"Sinyora Enrıca ile İtalyan Olmak" Filminin İtalya Gösterimi Yapıldı - Son Dakika
Dünya

"Sinyora Enrıca ile İtalyan Olmak" Filminin İtalya Gösterimi Yapıldı

"Sinyora Enrıca ile İtalyan Olmak" Filminin İtalya Gösterimi Yapıldı

Roma'da yaşayan genç yönetmen Ali İlhan'ın ilk uzun metrajlı eseri olan 'Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak' filminin İtalya'daki ilk gösterimi dün gece yapıldı.

28.10.2013 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Roma'da yaşayan genç yönetmen Ali İlhan'ın ilk uzun metrajlı eseri olan 'Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak' filminin İtalya'daki ilk gösterimi dün gece yapıldı. Filmi hakkında çok olumlu tepkiler aldığını dile getiren İlhan, "Ünlü yönetmenler Federico Fellini ve Sergio Leone'nin ülkesinde yaşıyor olmak beni ürkütmüyor. Onlar benim ilham perilerim" dedi.

Centrale Tiyatrosu'ndaki 2010 yapımı filmin gösterimine sinema dünyasından çok sayıda seçkin davetli, filmin başrol oyuncusu Claudia Cardinale ile Lavinia Longhi ve Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile eşi İnci Akil katıldı. Gösterim öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İtalyan sinemasının dünya çapında tanınan yıldızı Claudia Cardinale, İsmail Hacıoğlu, Fahriye Evcen, Teoman Kumbaracıbaşı ve Nilay Cennetkuşu gibi isimlerin de rol aldığı filmin senaryosu önüne konduğunda çok beğendiğini anlatarak, şöyle dedi:

"Ali ile (İlhan) buluştuk ve hemen 'Evet' dedim. Aynı zamanda Fellini'den ilham aldığı için de çok hoşuma gitti. Fellini'yle 8.5 filmini yapmıştım. Senaryo çok eğlenceliydi. Örneğin Sinyora Enrica'nın evinin önünde 'Köpekler ve erkekler giremez' yazıyordu. Sinyora Enrica, kocası tarafından terk edilmişti ve bu yüzden hayatında hiçbir erkek istemiyordu."

"ALİ İLE ÇALIŞMAK HARİKAYDI"

Claudia Cardinale, Ali İlhan'la çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu ise, "Çok güzeldi. Filmi çekerken çok iyi anlaştık. Rimini'de ve İstanbul'da çekim yaptık. İstanbul'da çekim yaptığımız ev de çok güzeldi. Her şey harikaydı" dedi.

Türk sineması hakkında ne düşündüğü sorulan Cardinale, "Eskiden daha fazla ortak yapımlar oluyordu. Şu anda daha zor. İtalyan ve Fransız sineması için de durum aynı, ama bunun yapılması gerekir. Çünkü bu işte esas güzel olan şey tüm dünya sinemalarını tanımak" ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar 137 filmde rol aldığını hatırlatan Cardinale, Ali İlhan'ın ikinci filminde de yer alacağını açıklayarak, "Ali senaryosunu bana gönderdi. Çok beğendim" dedi.

İKİNCİ FİLMDE KEVIN KLINE SÜRPRİZİ

Gösterimin ardından gazetecilere açıklama yapan Yönetmen Ali İlhan ise, "Geceye böylesine bir katılım beklemiyordum. Muhteşem geçti. Konuştuğum insanlar uzun zamandır Roma'da böyle bir gece görmediklerini söyledi. Bu gerçekten beni mutlu etti" dedi.

Oldukça olumlu tepkiler aldığını dile getiren 33 yaşındaki yönetmen, yeni filminde Claudia Cardinale'nin yanı sıra Kevin Kline'a da teklif götürdüklerini söyleyerek, "Claudia olmadan hiçbir şey yapmam. Claudia'nın menajeri, 'Onunla tekrar çalışmak ister misin? Kevin Kline'ı da oynatabiliriz, güzel bir hikaye yazarsan' dedi. Ben de 'neden olmasın' dedim, muhteşem bir fırsattı. Böylece Francesco Colombo ile "Bana Tekrar Moon River'ı Çal" isimli senaryoyu yazdık. Bir senelik bir çalışma sonunda bu senaryoyu bitirdik. Claudia kabul etti, şu an Kevin Kline'dan olur bekliyoruz. Ondan sonra sanırım yolumuz açık" diye konuştu.

YENİ FİLM İNGİLİZCE OLACAK

Bundan sonraki filminin muhtemelen Paris ya da New York'ta geçeceğini belirten Ali İlhan, "Şu anki bağlantıda olduğumuz yapımcılar filmi New York'ta İngilizce çekmek istiyorlar. Kevin Kline'la tam olarak anlaşırsak ben de İngilizce çekmek isterim. Çünkü İngilizce enternasyonal bir dil ve filmim her yere ulaşabilir. Yakın zamanda netleşecek her şey, ama şu an her şey çok güzel gidiyor" dedi.

"USTALARIN BAŞLADIĞI YERDEYİM"

İtalyan sinema tarihinin önemli yönetmenleri Federico Fellini ve Sergio Leone'nin ülkesinde yaşıyor olmanın kendisini ürkütmediğini ekleyen İlhan, "Onlar benim ilham perilerim. Onlar da bir yerlerden başladılar. Onlar da gençken bir şeyler yapmak istiyorlardı. Ben de onların başladığı yerdeyim. Zaman gösterecek rüzgar bizi nereye götürecek, ama ben şu an yaptığım sinemaya inanıyorum" diye konuştu.

Daha önce Sergio Leone filmlerinden Claudia Cardinale'yi tanıdığını anlatan İlhan, "Sergio Leone filmleri sayesinde zaten bir duygusal bağ vardı. Bu senaryoyu yazdığımda ilk aklıma gelen isim Claudia Cardinale'ydi. "Sinyora Enrica'nın, Claudia Cardinale olması lazım" demiştim. Paris'te kendisiyle yarım saatlik bir görüşmeden sonra yanındaki menajerine dönüp 'Kontratı yollayabilirsin artık, imzalayabiliriz' dedi. Güzel bir buluşmaydı benim için. Filmini gördükten 20 yıl sonra Claudia'yla buluşmak" diyerek sözlerini sürdürdü.

"ALİ İLHAN İLERİDE ÇOK DAHA İYİ İŞLER YAPACAK"

Gösterim ardından değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Hakkı Akil ise, "Filmi çok beğendim. İnşallah film Türkiye'de tekrar vizyona girer. Çünkü çok sürükleyici ve oyuncular gayet iyi. Ümit ediyorum ikinci bir kez vizyona girer, çünkü yazık olur Türk seyircisini bu filmi görmemesi" dedi.

Ali İlhan'ı kutlamak istediğini ifade eden Akil, "Birincisi böyle küresel düzeyde tanınan bir starla işbirliği yapmak kolay bir şey değil. ve burada şunu gördüm ki Claudia Cardinale, Ali İlhan'dan çok sitayişle bahsetti bu akşam. Aralarında böyle bir dostluk oluşması çok sevindirici. Bu da İnşallah Ali İlhan Bey'in ileride çok daha iyi filmler yapacağının bir göstergesi diye düşünüyorum" diye konuştu.

Filmin, Türk-İtalyan ilişkileri bakımından da gayet sempatik olduğunu dile getiren Akil, "Bir Türk öğrencinin İtalya'ya geldiğinde neler çektiğini göstermesi açısından ilginç. Türkiye'nin sempatik bir yüzünü gösteriyor.

Claudia Cardinale'nin, bir Türk yönetmenle çalışmış olması, hele de genç bir Türk yönetmenle çalışmış olması guru verici bir şey. Tabii filmlerin gişe yapması ayrı bir şey, onun ayrı dinamikleri var" dedi.

İLKE İMZA ATTI

"Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak", Ali İlhan'ın Rimini'de yaşayan Sinyora Enrica'dan esinlenerek yazdığı bir hikayeyi konu ediniyor. Rimini ve İstanbul'da çekilen film, ilk katıldığı festival olan Antalya Altın Portakal'da, festival tarihinde bir ilke imza attı. Altın Portakal'da ilk kez bir yabancı oyuncu, Claudia Cardinale, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü aldı. Aynı festivalde 'Jüri Özel Ödülü' de, yine bu filmine verildi. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Sinyora Enrıca ile İtalyan Olmak' Filminin İtalya Gösterimi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement