Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş, İslami finansın dünyadaki mali sisteme entegre edilmesinin vade sorununu ortadan kaldırmasını umut ettiklerini, gelecekte bu konular üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.
Dağdaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarının desteğinde düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu TÜMEXPO 2015 kapsamında gerçekleştirilen 2. KOBİ Şurası'nda konuştu.
Dağdaş, buradaki konuşmasında, daha kapsayıcı olması için İslami finans ismini varlığa dayalı finans olarak değiştirdiklerini kaydetti.
İslami finansın bazı avantajları olduğuna işaret eden Dağdaş, burada bir risk paylaşımının söz konusu olduğunu, risk yönetiminin daha kolaylıkla ele alındığını dile getirdi.
Bunun yanında bazı engeller de olduğuna dikkati çeken Dağdaş, Dünya Bankası nezdinde İslami Finans Çalışma Grubu olarak bu engellerin ne olduğunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti.
3 ana engel olduğunu gördüklerini aktaran Dağdaş, bunlardan ilkinin düzenlemeler, ikincisinin yönetim kadroları, üçüncüsünün de vergilendirme konusu olduğunun altını çizdi.
İslami finansın tüm dünyadaki mali sisteme entegre edilmesinin vade sorununu ortadan kaldırmasını umut ettiklerini anlatan Dağdaş, gelecekte bu konular üzerinde çalışılması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'de 3 katılım bankasının daha kurulacağını anımsatan Dağdaş, bunlardan birisinin neredeyse kurulumunu tamamladığını söyledi.
Dağdaş, İslami finans araçları konusunda bütün yasal çerçeveyi tamamladıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Oldukça yenilikçi ve varlığa dayalı özel şirketlerin mevcudiyetine izin veren, bunların varlıklarını dayandıracağı çok iyi bir hukuki temelimiz var. Hem kamu sektöründen hem belediyelerden hem de KOBİ'lerden bu varlığa dayalı şirketler kurulabilecek. Bence sadece bunlar, geleceğin oldukça parlak olacağını gösteren gelişmeler."
- "İslami finans uygulanıyor ama çok yavaş gelişiyor"
Dünya KOBİ Forumu (WSF) Üst Yöneticisi (CEO) Tunç Uyanık ise İslami finansın uygulandığını ama çok yavaş geliştiğini söyledi.
İslami finans sayesinde yeni araçların geliştirildiğine işaret eden Uyanık, "İslami finanstaki araçların güzel olan yanı başka teminat gerektirmeyen araçlar olması" diye konuştu.
Yani işlemin konusu olan varlığın tek başına teminat olarak yeterli olduğunu aktaran Uyanık, bunun KOBİ'ler için rahatlatıcı ve faydalı bir durum olduğunu dile getirdi.
Uyanık, KOBİ'lerin bazı araçları bu şekilde finanse etmesinin kolay olduğunu ifade etti.
Son Dakika › Ekonomi › 2. Kobi Şurası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?