17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Bosna Hersek Başbakanı Bevanda: "Bosna Hersek'te 20 yıl önce yaşanan trajik savaş ülkemizde birçok potansiyelin kullanılamamasını beraberinde getirdi.

05.02.2014 13:31

Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda,  "Bosna Hersek'te 20 yıl önce yaşanan trajik savaş ülkemizde birçok potansiyelin kullanılamamasını beraberinde getirdi. Kapasitemiz var ama şu anda uykudalar" dedi.

Bevanda, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmasına, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "İnsanlığın hepsini bir vücut ve her milleti bu vücudun bir uzvu saymak icap eder. Bir vücudun bir ucundaki acıdan diğer bütün uzuvlar müteessir olur" sözünü hatırlatarak başladı.

30'u aşkın ülkenin önemli temsilcilerinin bu zirvede bir araya geldiğini belirten Bevanda, bu zirvenin Atatürk'ün sözlerinin doğruluğunu kanıtladığını kaydetti.

Bevanda, diyalog ve iletişimin birey, toplum, millet ve insanlık için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Biz geçiş durumunda olan bir ülkeyiz ve dolayısıyla diyaloğun ne kadar önemli olduğunu görmüş bulunuyoruz. Biz Doğudan, Batıdan, Kuzeyden ve Güneyden müttefikler ve partnerler aramak durumundayız. Çünkü küreselleşmiş dünyada ancak bu şekilde başarılı olunabilir. Biz Bosna Hersek olarak Avrupa Birliği'nin de potansiyel adayıyız. Bu amacımıza ulaşabilmek için bilgimizi ortaya koymak ve Avrupa Birliği'nin kurallarına uymak hedefini gütmekteyiz. Avrupa Birliği ülkelerinin dışında ABD, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye ile ilişkilerimizi sürdürmeliyiz."

Türkiye ile Bosna Hersek'in yüzyıllara dayanan ilişkisinin olduğunu vurgulayan Bevanda, Türkiye'yi Bosna Hersek'in en önemli müttefiklerinden biri olarak gördüğünü aktardı.

"Potansiyellerimiz uykudalar"

Vjekoslav Bevanda, Bosna Hersek'in gümrükten muaf ihracat yapabildiğini, ayrıca kömür ve linyit alanlarının, su, rüzgar enerjisi potansiyelinin bulunduğunu dile getirerek, orman ve orman ürün atıklarından biyokütle enerjisi oluşturulmasının önemli olduğunu ve bunun dışında tekstil, ağaç ürünleri, tarım ve turizm sektörlerinde önemli potansiyellerinin bulunduğunu söyledi.

Bosna Hersek'te 20 yıl önce yaşanan trajik savaşın ülkede birçok potansiyelin kullanılamamasını beraberinde getirdiğini belirten Bevanda, "Kapasitemiz var ama şu anda uykudalar. Bunlar bizim için önemli değerlerdir. İnsanlarımız da çok çalışkandır" dedi.

Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü anımsatan Bevanda, herkesin refah ve barış içerisinde yaşayabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement