Rus Jeopolitik Uzmanı Dugin'den Türkiye'ye Sert Eleştiri - Son Dakika
Dünya

Rus Jeopolitik Uzmanı Dugin'den Türkiye'ye Sert Eleştiri

Rus Jeopolitik Uzmanı Dugin\'den Türkiye\'ye Sert Eleştiri

Rusya'nın ünlü jeopolitik uzmanlarından Aleksandr Dugin, Türkiye'nin dış politikasını eleştirerek bu siyasetin Türkiye'nin sonu olacağı uyarısında bulundu.

15.08.2012 09:53  Güncelleme: 09:57

Rusya'nın ünlü jeopolitik uzmanlarından Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin, Türkiye'nin dış politikasını sert bir dille eleştirerek bu siyasetin Türkiye'nin sonu olacağı uyarısında bulundu.

Türk kamuoyunda " Ergenekon'un beyni" olarak bilenen Rus uzman Dugin, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Atlantik eksenli Batı ittifakının çıkarlarını savunduğunu öne sürerek, bu yaklaşımın Türkiye'nin apaçık zararından başka bir sonuç doğurmayacağını ifade etti.

TÜRKİYE KENDİ KUYUSUNU KAZIYOR

Türkiye'nin, izlediği dış politikayla kendi kuyusunu kazdığını savunan Dugin, "Zira ABD'nin yeni Ortadoğu haritasında Türkiye'ye bir pay bırakılmamış. Tam tersi Türkiye'nin topraklarında büyük Kürdistan, Ermenistan'a yer verilmiş. Türk dış politikasının yanlış bir müttefik seçmesi Türkiye'nin bir ülke olarak dünya haritasından silinmesine yol açacak" dedi.

Birkaç yıl önce Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini bozarak İran'a yaklaşması sayesinde İslam dünyasındaki imajını hızlı bir şekilde yükselttiğini belirten Dugin, şunları söyledi: "Maalesef Türkiye'nin Atlantik eksenli Batı ittifakından Avrasyacı yaklaşıma kayıyor gibi verdiği görünüm Türkiye'nin Suriye konusunda ortaya koyduğu yaklaşımla kayboldu. Türkiye'nin İran ile ilişkilerini iyileştirmesinin ABD talimatı doğrultusunda yapıldığı, İsrail ile ilişkilerini bozmasının ise daha çok İsrail'in işine geldiği anlaşıldı. Şöyle ki İsrail bu durumdan yararlanarak Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile yaklaştı ve gerektiğinde bu ülkelerde askeri tesislerini de kurabilmesi için tüm sorunları çözmüş oldu. Türkiye'nin Katar ve Suudi Arabistan gibi çok farklı siyasi sistemlere sahip ülkelerin seviyesine inerek Suriye'ye karşı ortak cephede yer alması Türk dış politikasının en büyük hatasıdır. Türkiye Mısır'ın yolunu seçti. Ayrıca, Kürt sorunu derinleşti. Çok yakında Türkiye'de ülke içi durumun gerginleşeceğini tahmin ediyorum."

Türkiye'nin Suriye yaklaşımının Rusya ve İran ile ilişkilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Dugin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elbette,

Türkiye'nin tutumundan ikili ilişkilerimiz zarar görüyor. Ayrıca, Türkiye yalnızlaşıyor, giderek izole oluyor. Yakın gelecek için benim tahminim şu. Kürt sorunu daha da gerginleşecek, terörizm artacak. Bu durum Türkiye'nin içinde sosyal parçalanmaya neden olabilir. Zira halkın yarısı böyle bir dış politikayı benimsemiyor. Bu politikayı destekleyenlerin bile yarısı bunun ortaya çıkaracağı sonucunu kestiremiyor. Dolayısıyla bu durum yakında toplu protesto gösterilerine sebep olabilir. Dolayısıyla Türkiye'nin Atlantik eksenli Batı ittifakına yönelik politika izlemesi ülkede siyasi krize sebep olabilir."

ABD'nin Suriye'de rejimi değiştirmek için her türlü çabayı sürdüreceğini

kaydeden Dugin, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdilik ABD'nin bu baskısına Suriye halkı kahramanca karşı koyuyor. Ayrıca, Rusya ve Çin'in desteği de göz ardı edilmemeli. Bu desteğin aynen devam edeceği görüşündeyim. Dolayısıyla Suriye, yeni bir dünya savaşının çıkmasına sebep olabilir. Zira bu ülkede batı ile Avrasyacı devletler karşı karşıya gelmiş durumda ve kimse geri adım atmak niyetinde değil. Türkiye'nin bu sorunda terörizmi destekleyen batıdan yana politika izlemesine çok üzülüyorum. Halbuki Türkiye'nin bu meselede Rusya, İran, Çin gibi Avrasyacı ülkelerinin tarafında yer alması veya en azından tarafsız kalması daha akıllı olurdu. Maalesef Türkiye batı çıkarlarını tercih etmekle tarihindeki en büyük hatayı yapıyor." - MOSKOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Rus Jeopolitik Uzmanı Dugin'den Türkiye'ye Sert Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement