ABD'den İzmir'e 80 Milyon Dolarlık Yatırım - Son Dakika
Ekonomi

ABD'den İzmir'e 80 Milyon Dolarlık Yatırım

ABD\'den İzmir\'e 80 Milyon Dolarlık Yatırım

ABD'li Cummins'in 80 milyon dolara mal olacak ve 5 yıl içinde 800 kişiyi istihdam etmesi beklenen otomotiv yan sanayi fabrikasının temeli, törenle atıldı.

06.05.2011 14:35

ABD'li Cummins'in 80 milyon dolara mal olacak ve 5 yıl içinde 800 kişiyi istihdam etmesi beklenen otomotiv yan sanayi fabrikasının temeli, Ege Serbest Bölgesi A. Ş. 'de (ESBAŞ) Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı törenle atıldı.

Dünyanın dizel ve doğal gaz motoru, motor parçaları ve güç üretim sistemleri konusunda en büyük şirketlerinden biri olan Cummins, yatırım için seçtiği İzmir'de filtre ve jeneratör üretimi gerçekleştireceği ve yüzde 85'ini ihraç edeceği fabrikasının temellerini attı. Yatırımın 2012 Mayıs ayında tamamlanması ve fabrikanın faaliyete geçmesi bekleniyor.

ESBAŞ'ta fabrika inşaat alanında yapılan törene Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, ABD Ankara Büyükelçisi Francis Riccardione, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve çok sayıda davetli katıldı.

BAKAN ERGÜN: ESEN RÜZGARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRELİM

Kuvvetli bir rüzgar eşliğinde açık alanda gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Bakan Ergün, İzmir için de çok kuvvetli yatırım rüzgarları estiğini söyledi. Ergün, "Bu aynı zamanda bölgemizde esen değişim rüzgarlarının da bir versiyonudur. Değişim rüzgarları estiği zaman yapacağımız şey doğru olmalıdır. Rüzgarın sertliğinden ürküp de içeri kaçmak yerine rüzgar gülü yapalım, esen rüzgarı bir enerjiye dönüştürelim. Bu iradeyi ortaya koyalım" diye konuştu.

Nihat Ergün, Türkiye'nin geçirdiği değişimi yatırımcıların da iyi okuduğunu dile getirdi. Ergün, "Üretim bu istikamete kayıyor. Siyasi ve ekonomik anlamda Türkiye'nin stratejik konumunu iyi bilenler bunu değerlendiriyor. Cummins'i böyle bir farkındalığı ortaya koyduğu için kutluyorum. Türkiye, yerli yabancı yatırımcı arasındaki farkı ortadan kaldırmış, makro ekonomik dengelerini oturtmuş bir ülke. Yatırım yapan, yapacak tüm firmaları tebrik ediyorum" dedi.

TALAULICAR: BU DAHA BAŞLANGIÇ

Cummins Parça Bölüm Başkanı Anant Talaulicar ise kendi alanlarında dünya lideri olduklarını belirterek geçen yıl yakaladıkları 13 milyar dolarlık satışı bu yıl yeni yatırımlarla 17 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi. Talaulicar, "Son iki yıldır yatırım için geniş kapsamlı bir araştırma yaptık. Toplam 20 ülkeyi inceledik ve en doğru yeri İzmir olarak gördük. İzmir son derece stratejik bir konuma sahip. Ortadoğu, Afrika ve Avrupa'ya yakın. Bu fabrikamızla son derece iddialı hedeflerimiz var. Burada gördüğünüz sadece bir başlangıçtır, ilk imalat tesisidir. Hava ve petrol filtreleri yapacağız. Daha sonra ultimatörler imal edeceğiz. Bu bizim çok büyük bir projedir" diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ OBAMA'NIN MESAJINI İLETTİ

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ile işbirliğini daha da güçlendirmek için mutabakata vardığını söyledi. Bugün iki ülkenin ticari işbirliği ve yatırım imkanları açısından tarihi bir adım atıldığını ifade eden Büyükelçi Ricciardone, "Türkiye'nin geçen seneye göre daha da hızlı büyüyeceği düşünülüyor. Umarım Cummins diğer ABD şirketlerine örnek olacaktır. Hedefimiz ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklarımız arasındaki dostluğu yenilemektir. Ticari ilişkilerimiz de gün geçtikçe artacaktır" dedi.

Konuklara seslenen ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer de Cummins yatırımını kente kazandırdığı için ilgililere teşekkür etti. Tuncer, "Cummins, kentimize, bölgemize ölçülemez bir teknoloji transferi sağlayacak" diye konuştu.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı da "İzmir'in bu rüzgarı, Türkiye için yatırım rüzgarının habercisi. Bu rüzgarı arkalarına alarak hemen her sektörde Türkiye'nin gelişip büyüdüğü gibi onların da İzmir'de yatırımlarını tamamlamalarını, büyütmelerini ve geliştirmelerini diliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen temel atma töreni, zeytin ağacına toprak atılarak gerçekleştirildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD'den İzmir'e 80 Milyon Dolarlık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement