Bulgaristan'da ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisine mensup milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının Bulgaristan tarafından resmen tanınmasını öngören karar tasarısı, parlamento genel kurulunda bir kez daha reddedildi.
Karar tasarısı, parlamentonun uzun Noel tatilinin ardından bugün yapılan yeni yılın ilk genel oturumunda ATAKA milletvekillerinin girişimiyle birinci madde olarak gündeme alındı.
Tasarı, hararetli geçen görüşmelerin ardından 103 milletvekilinin katıldığı oylamada 14'e karşı 30 oyla reddildi. Oylamada 59 milletvekilinin ise çekimser kalması dikkat çekti.
Üyelerinin çoğuluğunu Türklerin Oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) milletvekili ve genel başkan yardımcısı Lütfi Mestan görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada parlamentonun tarihi olaylar ile uğraşmaması gerektiğini blirtrek, "Ayrıca böyle bir karar tasarısı ve bildiri Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkileri durup dururken sıkıntıya sokacaktır" dedi.
"KONU TÜRKİYE VE ERMENİSTAN ARASINDADIR"
Konunun esas taraflarının Türkiye ile Ermenistan olduğunu kaydeden Mestan, "Türkiye ile Ermenistan arasında bu konuda diyalog sürerken, biz böyle bir diyalogda taraf olamayız" ifadesini kullandı.
HÖH milletvekili Tuncer Kırcaliev de, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nın konu ile ilgili raporunda böyle bir bildirinin Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilere olumsuz olarak yansıyacağının belirtildiğini hatırlattı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye yaptığı ziyaretle ikili ilişkilerin yeni ve çok aktif bir döneme girdiğini kaydeden Kırcaliev, "ATAKA partisi devlet ilişkilerini ve milli menfeatleri bir tarafa bırakıp, dibe vurmuş olan siyasi itibarını böyle girişimlerle canlandırmaya çalışıyor" dedi.
'SOYKIRIM İNKAR' TASARASI SENATO'YA GELİYOR
Fransa'da 1915 olaylarının 'soykırım olduğunu inkâr etmeyi' suç sayan yasa teklifinin, 23 Ocak'ta senato gündemine gelmesi bekleniyor.
Parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier, meclisten geçen teklifin ilk olarak senato başkanlık divanında ele alınacağını söyledi.
17 Ocak'ta parti yöneticilerinden oluşan divan konuyu gündeme alırsa teklif kanunlar komisyonuna gönderilip buradan senato genel kuruluna sevkedilecek.
Anadolu Ajansı Sosyalist senatörlerin bir kısmının, iktidar partisinin üyesinin hazırladığı ve meclisten geçirdiği yasa teklifi yerine, içerik olarak aynı, ancak farklı biçimde kaleme alınan kendi yasa tekliflerini oya sunmak istediğini bildiriyor.
Önerge, Fransa'da 'soykırımı inkarı' bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngören bir suç haline getiriyor.
Fransa Ulusal Meclisi, iktidar partisi UMP tarafından hazırlanan önergeyi Sosyalistlerin de desteği ile 23 Aralık'ta kabul etmişti.
Son Dakika › Dünya › Fransa'dan Sonra Komşu Da Oyladı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?