeni Hedefi 200 Milyar Euro'luk Ticaret

29.06.2011 11:11  Güncelleme: 11:38

Avrupa'ya 5 günlük ziyaret yapan Çin Başbakanı Wen Jiabao, Macaristan ile İngiltere'den sonra Avrupa'daki resmi ziyaret turunun son ayağı olan Berlin'de Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelirken, halen 130 milyar Euro olan ticaret hacminin 2015'e kadar 200 milyar Euro'ya çıkması hedeflendi.

Almanya'ya 2 yıl önce gelen Wen Jiabao, Çin-Alman Danışma Kurulu toplantısına Merkel ile birlikte başkanlık yaptı. Başbakan Merkel, Almanya ve Çin arasında şu anda 130 milyar Euro olan ticaret hacminin 2015'e kadar 200 milyar Euro'ya çıkmasını hedeflediklerini açıkladı.

Elektrikle çalışan otomobillerinin geliştirilmesi konusunda Almanya ve Çin'in ortak yatırım planladıklarını açıklayan Merkel, geleceğin teknolojisi olarak tanımladığı elektro motorların seri üretimi konusunda birlikte bir merkez oluşturacaklarını da açıkladı.

Merkel, dünyanın ihracat rekortmeni iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sağlam bir temelde devam etmesini arzuladığını ve Çinli şirketleri Almanya'da yatırım yapmaya da davet ettiğini söyledi.

Merkel, Temaslarımızda hukuk devleti alanındaki diyalogu da gündeme getirdik. Örneğin patent ve telif haklarının korunması alanında hayli ilerleme sağladığımızı saptadık. Ancak hukuk devleti ilkelerine uygun prosedürlerin hayata geçirilmesi konusunda kat edilmesi gereken çok yolumuz var? dedi.

Çin Başbakanı iki ülke arasındaki ilk hükümetler görüşmesinin çok verimli geçtiğini belirtirken, 'İlk defa bir seyahatimde bana 13 bakan eşlik ediyor. 15 milyar dolardan fazla değeri olan 20 işbirliği ve ticaret anlaşması imzaladık' dedi.

Uçak üreticisi Airbus'a verilen siparişlerin 7, 5 milyar dolara vardığı belirtiliyor. Otomobil üreticileri Volkswagen ve Daimler ile kimya devi BASF'ın da yeni fabrikalar kurarak Çin'deki üretim kapasitelerini genişletmelerine yeşil ışık yakıldı.

Elektronik devi Siemens'in ise enerji tasarrufu, elektrikle işleyen ulaşım araçları ve modern ulaşım sistemleri alanlarında Çinli yetkililer ile bir dizi teknolojik işbirliği anlaşması imzaladığı da ifade edildi.

İki ülke arasında ticaret, teknoloji ve bilim alanlarında bir dizi anlaşma imzalanırken, Alman şirketlere verilen siparişlerin hacmi 15 milyar doları bulduğu belirtildi. Almanya'daki yabancı yatırımcılar arasında Çinliler'in dördüncü sıraya yükseldiğini hatırlatan Başbakan Wen Jiabao, Çin'in Almanya'ya yaptığı doğrudan yatırımların tutarının 600 milyon Euro olduğunu, ülkesinin Almanya'yı en büyük ticari ortak olarak gördüğünü bildirdi.

Çin Başbakanı, Almanya'nın yüksek teknoloji şirketlerinin Çin'e daha fazla yatırım yapmasını arzuladıklarını, Berlin'in ülkesini 'tam piyasa ekonomisi uygulayan ülke' statüsü ile değerlendirmesinin ilişkileri güçlendireceğini bildirdi.

Merkel ise böyle bir statünün tanınmasının Çin'de yatırım yapmak isteyen Alman ve diğer AB firmalarına yönelik sınırlamaların ve ekonomide rekabeti engelleyici devlet müdahalesinin sürdüğü müddetçe mümkün olmayacağını bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Çin'den Avrupa Atağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement