Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, modern teknolojiye sahip sanayinin gelişiminin öğrencilerin sahaya inmesi ve sektörlerini yakından tanıyarak kaynaşmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle düzenlenen "4. Halı Desen Tasarım Yarışması"nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, halıcılık konusunda eğitim alan öğrencilerin kendilerini geliştirebilmeleri ve gösterebilmeleri için bu tür yarışmaların çok önemli olduğunu belirtti.
Güneydoğulu girişimcilerin Türkiye'nin ihracatını artırmasında önemli bir noktada bulunduğunu vurgulayan Çıkmaz, şunları söyledi:
"Yıllardır ihracat rakamlarıyla Türkiye ortalamasını aşıyoruz. Son açıklanan rakamlara göre Türkiye ihracatını yüzde 1,8 artırırken biz yüzde 11,6 artırdık. Yıllık bazda Türkiye 5,8, biz yüzde 14 civarında ihracatımızı artırdık. Yaptığımız ihracatın yüzde 80'lik kısmını Gaziantep karşılıyor. Burada önemli bir başarı var. Bu başarının altında elbette kent sanayisi ve sanayicileri yatmaktadır. Modern teknolojiye sahip sanayimizin gelişimi, öğrencilerin sahaya inmesi ve sektörlerini yakından tanıyarak kaynaşmasıyla mümkündür."
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan da düzenledikleri yarışmalarla sektörü tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti. Yarışmaya eser gönderen tasarımcılara teşekkür eden Kaplan, sektörün her geçen gün büyüdüğünü ve şiddetle güzel sanatlar fakültesi elemanlarına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer, "Makine halısı sektöründe tasarımın önemi ve tasarımda güncel trendler" konulu seminer verdi.
Atalayer, halının bir sanat dalı ve yaşam biçimi olduğunu dile getirerek, "Anadolu'da halı bizim için köklü bir kaynak. Bugünkü teknolojiyle düşündüğümüz zaman da makine halıcılığı artık çağımızın gereği olan ve teknolojilerin halıya getirdiği yeniliğin ürünü. Bu anlamda baktığımızda halıyı tarif etmek gerekirse 'tarih, teknoloji ve estetik karması' diye düşünüyorum" dedi.
Yarışmada Gizem Tatar birinci, Saliha Pekdemir ikinci ve Neşe Şahin de üçüncülüğü elde etti.
Programında sonunda dereceye girenlere ödülleri, yarışmaya katılanlara ve jüri üyelerine teşekkür belgeleri verildi. - Gaziantep
Son Dakika › Ekonomi › '4. Halı Desen Tasarım Yarışması' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?