Hollanda: Vaka artışı ve sağlık çalışanlarının itirazına rağmen 28 Nisan'dan itibaren önlemler gevşiyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Hollanda: Vaka artışı ve sağlık çalışanlarının itirazına rağmen 28 Nisan'dan itibaren önlemler gevşiyor

Hollanda: Vaka artışı ve sağlık çalışanlarının itirazına rağmen 28 Nisan\'dan itibaren önlemler gevşiyor

Hollanda'da koronavirüs vakalarının 7 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen, 21 Ocak'tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve kısmen rahatlamaya gidilmesi kararlaştırıldı.

20.04.2021 22:53  Güncelleme: 23:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda'da koronavirüs vakalarının 7 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen, 21 Ocak'tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve kısmen rahatlamaya gidilmesi kararlaştırıldı.

Başbakan Mark Rutte, 28 Nisan Çarşamba gününden itibaren, sonbahardan bu yana sıkı bir şekilde uygulanan koronavirüs önlemlerinin kademeli olarak gevşetileceğini açıkladı.

Rutte'nin açıklamasına göre, rahatlamanın birinci aşamasında şu kararları kapsayacak:

Hollanda hükümeti, spor faaliyetlerini de kapsayan rahatlamanın ikinci aşamasına, her şeyin yolunda gitmesi durumunda 11 Mayıs'ta geçileceğini açıkladı. Hükümet Haziran ayında rahatlamanın üçüncü aşamasına geçmeyi, 4 Temmuz'dan itibaren de normale dönmeyi planlıyor.

'Hükümet, Rus ruleti oynuyor'

Ancak Hollanda Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'ne (RIVM) göre, sürekli artan vaka sayıları endişe verici boyutta.

RIVM'ye göre, hastanelerdeki doluluk oranı 7 Ocak'tan bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Şu anda hastanelerde 2 bin 653 Covid hastası var. Bunların 823'ü yoğun bakım servislerinde yatıyor.

Enstitü, salgın bulaşma katsayısının 1,06 düzeyinde olduğunu ve sağlık çalışanları üzerindeki baskının her zamanki kadar yüksek olduğunu bildirdi.


Hollanda: Vaka artışı ve sağlık çalışanlarının itirazına rağmen 28 Nisan'dan itibaren önlemler gevşiyor



Bir önceki hafta toplam 51 bin 240 olan pozitif vaka sayısı, geçen hafta toplam 53 bin 981 olarak kaydedildi. Enstitüye göre, enfeksiyon sayıları hala zirvede ve durum rahatlamayı gerektirmiyor.

Hükümete salgın konusunda tavsiyelerde bulunan Hollanda Bilim Kurulu (OMT), "Salgının azalması durumunda rahatlamak haklı ama şu an o durumda değiliz" açıklamasını yaptı.

Sağlık çalışanlarının bağlı olduğu sendika ve meslek örgütleri de, rahatlamanın çok erken olduğunu savunarak, hükümeti, hastaneler konusunda "Rus ruleti" oynamakla suçluyor.


Hollanda: Vaka artışı ve sağlık çalışanlarının itirazına rağmen 28 Nisan'dan itibaren önlemler gevşiyor



Rutte: Risk almadan rahatlayamayız

Daha önce istifa eden geçici hükümet ise, kuralların gevşetilmesinin doğru bir karar olduğunu savunuyor. Başbakan Mark Rutte, hastanelerdeki hasta sayısının stabil hale geldiğini savunarak, "gevşeme ile kumar oynamıyoruz" dedi.

Sağlık hizmetleri açısından durumun hala kritik olduğunu vurgulayan Başbakan, ilk adımları çok dikkati atacaklarını ve bazı riskleri göze alabileceklerini söyledi. Rutte, "Risk almadan rahatlayamayız" görüşünü dile getirdi.

Günlük ortalama vaka sayısının 8 bin civarında olduğu Hollanda'da, toplam 1 milyon 410 bin Covid hastası bulunuyor. Salgın nedeniyle ölenlerin sayısı da 16 bin 938 olarak kaydedildi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Hollanda: Vaka artışı ve sağlık çalışanlarının itirazına rağmen 28 Nisan'dan itibaren önlemler gevşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti
    17:47 İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti

    İngiltere'de bir köpek, yaralı sahibiyle birlikte gelgit nedeniyle mahsur kaldı. Sahibiyle birlikte kayalıklarda mahsur kalan köpek, kurtarma ekipleri tarafından bulunmasına rağmen kurtarılamadı. Sahibi helikopterle hastaneye kaldırılırken, köpeğin kurtarılması için Sahil Güvenlik ekipleri görevlendirildi. Ancak köpek tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Olay, birçok kişinin büyük üzüntü duymasına neden oldu.

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı
    17:19 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı

    Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir incelemeye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında bölgedeki 212 okul doğrudan hedef alındı. Uydu görüntüleri, saldırıların başladığı tarihten bu yana en az 53 okulun tamamen yıkıldığını gösteriyor.

BBC

Advertisement