Cumhurbaşkanı Gül, Laikliğin "Anglosakson Yorumu"Nu Övdü - Son Dakika
Dünya

Cumhurbaşkanı Gül, Laikliğin "Anglosakson Yorumu"Nu Övdü

Cumhurbaşkanı Gül, Laikliğin "Anglosakson Yorumu"Nu Övdü

Cumhurbaşkanı Gül, Arab ve Mağrip ülkelerinin laikliği yorumlarken Fransız "Jakoben" modelini temel almalarının "talihsizlik" olduğunu belirterek ABD veya İngiltere'de uygulandığı gibi, Anglosakson yorumununun kullanılması halinde insanların...

25.05.2012 12:22

Cumhurbaşkanı Gül, Arab ve Mağrip ülkelerinin laikliği yorumlarken Fransız "Jakoben" modelini temel almalarının "talihsizlik" olduğunu belirterek ABD veya İngiltere'de uygulandığı gibi, Anglosakson yorumununun kullanılması halinde insanların laiklikle rahat hissedeceğini ifade etti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'li yayın organlarına açıklamalarını sürdürüyor. Gül, Arab ve Mağrip ülkelerinin laikliği yorumlarken Fransız "Jakoben" modelini temel olarak almalarının "talihsizlik" olduğunu belirterek Anglosakson yorumunun kullanılması halinde insanların laiklikle rahat hissedeceğini söyledi.

Abdullah Gül, Tribune Media'nın Global Viewpoint Network Editörü Nathan Gardels ile San Francisco ile yaptığı mülakat Los Angeles Times sitesinde yayımlandı.

"Müslüman eğilimli bir partinin laik bir çerçevede ülkeyi yönettiği Türkiye'nin Arap ülkeleri için model olup olmadığı"nın sorulması üzerine Gül, "Arap ve Mağrip ülkeleri için talihsizlik, laikliğe ilişkin yorumlarının, bir çeşit dinsizliği empoze eden "Jakoben' bir modeli olan Fransız modelini temel almasıdır" karşılığını verdi.

-"BU HASSİYETİ ANLAMAMIZ LAZIM"-

Abdullah Gül, bölgedeki Müslüman topluluklara laiklikten söz edildiğinde Fransız ima nedeniyle yanlış anlaşıldığını belirterek Arap ve Mağrip ülkelerinde laikliğin uygulanmasının praktikte "laikliğin adına İslam ile mücadele etmek" anlamına geldiğini ifade etti. "Bu nedenle, bu hassasiyeti anlamamız lazım" diyen Gül şöyle devam etti:

"Diğer yandan, laiklik, ABD veya İngiltere'de uygulandığı gibi, Anglosakson yorumunu kullanırsanız eğer, o zaman insanların rahat hissetmesi gereken bir şey olur. Tüm anlamı, devlet ve din ayrılığı, devletin tüm dinlerden aynı mesafede olması ve tüm inançların koruyucusu olarak hareket etmesidir. Tüm inançlara saygı ve çoğulcu inançların bir arada olması temeline dayanıyor."

Cumhurbaşkanı Gül, görüştüğü Mısır ve Tunus liderlerinin laikliğin Anglosakson yorumu ile ilgili çok açık görüşlü ve rahat olduklarını da ifade etti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Cumhurbaşkanı Gül, Laikliğin 'Anglosakson Yorumu'Nu Övdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement