62. Hükümetin Programı - Son Dakika
Ekonomi

62. Hükümetin Programı

Ekonomi politikaları "Güçlü Ekonomi" başlığı altında ele alındı (3) Programa göre, enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya de­vam edecek.

01.09.2014 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

62. Hükümetin Programı'na göre, enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecek, dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürülecek.

Programda, ekonomi politikaları "Güçlü Ekonomi" başlığı altında ele alındı.

Programa göre, para politikası alanında temel amaç, fiyat istikrarını sağ­lamak ve sürdürmek olacak. Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşılacak. Para politikası, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarı­nı sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.

Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya de­vam edecek. Hükümet ve Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefle­ri, üç yıllık vadede belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürülecek. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağım­sız bir şekilde belirlemeye devam edecek.

Bireysel emeklilik sisteminin yaygınlaşması sağlanacak. Finans sektöründeki tüketici ve yatırımcı haklarının gözetilme­sine yönelik uygulamalar geliştirilecek. Faizsiz bankacılığın geliştirilmesi için kamu sahipliğinde katılım bankalarının kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.

İstanbul en önemli 10 finans merkezinden biri olacak

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi hayata geçiri­lecek. Öncelik Dönüşüm Programı olarak güncellenen strateji ve eylem planı doğrultusunda İstanbul'un 2023 yılında dünyadaki en önemli 10 finans merkezi içinde yer alması hedefleniyor.

Dönüşüm çerçevesinde bilgiye dayalı, yüksek teknolojili-yüksek katma değerli malların üretimi ve bu yolla ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4'lerde olan payının yüzde 15'e çıkarılmasını sağlayacak yatırımlar desteklenecek. İhracatta Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya dayalı ürünlerinin payının artırılmasına yönelik çalışma ve destekler devam edecek. Türk Lirasının dış ticarette kullanımı artırılacak.

Dünya ekonomisi ve ticaretinin gelişen haritası proaktif bir şekilde izlenerek ülkenin çıkarlarını koruyacak şekilde, yerli firmalara uluslararası pazarlara giriş kolaylığı sağlayacak yeni  ticari oluşum ve işbirlikleriyle ikili ve çok taraflı müza­kereler yürütülecek.

2014'te cari açığın yüzde 6 düzeyine gerilemesi bekleniyor

Programa göre, 2014'te cari açığın yaklaşık yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesinin bekleniyor. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa ba­ğımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kay­naklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik başlatılan çalışmalara karar­lılıkla devam edilecek.

Önümüzdeki dönemde başta makine ve otomotiv olmak üze­re demir-çelik, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik ve elektronik ile kimyevi maddeler ihracat stratejisinin lokomotif sektörleri olmaya devam edecek. Yeni rafineri inşası, elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları ve parçalarının üretimi konularında teşvik sistemi güçlendirilerek yurt içi üretim kapasitesi artırılacak.

Sektörlerin uluslararası rekabet gücünün ve ülkenin dünya ölçeğinde pazar payının artırılması, dış ticaret dengesi ve cari dengenin makul seviyelerde tutulması amacıyla etkin şekilde dış ticaret politikaları uygulanacak. İhracatta firmaların küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla ye­nilikçiliğe ve Ar-Ge'ye dayalı katma değeri yüksek markalı ürün ve hizmetlerin üretim ve pazarlama süreçleri desteklenecek.

2023 ihracat hedefine ulaşmak için üretim stra­tejisinin ihracat odaklı bir eksene oturtulacak. Bu kapsamda orta-yüksek teknolojili sektörlerde üretim artışı gerçekleşti­rilecek, özellikle yüksek teknolojili sektörlerde yeni yatırımların artırılmasının yolu açılacak.

Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranının artırıl­masını teminen, yüksek yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik verilecek. Bu tesisler için nitelikli ve büyük çaplı mekan hazırlıkları yapılacak, yerli ve yabancı yatırımların özendirilmesi amacıyla mekanizmalar oluşturulacak ve bu yatırımların kamu desteklerinden öncelikli olarak yararlanması sağlanacak. Bu amaçlarla Girdi Tedarik Stratejisinin uygulanmasına devam edilecek.

TL ile borçlanma teşvik edilecek

Onuncu Kalkınma Planındaki büyüme stratejisi yeni Türkiye vizyonuyla hayata geçirilecek, bu çerçe­vede çalışmaları sürdürülen 2015-2017 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Programda, büyüme stratejisinin ve yeni Türkiye anlayışı esasını oluşturan politikaları yer alacak.

Bütçe dengelerinin kalıcı bir şekilde tesisi ve diğer ted­birler sonucunda cari işlemler açığı sürdürülebilir seviyelere çekilecek. Bankaların ve özel sektörün güçlü bir ser­maye yapısıyla çalışması sağlanacak. Özel sektörün ve hanehalkın borçlanmalarında ise daha makul miktarları, daha uzun vadeyi ve para birimi olarak Türk Lirası'nı tercih etmeleri teşvik edilecek.

Hizmet ticaretinde ülkenin rekabetçi sektörleri tespit edile­rek, hizmet ticareti politikasının kendi hedef ve stratejileri çerçevesinde oluşturulacak. Öncelikli sektörler belirlenecek ve bu sektörleri destekleyici önlemler alınacak.

Yurt dışı müteahhitlik hiz­metleri tutarı 2018'de 50 milyar dolara çıkarılacak. Teknik  müşavirlik sektörüne yönelik destek programının uygulamaya devam edilecek.

2023 perspektifinde 50 milyon turist ve 50 milyar doları aşan turizm geliri öngörülüyor. Dünyadaki yeni turizm eğilimleri çerçevesinde kül­tür turizmi, kongre turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, spor turizmi gibi alternatif turizm türlerini geliştirmek ve ülkenin her yöresinin bir cazibe merkezi haline gelmesinin hedeflendiğine yer verilen programa göre, Türkiye'nin özellikle Avrupa'da, Kafkaslar'da ve Ortadoğu'da termal turizm ve sağlık turizmi konusunda önemli bir merkez olması yolunda çalışılacak.

2023'te yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla Türkiye'yi gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve en güvenli yapıl­dığı, dünyanın 10 büyük ticaret merkezinden biri haline getirilecek.

2015'te gümrük işlemlerinin yüzde 70'i 1 dakikada yapılacak

Gümrük işlem süreçlerinin sadeleştirdiğine işaret edilen programa göre, 2002'de gümrük işlemlerinin yüzde 3'ü ilk 1 dakikada tamamlanırken, bu oranın 2015'te yüzde 70'yi aşması bekleniyor. Irak ile Derecik ve Üzümlü gümrük kapıları Haziran 2015 kadar, Aktepe gümrük kapısı 2015 sonuna ka­dar açılacak. Gülyazı ve Ovaköy gümrük kapılarını da açma çalışmaları hızlandırılacak.

Gümrük işlemlerinde "Tek Pencere Sistemi" ile dış ticaret iş­lemlerinin tek bir noktadan tamamlanması sağlanacak. "Tek Durakta Kontrol" ve komşularımızia "Ortak Gümrük Kapısı" projeleriyle sınır geçişlerini hızlandırmak sure­tiyle rekabetçilik artırılacak.

İşsizlik 2023'te yüzde 5 seviyesine indirilecek

İşsizliği kalıcı bir şekilde azaltarak 2023'te yüzde 5 seviyesine indirmenin amaçlandığı programa göre, eğitim-istihdam ilişkisinin  güçlendirilmesi, işgü­cü piyasalarında güvenceli esnekliğin sağlanması, özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması ve istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi hedefterine hizmet eden stratejiler kararlılıkla uygulanacak.

Evrensel standartlara uygun kaliteli, esnek ve güvenceli bir çalışma hayatı tesis etmek için gerekli düzenlemeler yapılacak. Çalışanların örgütlenme ve toplu pazarlık haklarının ILO ve AB normları dikkate alarak yapılan düzenlemeler sonucunda sendikal örgütlenme oranları ile toplu sözleşmeden yararlanma oranları 2023'te AB ortalaması düzeyine çıkarılacak.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 62. Hükümetin Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement