Kosova'da Bin 500 Sırp'In Katıldığı Piskoposluk Töreni - Son Dakika
Dünya

Kosova'da Bin 500 Sırp'In Katıldığı Piskoposluk Töreni

Kosova\'da Bin 500 Sırp\'In Katıldığı Piskoposluk Töreni

Kosova'da düzenlenen bin 500 Sırp'ın katıldığı piskoposluk atama töreni dolayısıyla Kosova'da geniş önlemler alındı.

26.12.2010 15:16

Prizren merkezindeki Sveti Corce Kilisesinde bugün düzenlenen törenle Piskopos Teodosiya, Raşka Prizren ve Kosova Bölgesi Piskoposluğu görevine resmen başladı. Prizren'de ayini Sırp Kilisesi Patriği İriney yönetti. Raşka Prizren ve Kosova Bölgesi Piskoposluğu görevine daha önce atanan Teodisiya, bugünkü törenle resmen makamına oturdu. Törene Sırbistan'ın Kosova'dan sorumlu Devlet Bakanı Goran Bogdanoviç, İçişleri Bakanı İvica Daçiç, Din İşleri Bakanı Bogoljup Şijakoviç ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Mlacan Corceviç de katıldı.

Savaştan sonra 1999 yılında Raşka Prizren ve Kosova Bölgesi Piskoposluğu görevi Graçanica Kilisesine bağlanmıştı. Bugünkü törenle ayrıca Piskoposluk merkezi tekrar Prizren'e iade edildi. Sveti Corce Kilisesi, savaştan sonra 17 Mart 2004 tarihinde çıkan şiddet olaylarında tahrip edilmiş ve restorasyon çalışmaları şubat 2010'da sona ermişti. Kosova yanı sıra Sırbistan'dan yüzlerce Sırp'ın katılımıyla gerçekleşen tören dolayısıyla Prizren merkezi Şadırvan'da KFOR askerleri yanı sıra Kosova polisi yoğun güvenlik önlemleri aldı.

TİKA Başkanı Kulaklıkaya, Sinan Paşa Camisini Yılsonuna Açacağız demişti 17 Mart 2004 yılında çıkan şiddet olaylarında ateşe verilen ve tamamıyla yanan Prizren'deki Sveti Corce Kilisesi, 1,5 yılda onarılırken, bu kiliseye 100 metre mesafede bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi Sinan Paşa Camisi'nin sıva ve bahçe duvarlarının onarım çalışmaları Türk İşbirliği ve İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından 4 yıldır sürmesi halk arasında huzursuzluğa neden oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kosova ziyareti sırasında ziyaret ettiği tarihi camiinin onarım çalışmaları hakkına bilgi veren TİKA Genel Başkanı Musa Kulaklıkaya yılsonuna kadar caminin ibadete açılacağını söylemişti. Kosova'nın merkezi camisi oma özelliğine sahip olan ve tek Türkçe vaazların verildiği caminin son hali çalışılmaya başlanıldığı ilk günkü gibi duruyor. Kulaklıkaya Başbakan Erdoğan'ın ziyareti öncesi Mayıs ayındaki ziyareti sırasında caminin kurban bayramına yetişeceğini mikrofonlarımıza söylemişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Kosova'da Bin 500 Sırp'In Katıldığı Piskoposluk Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement