5 Yılda 100 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacak, 500 'Uzman Mağazaya' Ulaşacak - Son Dakika
Ekonomi

5 Yılda 100 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacak, 500 'Uzman Mağazaya' Ulaşacak

5 Yılda 100 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacak, 500 \'Uzman Mağazaya\' Ulaşacak

Kişisel Bakım ve Günlük İhtiyaç Pazarı Hızla Büyüyor. Gratis Markasıyla Pazara Adım Atan Sedes Holding 5 Yılda 100 Milyon Dolarlık Yatırım Planlıyor. Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı, "Uzman Mağazacılık Alanında Yatırım Yapmayı Uzun Zamandır Planlıyorduk. Krizi Fırsat Görüp Yatırım Kararı Aldık" Dedi.

11.06.2009 01:42

Kişisel bakım ve günlük ihtiyaç pazarı hızla büyüyor. Gratis markasıyla pazara adım atan Sedes Holding 5 yılda 100 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı, "Uzman mağazacılık alanında yatırım yapmayı uzun zamandır planlıyorduk. Krizi fırsat görüp yatırım kararı aldık" dedi.

İŞTİRAKLERİ arasında elektronik mağaza zinciri Electro World’ün de bulunduğu Sedes Holding, Gratis markasıyla uzman perakende mağazacılığına da adım atıyor. 5 yılda 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen Gratis, bu süre içinde 500 mağaza açıp 5 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Ekonomik krizin yatırımlar için bir fırsat olduğunu söyleyen Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı, "Bu pazar hızla büyüyor. Yatırım fikri uzun zamandır aklımızdaydı. Ancak doğru zaman için bekledik" dedi.

5 yılda 500 mağaza açmayı planladıklarını söyleyen Gratis Genel müdürü Mustafa Altındağ, ilk olarak bu ay içinde İstanbul Bağdat Caddesi ve Metrocity mağazalarını açacaklarını belirtti.

Yılda 30 Euro harcanıyor

Gratis’i tüketiciler ile tedarikçiler arasındaki en doğru platform olarak konumlandırdıklarını belirten Mustafa Altındağ, şu bilgileri verdi: "Bu alanda en iyi örnek Almanya. Bu ülkede yıllık kişisel bakım harcamaları kişi başına 180 Euro’yu buluyor. Türkiye’de bu rakam 30 Euro olarak dikkat çekiyor. Türkiye nüfusunun yarısı 25 yaşın altında ve her yıl bu nüfusa 650-700 bin insan ilave oluyor. Bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla sektöre girdik. Pazar payımızı hızla artırıp yeni mağazalarımızı da açmayı planlıyoruz."

2.5 milyar Euro’luk pazar

Günlük ihtiyaç ve kişisel bakım pazarının Türkiye’de 2.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını açıklayan Mustafa Altındağ, şöyle konuştu: "Bu pazarda satılan ürünlerin sadece yüzde 5’i uzman mağazalarda satılıyor. Bu rakam Almanya’da çok daha yüksek. Almanya’da pazarın büyüklüğü 13.5 milyar Euro’yu buluyor. Ancak bu rakamın yüzde 40’ı uzman mağazacılar tarafından yapılıyor. Türkiye’de rakamların hızla büyüyeceğini tahmin ediyorum. 5 yıl içinde pazar büyüklüğü 2’ye katlanabilir."

Daha ucuza satacağız

Mağazalardaki ürün çeşitliliği hakkında da bilgi veren Mustafa Altındağ, şöyle konuştu: "Mağazalarımızın büyüklüğü standart olacak. Süper marketlerden daha ucuz olacağız. Mağazalarımızda 4 bine yakın ürün olacak. Bu ürünler arasında deodorant, duş jeli, tıraş kremi, renkli kozmetik gibi ürünler yer alacak. Günlük ihtiyaçları karşılayacak ürünlerde bu mağazalarda bulunacak. Tüm bunların yanı sıra temizlik malzemelerinden bebek bakım ürünlerine kadar bir çok farklı ürün yer alacak. Atıştırmalıklar arasında ise çikolata, diyet ürünler, gazlı içecekler ve dondurma gibi ürünler bulunuyor."

Krizde kadın çorabı satışı yüzde 15 arttı

KRİZ dönemlerinde tüketicilerin kişisel bakıma daha çok ilgi gösterdiğini söyleyen Gratis Genel Müdürü Mustafa Altındağ, şöyle konuştu: "Nüfusun artmasıyla pazarın büyümesi etkileniyor. Sektör son 1 yıl içinde çift basamaklı büyümeleri gerçekleştiriyordu. Krizde genel alım azalırken, saç boyası ve kişisel bakım ürünlerine de ilgi hızlı artıyor. Kadın çorabı satışları son dönemlerde yüzde 15 arttı. İnsanlar bu dönemde kendisini şımartacak alımlar yapıyor. İyi bir tahminle 5 yıl içinde pazar 2 katına çıkarak 5 milyarı bulabilir."

Gider kalemlerindeki düşüşler yatırımcıyı cesaretlendiriyor

BİR yıl önceki fiyatlarla bugünün fiyatları arasında önemli farklar bulunduğunu belirten Demir Sabancı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Pazara girmemize etken olan münferit zincirler değil ekonomik koşullar oldu. Bu fiyatlar daha ne kadar yukarıya doğru gidebilir diyorduk. Bundan 1 yıl önceki fiyatlar depara kalkmış gibiydi. Petrol, kiralar, demir her şey hızla artıyordu. Bu aşırı ısınma nereye doğru gidiyordu bunu merak ediyordum. Depara kalkan koşucu şimdi düştü. Düşen masraf kalemleriyle yatırımlar daha çok kabul edilebilir seviyeye geldi. Dalgalanmalar devam edecektir. Düşen gider kalemleri yatırımcının cesaretini artırıyor. AVM’lerde yer bulmak bile çok önemli bir gelişme. 1 yıl önce girsem yer bulamayacaktım."

Mağazaları kendimiz açacağız

İLK etapta franchise vermeden büyümeyi planladıklarını söyleyen Mustafa Altındağ, şöyle devam etti: "Kendi mağazalarımızı açacağız. İstanbul’dan başlayarak Marmara Bölgesi’ne yoğunlaşacağız. İleriye dönük olarak farklı satış kanalları da düşüneceğiz. 500 mağaza hedefimizin büyüklüğünün farkındayız. Bu konuda tecrübeli bir ekibe sahip olduğumuz ve yatırımcımızın perakende deneyimi bize bu konuda önemli katkılar yapıyor. Bu hedeflere çok çalışarak ulaşacağımızı düşünüyorum."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 5 Yılda 100 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacak, 500 'Uzman Mağazaya' Ulaşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement