İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs tarafından Lefkoşa'nın iki kesiminde düzenlenen Barış ve Yeniden Birleşme Yürüyüşüne katılan Kıbrıslı Türk ve Rum örgütünün temsilcileri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya mektup sundu.
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs, Lefkoşa'nın iki kesiminde de "Barış ve Yeniden Birleşme Yürüyüşü" düzenledi. Onlarca Kıbrıslı Türk ve Rum örgütünün temsilcileri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis'e Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi taleplerini içeren birer mektup sundu. İlk olarak saat 11.00'de Cumhurbaşkanlığı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik inisiyatif, burada Türkçe, İngilizce ve Rumca "Barış Şimdi" yazılı pankart açtı, İki Toplumlu Koro barış şarkıları söyledi, "Kıbrıs'ta barış engellenemez" sloganları attı.
AKINCI: "UMUTLARI, HERKESİN UMUTLARI YAPMAK İÇİN"
İnisiyatif temsilcilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta siyasi kararlılık, istek ve süreçteki hızın devam etmesi durumunda federal bir çözüme aylar içerisinde ulaşılabileceğine inandığını belirterek, Kıbrıs'ta federal bir yapıya kavuşmak için tüm kesimlerden "umutları herkesin umutları yapmak için" destek istedi. Akıncı, siyasete dönüş amacının da; Kıbrıs'ta bir barışa ulaşılabileceği inancından kaynaklandığını ifade ederek, barışı sağlamak için bu yolda tüm adımları atacağından kimsenin şüphe duymamasını istedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı avlusunda çıkarak, burada toplanan inisiyatif temsilcilerine de seslenerek şunları söyledi: "Çözüm ve barış için elimden gelen her şeyi yapacağım, her şey çok güzel tozpembedir diyemem, ama karanlık bir tablo da yoktur. Ümitliyiz, ümitlenmek için nedenlerimiz vardır, birbirimizi karşı karşıya iki düşman gibi değil barış içinde yaşayacak ortaklar gibi görmeye çalışıyoruz. Çok büyük sorumluluğumuz var gelecek kuşaklar için. Bizim kuşaklarımız Ada'nın acılarını paylaştı, gelecek kuşakların barışın nimetlerini paylaması için çalışıyoruz, başaracağımıza inanıyorum. Sizin de talep ettiğiniz bu barış yolculuğunun sonuçlanması diliyorum, her iki toplumdan barışçı insanlara ihtiyacımız var"
İnisiyatif ardından Güney Kıbrıs'a geçerek, aynı mektubu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades'e sunmak üzere yetkililere teslim edecek.
ELCİL: "DESTEK VERECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın kabul ettiği Barış Platformu adına konuşan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, inisiyatifin, geçmişten beri adanın birleşmesini savunan çözümü savunan örgütlerden oluştuğunu ifade ederek, amacın ülkedeki çözüm ve barış umutlarının yükseltilmesi olduğunu kaydetti. Elcil, süreçteki olumlu adımların ve çabaların iki halkı birleştirmesine yönelik olduğunu, örgütlerin de bu çabalara destek vermeyi amaçladığını ifade ederek, çözüm ve barış umutlarının yükseltilmesi ve çabaların sonuca ulaşması için destek vereceklerini kaydetti.
AKINCI: "SÜREÇ DÜMDÜZ YOL DEĞİL, İNİŞ-ÇIKIŞLAR VAR"
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, desteğe teşekkür ederek, Kıbrıs'ta yeni bir süreç başladığını, Kıbrıs'ta barış süreci hedeflerinin yüzde 60 oranında halk desteği aldığını kaydetti. Akıncı, çözüm sürecinin içerisinde dümdüz yol olmadığını, iniş çıkışlar olduğunu, sürecin toz pembe olmadığını ama karanlık da bir tablo da olmadığını ifade ederek, "Bu süreci başarıyla tamamlayıp eşit federal bir yapıya kavuşmayı istiyoruz, inanıyoruz" dedi. Süreçte mesafeler olduğunu ama bir yere ulaşabileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, kararlılık ve isteklilik hızla devam ederse aylar içinde çözüme ulaşabileceklerini, geri kalan önemli başlıklarda her iki toplumun da benimseyebileceği bir anlaşmayı ortaya çıkarmak istediklerini kaydetti. Geçmişte bir toplum "evet", bir toplum "hayır" dediği için sonuca gidemediklerini, bu bilinçle "hayır", "evet" yapmak; "evet"i de korumak gerektiğine işaret eden Akıncı, bunun zor bir uğraş olduğunu, bu yüzden sivil toplum örgütlerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Herkesin tümüyle el ele destek vermesiyle çağdaş, iki kesimli, iki toplumlu bir Avrupa ülkesi yaratabileceklerine inanç belirten Akıncı, siyasete dönmesinin en temel olgusunun; çözüm ihtiyacı ve kendisinin barışa olan inancı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu yönde iyi niyetle çözüm sağlamak için elinden geleni yapacağıma en küçük endişe duyulmamasını isteyerek "Zemin yaratıldı ama sadece umut olmaz. Çalışıp bu umudu herkesin umudu haline getirmek gerekir. Destek çok önemli, bunu el birliğiyle yapacağız" dedi.
Barış İnisiyatifi, Cumhurbaşkanlığı'ndaki eylemin ardından Lokmacı kapısına yürüyüş düzenledi. İnisiyatif buradan Rum Başkanlık Sarayı'na yürüyecek.
AKINCI VE ANASTASİADİS'E MEKTUP
Yürüyüşü düzenleyen Türk ve Rum örgütlerin, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya ve Rum lider Nikos Anastasiadis'e verdiği mektubun tam metni şöyle:
"Görüşme süreci en belirleyici dönemine girmiş bulunmaktadır.. Geçtiğimiz Mayıs ayında iki lider tarafından bildirilen çözüm ve adanın yeniden birleştirilmesi doğrultusunda ortak vizyon görüşme sürecine hız ve olumlu ivme kazandırmıştır ve daha da ileriye götürülmelidir. İki taraftaki iki toplumlu, iki bölgeli federasyona karış güçler hiç olmadığı kadar ses getirmektedir. Liderlerimizin, bu zorlu süreçteki güçlüklerini aşmalarına yardımcı yaratıcı fikirlerle bu yollarında süratle ve tereddütsüz yürümelerini ümit etmekteyiz. Görüşme masasında liderlerin Kıbrıs sorunuyla ilgili her kararı alacak, yeterli fikirlerin olduğuna inanmaktayız ve bu adadaki çözüm ve barışın sağlanmasının siyasi iradesini koyabilenlerini bekliyoruz. Barışa ulaşmak için kişisel düzenlemelerin yerine barışa ve refaha daha geniş bir pencereden odaklanmalıyız. Kayıp insanlar konusunda elde edilen ilerlemeyi ve 30 olası gömü yerinde hedeflenen kazı çalışmaları haberini sevindirici buluyoruz. Kıbrıs'ta şiddet içeren geçmişimiz, iki toplumun yaşadığı kayıplar ve çekilen acılar gelecek nesiller için barışı güvenceye almamızın varılacak anlaşmalarda birbirimizi vereceğimiz ödünlerden çok daha önemli olduğunu göstermektedir. Yapılacak olan anlaşma ne olursa olsun mükemmel olamaz. Olumsuzluklar ortaya çıkacaktır. İki toplumlu hareket söz verir ki kurulacak Birleşik Devlet ve çıkabilecek sorunlar karşı barış ve huzur için var gücüyle çalışacaktır. Kıbrıs'ta ve bölgedeki hakim durum çözüme ulaşma yolunda olumlu bir katkı yaratmaktadır. Böyle bir gelişme Kıbrıs ekonomisini yeniden canlandıracak bütün Doğu Akdeniz'de gaz sahasını geliştirmek için olumlu bir ortam yaratacak Kıbrıs'ın istikrar ve işbirliği noktası olmasına olanak verecektir. Fakat koşullar sürekli değişmektedir ve fırsatlar her zaman bugünkü durumda olmayacaktır. Hemen harekete geçmeliyiz. Liderlerimize sonuca ulaşmak için çabalarını artırma çağrısı yapıyoruz. Toplumu gelişmelerle ilgili olarak bilinçlendirirken daha geniş Kıbrıslı Rum ve Türk kitlelerine çözüm ve birleşme için eylemlerini birleştirme çağrısında bulunuyoruz" - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-birleşik Kıbrıs'tan Barış ve Yeniden Birleşme Yürüyüşü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?