Vatikan'da Köstebek Skandalı Büyüyor - Son Dakika
Dünya

Vatikan'da Köstebek Skandalı Büyüyor

Vatikan\'da Köstebek Skandalı Büyüyor

Vatikan'ı sarsan belge sızdırma (Vaticanleaks) olayı büyüyor.

29.05.2012 10:34

Vatikan'ı sarsan belge sızdırma (Vaticanleaks) olayı büyüyor. Papa'ya karşı olan bazı din adamlarının da skandalda parmağı olduğu iddia ediliyor. Papa'nın yanında duran bir Vatikan yöneticisi, kendisinin ve bazı kardinallerin de köstebek olduğunu ancak, amaçlarının sadece Katolikler'in merkezindeki iktidar savaşları arasında kalan 'savunmasız' Papa'yı korumak olduğunu söyledi.

Geçen hafta Çarşamba gününden bu yana, Vatikan yargı mensuplarına ifade veren Papa 16'ncı Benedikt'in sivil hizmetlisi Paolo Gabriele'nin gözaltına alınmasının sarsıntıları sürüyor. 16'ncı Benedikt'in özel yazışmalarını ve Vatikan'a ait önemli belgileri basına sızdırdığı anlaşılan Papa'nın uşağı Gabriele'nin ifadesi ışığında, onunla birlikte hareket eden bir kardinal ve başka bir hizmetli kadının da gözaltına alındığı öne sürüldü. Bu iddia üzerine açıklama yapan Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Paolo Gabriele dışında, kimsenin soruşturma altında olmadığını söyledi.

Öte yandan, Vatileaks skandalıyla ilgili La Repubblica gazetesinden Marco Ansaldo'ya konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Vatikan yöneticisi, Kilise'de olanları anlatırken, "İtiraf ediyorum ben de bir köstebeğim. Ancak, bizim köstebekliğimiz, sadece Papa'yı koruma amaçlı" dedi. Din adamı, skandalın merkezinde, Papa ile Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Tarcisio Bertone arasında yaşanan bir iç sürtüşme olduğunu söyledi.

UŞAK SADECE BİR MAŞA

Tutuklanan uşak Paolo Gabriele'nin (Paoletto lakaplı) sadece bir maşa olduğunu öne süren din adamı, şöyle devam etti:

"Vatikan'da birçok köstebek var. Bunlar arasında, devlet yönetiminde olanlar, kardinaller ve onların sekreterleri ile monsenyörler, kadınlar ve adamlar, laikler ve piskoposlar. Ancak Devlet Sekreteri bunları açıklayamaz. Bu yüzden sadece bir maşa olan Paoletto'yu tutuklattı. O, istenen mektupları sağlamaktan başka bir şey yapmadı ki."

"AMACIMIZ KOKUŞMUŞ KİLİSEYİ TEMİZLEMEK"

Tarcisio Bertone'nin çok fazla güce sahip olduğunu dile getiren din adamı, amaçlarının, Kilise içinde, 2009-2010 yıllarından sonra, ekonomik ve politik anlamda kendini gösteren bir kokuşmuşluğu ortadan kaldırmak olduğunu da belirterek, "Sizler kimsiniz?" sorusuna, "Bizler; Devlet Sekreteri Tarcisio Bertone'ye karşı çıkanlarız. Papa 16. Benedikt'in, Kilise'yi yönetirken savunmasız kaldığını, ileriye doğru gitme zamanının geldiğini düşünenleriz. Sonunda, herkes birbirine karşı hale geldi. Öyle bir savaş ki artık kim kime karşı anlaşılamaz hale geldi" karşılığını verdi.

Vatikan içindeki savaşların sadece 'güç' değil 'para' odaklı da olduğunu aktaran din adamı, Papa'nın, Bertone tarafından güçsüzleştirilmeye çalışıldığını da ekledi.

PAPA TEDESCHI İÇİN AĞLADI

Geçen hafta, "güvensizlik" gerekçesiyle istifa ettirilen Vatikan Bankası Ettore Gotti Tedeschi'nin de, Papa'ya çok yakın, dürüst bir isim olduğunu belirten din adamı, "Bu nedenle Bertone'nin kıskançlığına kurban gitti. Papa, Tedeschi'nin gidişinin ardından, 'Arkadaşım Ettore' diye ağladı ve bu olayda derhal gerçeğin ortaya çıkarılmasını istedi" dedi.

Vatikan'dan neden bu kadar kolay belge sızdığını ise, din adamlarının bilgisayar yerine hala el yazısıyla belge yazmasına ve klasik arşivleme sistemini kullanmalarına bağlıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Vatikan'da Köstebek Skandalı Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement