Savaş Karşıtları Tony Blaır'i Protesto Etti - Son Dakika
Dünya

Savaş Karşıtları Tony Blaır'i Protesto Etti

İngiltere medya, polis ve siyaset ilişkilerini mercek altına alan Leveson Soruşturması sebebiyle İngiltere Kraliyet Adalet Mahkemesi'ne ifade veren Eski Başbakan Tony Blair'i dinlerken savaş karşıtları da mahkeme dışında protesto gösterisinde...

28.05.2012 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere medya, polis ve siyaset ilişkilerini mercek altına alan Leveson Soruşturması sebebiyle İngiltere Kraliyet Adalet Mahkemesi'ne ifade veren Eski Başbakan Tony Blair'i dinlerken savaş karşıtları da mahkeme dışında protesto gösterisinde bulundu.

Telekulak skandalı ile medya devi Rupert Murdoch'a ait olan News Of The World gazetesinin kapatılmasının ardından yer alan soruşturmada İngiltere'nin geçmiş dönem yöneticileri kadar İngiltere'nin şu anki yönetimi de mercek altına alınıyor. Leveson Soruşturması'nın İngiltere İçişleri Bakanı ile Spor ve Medya Bakanı'nı da bu hafta gerçekleşecek oturumlarda dinlemesi bekleniyor. İşçi Partisi Eski Genel Başkanı ve Eski Başbakan Tony Blair de soruşturmada 13 yıllık süreci kapsayan Başkanlık dönemlerinde medya

devi Rupert Murdoch'a ait basın kuruluşları ile olan ilişkisini anlatmak için Leveson soruşturmasında gelen soruları yanıtlıyor.

Tony Blair' in bugün katıldığı oturumu protesto etmek için Savaşı Durdur Derneği mahkeme önünde protesto gösterisi gerçekleştirdi. İngiltere Kraliyet Adalet Mahkemesi'nde yer alan soruşturmada mahkeme önünde bekleyen protestocular " Afganistan'dan çık", "Refah devleti kur, savaş devleti değil", "Askerleri eve getir", "Tony Blair bir sonraki durağın Lahey'de savaş suçlarından yargılanmak" yazılı pankartlar taşıdılar.

Savaşı Durdur Derneği'nden John Rees davanın Tony Blair ve İşçi Partisi'nin basınla olan ilişkisinin Afganistan'da felakete yol açan savaşı nasıl meşrulaştırdığını halkın görmesi açısından önemli olduğunu belirterek "Bu ülkedeki insanların birçoğu savaşa karşıydı, hala da karşı. Medya ve siyaset arasında kurulmuş yok edici ilişki Afganistan'daki savaşla kırılmış bir durumda ve bizler bir daha bu duruma düşülmemesinden emin olmak istiyoruz" dedi.

Basının siyasetçilerle olan ilişkilerinin tamamen kesilmesi gerektiğini vurgulayan Rees, "Başbakan ve basının devleri birebir özel toplantılar düzenlememeli ve bunlar açık olmalı. Leveson Soruşturması'nın bu sorunu tamamen çözeceğini düşünmüyorum ancak bu soruşturma ile birçok kişi basın ve politikacıların ilişkilerini çok daha farklı bir açıdan görecektir" açıklamasında bulundu.

Savaşı Durdur Derneği temsilcilerinden Lindsey German da, "Leveson Soruşturması'nda hesap veren Tony Blair'in ilişkilerinin Afganistan'daki savaşla yakından ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bugün tepkimizi göstermek için burada bulunuyoruz. Bizler bu ülkede savaşa karşı gelirken ve milyonlarca kişi olarak sokaklardayken bizlerin sayısının az olduğunu belirttiler. Haberlerimiz tarafsızca ele alınmadı. Bunlar hep bu karşılıklı ilişkilerden kaynaklanıyor. Leveson soruşturmasının en büyük

faydasının Murdoch gibi birinin bir basın kuruluşuna sahip olmasını engellemesini sağlamak olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Mahkeme önünde Blair'i protesto eden Irak vatandaşı Muhammed Cevadi de ülkesinin içinde bulunduğu çıkmaza sebep olan yöneticilere olan kızgınlığını ifade ederek Tony Blair'in Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi'nde hesap vermesini istedi.

Leveson Soruşturması'nda eski hükümet başkanlarının dışında şu an iktidarda bulunan hükümet de soruşturma karşısına çıkarıyor. İçişleri Bakanı Teresa May ile Spor ve Medya Bakanı Jeremy Hunt bu hafta içi soruşturmada yer alacak isimler arasında. Basında yer alan haberler David Cameron'ın da soruşturma kapsamında dinlenebileceği ihtimalini belirtiyor. - LONDRA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Savaş Karşıtları Tony Blaır'i Protesto Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement