Müslüman Oldu, Romanya'daki Köyüne Cami Yaptırdı - Son Dakika
Dünya

Müslüman Oldu, Romanya'daki Köyüne Cami Yaptırdı

Müslüman Oldu, Romanya\'daki Köyüne Cami Yaptırdı

Romanya’nın Neamt kentine bağlı Bıra köyünde yaşayan ve 10 yıl önce Müslüman olan 50 yaşındaki Abdullah Daniel Cıniparu, köyüne cami yaptırdı.

04.02.2016 11:55

Romanya'nın Neamt kentine bağlı Bıra köyünde yaşayan ve 10 yıl önce Müslüman olan 50 yaşındaki Abdullah Daniel Cıniparu, köyüne cami yaptırdı.

Abdullah Daniel Cıniparu, Hristiyanlığın Ortodoks, Katolik ve Neo-Protestan İncillerini araştırdıktan sonra 10 yıl önce İslam dinini seçti. İslam'la nasıl tanıştığını anlatan Abdullah Cıniparu, "20 sene boyunca İncil'i araştırdım. İlk 3-4 sene onu tekrar tekrar okudum. Üçüncü defa okuduğumda o zamana kadar düşünmediğim bazı sorular aklıma takıldı. Hocalarımın birisinin dediği gibi aklında bir soru olduğu zaman onun cevabını bulduğunda bu iki soru daha üretir. İncil'i okumaya devam ettim ve dördüncü sene diyebilirim ki onu incelemeye başladım. Dinlerin tarihleri, İncil, İncil'in içindeki hikayeler ve Hıristiyanlık üzerinde araştırmalar yaptım" dedi.

Abdullah Cıniparu, "İtiraf etmeliyim ki bu 20 sene içinde bulduklarım kalbimde çok derin yaralar bıraktı. Maalesef Hıristiyanların çoğu İncil'i okumuyorlar. Onu ne kadar çok okursan o kadar çok o büyük gerçeğe, bütün peygamberlerin getirdiği gerçeğe yaklaşırsın. O büyük gerçek, Allah'ın bir olmasıdır" açıklamasında bulundu.

Son senelerde bu gerçeğin kendisini Allah'ı, Yaradan'ı arayıp gerçeği bulmasına neden olduğunu belirten Cıniparu, 20 sene İncil'i ve Hıristiyanlığı inceledikten sonra Kur'an-ı Kerim'in Romence yapılan ilk tercümelerinden bir tanesini okuma fırsatı bulduğunu anlattı. Okuduğu Kur'an-ı Kerim'in 1906 yılında profesör ve papaz Octavian Isopescu tarafından yapılan bir tercüme olduğunu ifade eden Cıniparu, "Başından beri Kur'an-ı Kerim benim için özel bir kitap oldu. Ama onu ilk önce ilahi vahiy olarak görmedim. Onu yaklaşık 4 kere okumuştum ki bir cuma gecesi, 40 yaşımı doldurduktan sonra gerçeği kabul ettim ve 'La ilahe illallah, Muhammedün Resülullah' dedim. Okumayı seven bir nesilden olduğum için çok severek ve inceleyerek okudum Kur'an-ı Kerim'i ve bugün 10 sene sonra hala aynı zevkle okuyorum" diye konuştu.

Kur'an-ı her okuduğunda ruh haline göre yeni şeyler öğrendiğini ve Allah'ın mesajını daha iyi anladığını hissettiğini vurgulayan Abdullah Cıniparu, Kur'an-ı Kerim'i her okuduğunda kendisini tamamladığını ve kalbinin sevinç ve aşkla dolduğunu söyledi.

"EŞİMİN MÜSLÜMAN OLMASI BENİ ÇOK MUTLU ETTİ"

Evliliği ve oğullarının doğumlarının yanı sıra unutulmaz olan o anın kalbinden hiç silinmeyeceğini vurgulayan Abdullah Cıniparu, "Beni her defa mutlu eden bir an, eşimin bana gelip Müslüman olmak istediğini, bir olan Allah'a kulluk etmek istediğini söylediği andı. Bu, ona Kur'an-ı Kerim hediye ettikten birkaç ay sonraydı. Elhamdülillah. Subhanallah. Ben ona İslam'ı tanıtmayı bilmedim ve benim açımdan bir insanın imanı çok özel bir şeydir. Allahü Teala ile kendisi arasında. Onun için bana göre kimse araya giremez. Çok sevinç gözyaşı döktüm. Hanımım ve çocuklarım söz konusu olsalar da yine de araya girmek doğru gelmiyor bana. En büyük oğlum ailesi ile birlikte yurt dışında yaşıyor. Şu an hanımı ve kendisi hala Hıristiyanlar ama ümit ediyorum ki bir gün onlar da bu güzel İslam dininin yolunu seçecekler" dedi.

Diğer iki oğlunun sadece kendisini ve hanımını örnek alarak sabırla, yavaş yavaş bu yola yaklaştığını ve İslam'ı seçmek istediğini belirten Cıniparu, "19 yaşında olan oğlum liseyi bitirdi. İstanbul'da bir ilahiyat fakültesine girmesini bekliyoruz. İslam'ı, Arapça ve Türkçe bilgisini pekiştirmek için" diye konuştu.

Tanıdıkları ve bazı arkadaşları, eşinin akrabalarının büyük bir kısmının Müslüman olduklarını duyduklarında kendilerine sırt çevirip ilişkilerini kestiklerini anlatan Abdullah Cıniparu, bunun da kendisi için çok acı olduğunu vurguladı. "Ama bir Erdel deyimine göre, ben kendim oralıyım, bir insanın arkadaşları bir elin parmak sayısından fazlaysa iyi gitmeyen bir şey vardır. Çünkü gerçek dostlar çok olamaz" diyen Abdullah Cıniparu, "Zamanla bazıları anladılar, kabullendiler. Ama çoğu bizden uzak kaldı ve onların hoşgörüsüzlüğü bana ve aileme çok acı veriyor. Ama bir yandan belki de başkalarının inançlarına karşı hoşgörülü olamayan insanların uzak durması daha iyidir" dedi.

"CAMİ BİR TOPLUMUN KALBİDİR"

Birkaç sene Kur'an-ı okuduğunu, İslam'ı anlamaya çalıştığını, Hadis-i Şerifler'i incelediğini ve Hazreti Peygamber'in Medine'ye ulaştığında bir cami inşaa etmesinin mükemmel örneğini bulduğunu söyleyen Abdullah Cıniparu, "Anladım ki cami bir toplumun kalbidir. Toplumun iyi günde ve kötü günde beraber gelmesi gereken yerdir. Namazlarda, bayramlarda, yemeklerde buluştuğu yerdir. Onun için biz de küçük toplumumuz için küçük bir cami inşa etmeyi çok doğal ve normal bulduk. Benim açımdan Müslüman bulunan her yerde bir cami inşa edilmeli, bizim cami gibi küçük de olsa. Bizim hayalimiz minareli bir cami inşa etmekti ve elhamdülillah Allah'ü Teala'nın izni ile başardık. Bu süreç boyunca çok zorluklar ve hayal kırıklığı yaşadık. Hanımım daima benim desteğim oldu ve bana tekrar ümit etmek için güç verdi. Çok basit bir nedenden dolayı camimize 'Maria' adını verdik. Biz burada Romen Hıristiyanlığın ortasında, kalbinde yaşıyoruz ve bu ismi seçerek Hıristiyanlara Hazreti Meryem'i sevdiğimizi ve ona saygı duyduğumuzu göstermek istedik" diye konuştu.

"BİZİ ZİYARET EDEN HIRİSTİYANLARIN MÜSLÜMANLAR VE BİZİM HAKKIMIZDA OLAN GÖRÜŞLERİ DEĞİŞTİ"

Ramazan ayının sonunda caminin bitiminden 1 sene 2 ay geçtiğini, bu zaman zarfında Romanya'daki toplumların kendilerini duyup ziyaret etmeye başladıklarını anlatan Abdullah Cıniparu, "Bizimle beraber namaz kılmaya geliyorlar veya soru sorup İslamiyet hakkında bir şeyler öğrenmeye geliyorlar. Bu sene yaşadığımız köyün Romen Hıristiyan toplumu da bizim organize ettiğimiz iftar sofralarına katıldılar. Her akşam sofrada 8 ile 24 arasında misafir ağırladık. Bizi ziyaret eden Hıristiyanların Müslümanlar ve bizim hakkımızda olan görüşleri değişti. Bizim onlar için bir tehlike olmadığımızı anladılar. Ramazan ayının sonu ve bayram bizim için çok büyük bir sevinç kaynağı oldu. Tam 130 misafir ağırladığımız için yarısı Müslüman ve yarısı Hıristiyan. Ramazan ayı boyunca bu ilgiyi görünce ailemle beraber anladık ki misafir ağırlamak için bir misafirhane inşa etmemiz şart" dedi.

"İSLAM MERKEZİ VE MEZARLIK YAPMAYI PLANLIYORUZ"

Neamt kentine bağlı Bıra köyünün Romanya'nın çok güzel bir bölgesi olduğunu, yaşadıkları bu bölgeye aynı zamanda yaz kampları düzenleyip, çocuklara Kur'an-ı Kerim öğrenme ve okuma dersleri ve Arapça dersleri organize etmek istediklerini dile getiren Abdullah Cıniparu, onun için bir arsa daha hediye edip caminin yanına 20 yataklı ve bir etüt odalı bir İslami merkezi inşa etmeyi planladıklarını anlattı. Abdullah Cıniparu, "Aynı anda yaşadığımız bölgede bir mezarlık açmayı planlıyoruz. Maalesef belediye bize bir yer ayıramıyor. Bizim onu satın almamız lazım. İnşallah Allah'ü Teala'nın yardımı ile bu işi de başarırız" diyerek bunu ümit ettiğini ifade etti.

CENNET YOLU İLMİHALİ

Abdulah Daniel Cıniparu, "Romanya'da yaşayan İbrahim Kırmızıgül kardeşimiz, bize Romence 'Namaz Kitabı', 'Cennet Yolu İlmihali' ve 'İki Cihan Güneşi Hazreti Muhammed Aleyhisselam'ın Hayatı' kitaplarını hediye etti. Bu hediye bizleri çok mutlu etti. Kitapları okuduk ve çok dua ediyoruz. Allah'ü Teala'dan bu kitap hizmetinin devamını diliyoruz. Müslümanların doğru yolu bulmaları ve doğru bilgi edinmeleri için bu kitap hizmetinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. - BÜKREŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Müslüman Oldu, Romanya'daki Köyüne Cami Yaptırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement