2011 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni - Son Dakika
Ekonomi

2011 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni

2011 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni Teşvik Kanunu'nun içinde olduğu 'Torba Yasan'ın bu hafta TBMM'de yasalaşacağını umduklarını belirtti.

28.05.2012 12:57

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni Teşvik Kanunu'nun içinde olduğu 'Torba Yasan'ın bu hafta TBMM'de yasalaşacağını umduklarını belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Rixos Hotel'de düzenlenen '2011 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir katıldı. Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, 2002 yılında Türkiye'de ihracatın 36 milyar dolar olduğunu, bugün gelinen noktada ise 135 milyar doları geçtiğini ve 2023 yılında hedefin 500 milyar dolar olduğunu söyledi. "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır" diyen Çağlayan, 9 yıl önce dünya ticaretinin 6.6 trilyon dolar olduğunu ve Türkiye'nin 36 milyar dolarlık bir ihracat rakamıyla sadece binde 5 pay alan bir ülke olduğunu söyledi. Çağlayan, bugün 2011 yılına gelindiğinde toplam dünya

ticaretinin 18.3 trilyon dolara çıkarak 2.7 kat arttığını ifade etti. Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ilk defa 2011 yılında hizmet ihracatında, ihracatını 40 milyar dolara yakın rakama getirmiştir. Yapmış olduğu ithalatın iki katından fazla ihracat yapan ülke olmuştur. Bu noktada Sayın Başbakanımızın önderliğinde ve desteğiyle ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun ortaya koymuş olduğu bir ihracat hedefi Sayın Başbakanımız tarafından sahiplenildi. 2023 vizyonumuzu 500 milyar dolar mal ihracatı, 150 milyar dolardan fazla hizmet ticareti ithalatı ve 2023'te 1.3 trilyon dolar toplam dış ticareti olan bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz."

Türkiye'nin 2023'teki bu hedefine varması için mutlaka sanayi, üretim ve ihracat yapısını değiştirmesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, bugün dünya toplam ihracatında binde 7 buçuk pay alan Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine erişmesi için ihracat payını binde 7 buçuktan yüzde 1,5'a çıkarması gerektiğini bildirdi. Çağlayan, 90 milyon ton ihracat yapıldığını ifade ederek, ihracatın bir kilogramının 1.46 dolara geldiğini, oysa bugün Almanya'nın ihracatının bir kilogramının 4.1 dolar olduğunu ifade etti. Çağlayan, "Türkiye eğer katma değerli, yüksek teknolojik marka ürünleri ihracatı yapmış olsaydı belki biz 2011'de değil 135 milyar dolar, 300 milyar dolar bir ihracat gerçekleştirecektik" dedi.

Çağlayan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Yeni teşvik sistemimiz geçen hafta Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Genel Kurul'da grup başkanvekilleriyle yapmış olduğumuz görüşme ve Sayın Başbakanımızın destekleriyle umut ediyoruz ki bu hafta Teşvik Kanunu'nun içinde olduğu Torba Yasa TBMM'de yasalaşacak ve böylelikle teşvikle ilgili hazırlamış olduğumuz kararnamelerle beraber teşvik sistemimiz devreye girecek."

TİM Başkanı Büyükekşi ise, Türkiye'nin proaktif ihracatçılarının dünyadaki olumsuz ekonomik konjonktüre rağmen büyük başarılara imza attığını belirterek, 2011 yılında gerçekleştirilen 135

milyar dolarlık ihracat rekorunun bunun en güzel kanıtı olduğunu söyledi. Büyükekşi, Türkiye İhracat Stratejisi Projesi'nde ülke ölçeğinde 22 stratejik hedef, 105 ölçüt ve 60 eylemden oluşan Türkiye Strateji Haritası Performans Programı'nın oluşturulduğunu ifade etti. Büyükekşi, "Türkiye'nin ihracat vizyonunu üç aşamada dörder vizyonlar ile atılım, yatırım ve liderlik şeklinde dönemlere ayırdık" dedi.

Türkiye ihracat şampiyonlarına Başbakan Erdoğan plaketlerini verdi. Ödül alan isim ve firmalar Türk Traktör A.Ş (makine ve aksamları sektörü, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (kimyevi maddeler sektörü), Petkim Petrokimya Holding A.Ş, Oltan Gıda Ltd. Şti (fındık ve mamulleri sektörü), Bulutlar Gıda Seracılık Tarım Ürünleri Ltd. Şti. (yaş meyve ve sebze sektörü) oldu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 2011 İhracat Şampiyonları Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement