ABD'de Yatırım Bankası Balonu Söndü, 20 Bin Dolarlık Yemek Bitti - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de Yatırım Bankası Balonu Söndü, 20 Bin Dolarlık Yemek Bitti

ABD\'de Yatırım Bankası Balonu Söndü, 20 Bin Dolarlık Yemek Bitti

ABD'de Dev Bankaları Art Arda Vuran Kriz New York'ta Restoranları da Olumsuz Etkiledi. Önceki Hafta Batan Dev Yatırım Bankası Lehman Brothers'ta 6 Yıl Çalıştıktan Sonra Pera Restoranı'nı Kuran Burak Karaçam, "Şirketler Ticari Başarıyı Kutlamak İçin Şampanyalı, Havyarlı Yemek Düzenlerdi. 15 -20 Bin Dolarlık Yemekler Bitti" Dedi.

28.09.2008 02:15

ABD’de dev bankaları art arda vuran kriz New York’ta restoranları da olumsuz etkiledi. Önceki hafta batan dev yatırım bankası Lehman Brothers’ta 6 yıl çalıştıktan sonra Pera Restoranı’nı kuran Burak Karaçam, "Şirketler ticari başarıyı kutlamak için şampanyalı, havyarlı yemek düzenlerdi. 15-20 bin dolarlık yemekler bitti" dedi.

ABD’deki dev bankaları art arda deviren kriz, başta New York olmak üzere, ülkedeki ünlü restoranları da olumsuz etkilemeye başladı. Dünyaca ünlü yatırım bankası Lehman Brothers’ta 6 yıl görev yaptıktan sonra ayrılıp, New York’ta restoran işletmeciliğine soyunan Pera Restoranı’nın sahibi Burak Karaçam, "Finansal kriz şehir ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Eskiden Lehman Brothers çevresindeki restoranlarda yer bulmak zordu. Şirketler ticari bir başarıyı kutlamak için şampanyalı ve havyarlı yemekler düzenlerdi. Bu yemeklere 15-20 bin dolarlık bütçeler ayrılırdı. Ancak şuan bu yemekler durmuş durumda" dedi.

Restoranlar doluydu

Amerika’da yaşanan krizin ilk etapta bölgedeki restoranları etkilediğini söyleyen Burak Karaçam, şöyle konuştu: "Emlak, otomobil ve mücevher sektörü hemen etkilenmez. Restoranlar krizden önce doluydu. Şirket yemekleri çok fazla yapılıyordu. Şirketler bir gecede 30 kişiye yemek veriyordu. Ya misafirleri geliyordu ya da çalışanlarıyla ticari bir başarıyı kutluyorlardı. Bizim restoranımıza da gelir düzeyi yüksek çalışanlar gelirdi. Hukukçular ve reklamcılar restoranımızın müşterileri arasındaydı. Şu an bireysel olarak yemek yemek için geliyorlar."

Belirsizlik ortamı var

New York’ta finans sektöründe çalışan 460 bin kişinin büyük panik yaşadığını söyleyen Burak Karaçam, bölgedeki son durumu şöyle anlattı: "İnsanlar burada her zaman planlı yaşarlardı. Ancak şu an böyle bir şey söz konusu bile değil. İnsanlar belirsizlik içinde ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Çok fazla paralar kazanıyorlardı. Şimdi bu maaşların altında çalışmaya razı gibi görünüyorlar. İnsanlar tazminatını yakmayı bile göze alabiliyor. Hatta müdürleri bile iş bulmaları konusunda destek veriyor."

Oteller de etkilenecek

Lehman Brothers çevresindeki iş yerlerinin iflasla birlikte çıkmaza girdiğini vurgulayan Burak Karaçam, şu değerlendirmeyi yaptı: "Restoran işletenlerden duyduğum kadarıyla iflastan sonra müşteriler yüzde yüz azalmış. Ancak çevrede bulunan otellerde bu süreçten oldukça etkilenecek gibi duruyor. Çünkü oteller şirketlerin misafirlerini ağırladıkları yerlerdi. Bunun yanında ayakkabı boyacıları da bu süreçten olumsuz etkilenecektir."

Finans sektörü çalışanı 387 bin dolar alıyordu

AMERİKA’daki finansal krizin etkileyeceği sektörleri araştıran Fransız La Figora Gazetesi, yaptığı söyleşilerde şu noktalara dikkat çekti: "New York’taki çalışan nüfusun aldığı maaşların yüzde 38’ini finans sektörü çalışanları kazanıyordu. Şimdi bu çalışanlar aldıkları maaşlardan yüzde 30 ile 50 arasında daha düşük ücretlerle iş arıyorlar. Finans sektöründe çalışan bir kişinin ortalama maaşı 387 bin doları buluyordu. Yıl sonu primleri bu maaşların önemli bir kısmını oluşturuyordu. Çalışanlarda bu paralarla konut ve lüks otomobil alıyordu. Yıl sonunda bu iki sektör New York’ta olumsuz yönde etkilenecek. Önümüzdeki dönemde 40 bin kişinin daha işsiz kalacağı tahmin ediliyor."

Günde 800 kez taksi istenen durakta telefonlar sustu

LEHMAN Brothers’ın iflasa sürüklenmesiyle başlayan süreçte bölgede bulunan taksi durakları olumsuz etkileniyor. Lehman Brothers çalışanları tarafından günde 800 defa taksi çağrılan Corporate Transport Group taksi durağında işler son günlerde durmuş durumda. 1400 adet taksinin bulunduğu durakta iflas ile başlayan süreçte telefonlar kesildi. Kimse taksi çağırmıyor. Bunun yanı sıra bölgede bulunan mücevhercilerde satışlarının yüzde 50 oranında düştüğünü belirtiyor. New York Belediyesi de bu süreçten etkileniyor. Uzun bir süre sonra ilk defa belediye bütçesi kırmızı alarm vermeye başladı. Birçok New Yorklunun şehri terk ettiği belirtilirken, yılda 46 milyon turist çeken şehrin turizminin etkilenmemesi için çalışılıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD'de Yatırım Bankası Balonu Söndü, 20 Bin Dolarlık Yemek Bitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement