5. Ege Ekonomik Forum'da "iklim değişikliği" tartışıldı - Son Dakika
Ekonomi

5. Ege Ekonomik Forum'da "iklim değişikliği" tartışıldı

5. Ege Ekonomik Forum\'da "iklim değişikliği" tartışıldı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliğini kurmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

08.11.2021 13:26  Güncelleme: 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliğini kurmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Bu yıl çevrim içi düzenlenen Ege Ekonomik Forum, "Yeşil bir gelecek için şimdi" temasıyla başladı.

Forumun açılış oturumunda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, birlik çatısı altındaki firmaların son 1 yılda 15,8 milyar dolar dövizi ülkeye kazandırdığını, bir yandan ihracatı yükseltmek diğer yandan yeşil fabrikaların sayısını artırmaya odaklandıklarını bildirdi.

İklim değişikliğinin önüne geçmek ve yeşil bir dünya için enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan karşılamak durumunda olduklarını anımsatan Eskinazi, şunları kaydetti:

"Ege Bölgesi, yenilenebilir enerji ve ekipmanları üretimi konusunda Türkiye'nin lideri konumunda. Yenilenebilir enerji yatırımları için yasal mevzuat sadeleştirilmeli ve yatırımcıyı caydıracak bir unsur olmamalıdır. EİB olarak Türkiye'de bir ilk olacak Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliğini kurmak için çalışmalarımıza başladık. Araç filomuzu elektrikli modellere dönüştürürken, araçta kullanacağımız elektriği de fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiden temin edecek ekosistemi kurmak zorundayız. Tüketicilerimiz, özellikle de Z kuşağı tercihleriyle yeşil bir dünyaya giden yolu inşa ediyorlar. Tarım alanında gübre, ilaç ve kimyasal kullanımını azaltacak, daha yeşil bir dünyanın zeminini oluşturacak organik üretimde güçlenmeliyiz. 1980'lerden bu yana organik üretim merkezi İzmir'in bu konuda Türkiye'ye rol model olabileceği düşüncesindeyim."

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de doğayla uyumlu bir uygarlık kurmanın artık insanlığın en temel konusu haline geldiğini belirterek, ekonomi, ticaret, siyaset gibi konuların bundan sonra dünya genelinde iklim kriziyle birlikte ele alınacağını, Türkiye'nin ve İzmir'in bu değişimin gerisinde kalma şansı olmadığını dile getirdi.

İskoçya'nın Glasgow şehrinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda belediyeler arasında gerçekleşen oturumlara katıldığını söyleyen Soyer, "Glasgow'da şunu gördüm; insanlık artık iklim krizini kırıntılar vererek çözemeyeceğini anlamış durumda. İklim krizi küçük bir mesele değil, bir afet. Üstelik diğer afetlerden farklı olarak, 'ben geliyorum' diyor. Bu krizi aşmanın iki yolu var. Birincisi, dünyadaki diğer şehirlerle temas ve uyum içinde olmak. İkincisi ise yerelde, kendi şehrimizde tam bir dayanışma içinde hareket etmek." dedi.

"İklim Değişimine Uyum İnisiyatifi"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de iklim değişikliğinin ortak çalışmayı gerektiren konuların başında geldiğini ifade ederek, "Kamu ve özel sektör olarak tüm tarafların ortak bir ajandada buluşarak iklim değişikliğine uyum konusunda hızlı adımlar atması gerekiyor. Bu nedenle Odamız önderliğinde "İzmir İklim Değişimine Uyum İnisiyatifi" kuruyoruz. İzmir'i iklim değişikliğine uyum sağlaması konusunda desteklemeyi ve İzmir'imizin iklim değişikliği ile mücadele ve adaptasyon süreçlerine katkı koymayı hedefliyoruz. İzmir'i iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirmek için yol haritaları planlıyoruz." diye konuştu.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de konuşmasında İzmir'in yeşil dönüşüm için yolun başında olmasına rağmen bu forumun bileşenlerini bilinçli görmekten memnun olduğunu dile getirdi.

Oturumlarla devam eden forum 12 Kasım'a kadar sürecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 5. Ege Ekonomik Forum'da 'iklim değişikliği' tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement