8. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu - Son Dakika
Ekonomi

8. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu

8. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu

Türkiye, yapmış olduğu plana göre 2023 yılında teknoloji ihracatında 9-18 kat büyümeyi hedefliyor.

22.11.2012 15:00  Güncelleme: 15:27

Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği'nin, OSEC, Istanbul Ticaret Odasi (ITO), Novartis, Roche, İsviçre Havayollari, Mövenpick Hotel Istanbul ve Otto's sponsorluğunda düzenlediği "8. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu" 22 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşti.

Bu yıl "Kurumsal Ar-Ge"nin önemine vurgu yapan foruma; T.C. Sağlık Bakanlığı Türk İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve İsviçre Ticaret Odası Başkanı Doğan Taşkent gibi isimlerin yanı sıra 12 konuşmacı katıldı.

100. yaşı için kendisine iddialı hedefler koyan Türkiye, 2023'te, yani tam 11 yıl sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı, ihracatını 500 milyar liraya, kişi başına düşen milli gelirini 25 bin dolar düzeyine çıkarmayı amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda inovasyon çok önemli bir konu haline gelmiş olup bu konu hakkında çok sayıda çalışma yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Bu süreçte inovasyonun en önemli alanlarından biri olan "Kurumsal Araştırma ve Geliştirme" kavramının ve Türkiye'nin Kurumsal Ar-Ge potansiyelinin önemi göz ardı edilmemeli.

Türkiye ile İsviçre arasındaki ticari köprü ve iletişim merkezi olma misyonuyla hareket eden Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği yaşanan gelişmelere paralel olarak "Kurumsal Ar-Ge"nin önemine dikkat çekmek amacıyla "8. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu"nu 22 Kasım 2012 Perşembe günü İstanbul Ticaret Odası'nda gerçekleştirdi. OSEC, Istanbul Ticaret Odasi (ITO), Novartis, Roche, Isviçre Havayollari, Mövenpick Hotel Istanbul ve Otto's sponsorluğunda düzenlenen foruma; T.C. Sağlık Bakanlığı Türk İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve İsviçre Ticaret Odası Başkanı Doğan Taşkent'in yanı sıra 12 konuşmacı katıldı.

Forumda konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu "İTO olarak söz konusu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Artık gelenekselleşen ve Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkilerde önemli bir rol oynayan bu forumda, bu yılki tema olan "Kurumsal Ar-Ge ve İnovasyon", ülkelerin ve firmaların küresel rekabette ayakta kalabilmeleri adına elzem bir husustur. Türkiye' nin 2023 vizyonunun gerçekleşmesi için inovasyon odaklı vizyonun biran önce oluşturulması gerekiyor.Bu kapsamda, İTO olarak 300 bini aşkın üyemizin ar-ge ve inovasyon konularında bilinçlendirilmesi adına çalışmalarımız sürmekte olup, bünyemizde inovasyon temalı eğitim, seminer, konferans ve toplantılar düzenlemekteyiz" derken, Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Başkanı Doğan Taşkent "Son 10 yılda enflasyon ekonomisinin bitmesiyle şirketlerin paradan para kazanma devri kalktı, bununla beraber şirketler sırasıyla dört önemli konuda atılım yaptı: (1) Üretim, (2) Pazarlama, (3) Finans ve (4) şimdi de İnovasyon. Bu son konuda da İsviçre dünya lideri bir ülke olduğu için en iyisinden öğrenmek ve bilgi paylaşmak üzere buradayız" dedi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV İcra Direktörü, TOBB-ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güven Sak ise "Türkiye'nin yüksek gelirli bir ekonomi olması için ileri teknolojili bir sanayi yapısına doğru dönüşmesi gerekiyor. Ancak bu dönüşüm otomatik olarak gerçekleşmez. Firmaları inovasyon yapmaları için teşvik etmek büyük iç piyasası olan ülkelerde daha da zordur. 2023 hedeflerine ulaşmak için kapsamlı bir reform gündemine olan ihtiyaç devam etmektedir" derken, Baş Ekonomist, economieuisse Prof. Dr. Rudolf Minsch "Doğru ekonomi politikası doğru inovasyon politikasını getiriyor. İsviçre'nin inovasyon konusunda güçlü olmasının ana sebebi iş dünyasının genel çerçevesinin başarılı olması. Ülkenin toplam Ar-Ge harcamalarının üçte ikisi özel sektör tarafından kullanılıyor" dedi. Forumda konuşan İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz "İsviçre ve Türkiye'nin özellikle inovasyon konusunda birbirlerini tamamlayabileceklerine inanıyorum. İsviçre'nin dünyada inovasyon sıralamasında 1 numarada yer alıyor ve bu alandaki yatırımların büyük çoğunluğunu özel sektörün Kurumsal Ar-Ge'si oluşturuyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda inovasyon iki ülke arasında verimli bir işbirliği alanı oluşturacaktır" dedi.

Açılış konuşmasının ardından Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Mete Çakmakçı moderatörlüğünde Eko Sistem Yaratılması ve Politikalar başlığı altında 1. panelde; Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Dr. Volkan Özgüz, İcra Direktörü Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı TEPAV, TOBB-ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güven Sak, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi Müdür Yardımcısı Assoc. Prof. Rana Sanyal, ETH Zurich, Teknoloji ve Inovasyon Yönetimi Prof. Dr. Sc. Techn. ETH Hugo Tschirky söz aldılar.

2. panelde Algoritma Yönetim Danışmanlığı Yönetici Ortağı Ali Özgenç moderatörlüğünde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu başkanı Saim Kerman, Novartis İsviçre Ekonomi ve Kamu İşleri Başkanı Stephan Mumenthaler, Abdi İbrahim Ar-Ge Merkezi Biyoeşdeğerlik Müdürü Cem Önal ve Roche Akademik Birimler Başkanı Michael Schroter İlaç Endüstrisinde Ar-Ge ve Inovasyon konusunu masaya yatırdılar.

Öğleden sonraki 3. Panelde İsviçre Eureka Proje Koordinatörü Dr. Andreas Gut ve İsviçre Eureka Programı Dönem Başkanı Okan Kara moderatörlük yaptılar. Kurumsal Ar-Ge ve İsviçre/Türkiye İşbirliği Örnekleri başlıklı oturumda Infina Yazılım A.Ş. Ürün Direktörü Osman Burak Arslanpay, Arçelik Ar-Ge Mühendisi Serdar Kocatürk ve Expertsoft Kurucu Aza, Başkan & Ceo'su Urs-Peter Oehen söz alırken İsviçre İstanbul Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz kapanış konuşmasını yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi 8. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement