Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, " Türkiye'de teknoloji arayüzlerinin altyapılarını büyük oranda tamamlamış olmamız, bundan sonra artık buralardan bir sıçrama yapmamızı sağlayacaktır. Zira Türkiye'nin yürümeye değil koşmaya, basamakları birer birer değil, üçer beşer çıkmaya ihtiyacı vardır" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ev sahipliğinde ATO Congresium'da düzenlenen 3. Sanayi Şurası başladı. Şuranın başlangıcında, Bakanlığın tanıtım filmi Türkiye'de ilk kez hologram teknolojisi kullanılarak, 3 boyutlu sunuldu.
Ergün, buradaki konuşmasında, şuranın sanayiciler ve ülke için hayırlı olmasını diledi.
Sanayi Şurasının ilkinin 1987 yılında, ikincisinin de 1995'te yapıldığını hatırlatan Ergün, "Bu üçüncü şurayı, bugün gerçekleştiriyor olmamızın nedeni, Türkiye'nin sanayi üretimi anlamında artık yeni bir sürecin eşiğinde olmasıdır" diye konuştu.
Bakan Ergün, bu süreci konuyla ilgili tüm tarafların katılımıyla masaya yatırmanın, bundan sonraki politika oluşturma süreci açısından son derece önemli olacağını ifade etti.
Günümüz dünyasında bilimin, sanayinin, teknolojinin, üretim şekillerinin, üretici ve tüketici tercihlerinin son derece hızlı değiştiği bir dönemde olunduğunu anlatan Ergün, bu nedenle, bundan sonra her 5 yılda bir sanayi şurasını toplayacak ve politikaları oldukça kapsamlı bir şekilde gözden geçireceklerini söyledi.
Sanayi sektörünün, Türkiye'nin son 11 yılda gerçekleştirdiği başarılarda nasıl hayati bir rol üstlendiyse, 2023 hedeflerine ulaşmada da aynı rolü üstleneceğini dile getiren Ergün, "Güçlü sanayi ve güçlü üniversite, güçlü bir demokrasiyle birlikte lider Türkiye'nin sacayaklarını oluşturacaktır. 3 gün sürecek olan şurada, bu sacayaklarından iki tanesini derinlemesine tartışacak olmamız, şuranın önemini ve değerini gösteriyor" dedi.
"Diyarbakır'da yaşananlar, sosyal ve demokratik istikrarın nasıl bir güç kazandığını ispat etmiştir"
Hükümetlerinin 11 yılda üzerinde en çok durduğu kavramların güven ve istikrar olduğunu belirten Ergün, güven ve istikrarın olmadığı bir ülkede ekonominin, sanayinin ve reel sektörün istenilen seviyeye çekilemeyeceğini ifade etti
Ergün, bugün Türkiye'nin başta ekonomi olmak üzere her alanda güven ve istikrar zeminini güçlendirmeye devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Mesela Cumartesi günü Diyarbakır'da yaşananlar, bu ülkede sosyal ve demokratik istikrarın nasıl bir güç kazandığını hepimize bir kez daha ispat etmiştir. Türkiye'de ekonomik, siyasi ve sosyal istikrarın oluşması, iş ve yatırım ortamının iyileşmesini sağlamış, sanayicimizin de önünü açan en önemli unsur olmuştur. Sanayicilerimiz eskiden, 'Devlet bize gölge etmesin, başka ihsan istemeyiz' derlerdi. Bugün ise sanayicisiyle el ele veren, bu ülkeyi reel sektörle birlikte kalkındıran bir iktidar mevcuttur."
"Bizim zenginliğimiz yerin altında değil, yerin üstünde, insanımızın zekasındadır"
Sanayi sektörünün, ülkenin kalkınmasında, büyümesinde, ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan Ergün, kendilerinin de böylesine önemli bir sektöre küresel anlamda rekabetçi bir kimlik kazandırmak için çalıştıklarını bildirdi.
Bakan Nihat Ergün, Türkiye'nin rekabet gücünü ucuz ham madde, ucuz iş gücü veya ucuz enerji gibi alanlarda bulamayacağının belirterek, şöyle konuştu:
"Bizim zenginliğimiz yerin altında değil, yerin üstünde, insanımızın girişimci ruhunda, aklında, zekasındadır. İşte bu nedenle bizim rekabet gücünü bilim ve teknoloji alanında aramamız, bulmamız gerekiyor. 1998 yılında cirosu sadece 4 milyar dolar olan küresel bir şirket, Samsung... 2012 yılına geldiğimizde bu cirosunu 148 milyar dolar seviyesine çıkarmayı başarmıştır. Bugünkü dünyada neredeyse Türkiye'nin 1 yıllık ihracatına yakın bir rakam, bir şirketin cirosunu oluşturabilmektedir. Facebook, Youtube, Twitter gibi 10 yıl önce olmayan firmalar, bugün dünya ekonomisinde önemli bir ağırlık kazanmaktadır. İşte bu nedenle bizim de ne yapıp edip, araştırma, geliştirme ve inovasyon eksenli bir üretim yapılanması oluşturmamız gerekiyor. Gerek Bakanlığımız gerekse de TÜBİTAK ve KOSGEB gibi bağlı kuruluşlarımız aracılığıyla işte bu alanlarda sanayicilerimizi, KOBİ'lerimizi desteklemeye devam ediyoruz."
"Nicelikten çok niteliğe odaklanacağız"
Bundan sonraki sürecin, nicelikten çok niteliğe odaklanacakları bir dönem olacağını belirten Ergün, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'de bu teknoloji arayüzlerinin altyapılarını büyük oranda tamamlamış olmamız, bundan sonra artık buralardan bir sıçrama yapmamızı sağlayacaktır. Zira Türkiye'nin yürümeye değil koşmaya, basamakları birer birer değil, üçer beşer çıkmaya ihtiyacı vardır. Şunu unutmayalım ki bizim önümüzdeki ülkelerle aynı hıza ulaşmamız bile onlara yetişmemiz için yeterli olmayacaktır."
Bunların yapılması için ise doğru bilgiye ihtiyaçları olduklarını anlatan Ergün, bu anlamda Bakanlığın gerçekleştirdiği en önemli çalışmalardan birinin, Girişimci Bilgi Sistemi'nin tamamlanması olduğunu söyledi.
Ergün, yine bu proje kapsamında, ülkede yerleşik tüm sanayi işletmelerinin, sanayi siciline kaydının yapılabilmesi için yurt genelinde bir sayım başlattıklarını belirterek, yıl sonuna kadar da tüm illerdeki sayım işlemlerin tamamlamış olacaklarını ifade etti.
"Şura neticesinde alınacak kararlar, sanayi stratejimizin revizyonunda temel kriterler olacak"
Eylemlerde yüzde 85 gibi önemli bir gerçekleşme oranı yakaladıkları sanayi stratejisini ise gelecek senenin sonunda yenileyeceklerini anlatan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
"İşte bu şura neticesinde alınacak olan kararlar, sanayi stratejimizin revizyonunda temel kriterler olacaktır. 2023'e 10 kala gerçekleştirdiğimiz bu şura, sanayimizin nereye gideceğine ve ülkemizi nereye taşıyacağına karar vereceğimiz bir şura olacaktır. Bu şura, tıpkı Hazreti Mevlana'nın o mühim uyarısında olduğu gibi sanayicilerimiz için yeni şeyler söyleme zamanıdır. Amacımız Türkiye'yi, yeryüzünde insanoğlunun yapabileceği her şeyi üretecek bilgi, kapasite ve yeteneğe sahip bir ülke haline getirmektir. Biz böyle bir Türkiye inşa etmek istiyoruz." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › 3. Sanayi Şurası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?